Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klamerkaa

L4 w ciąży- Kto wypłaca pensję?

Polecane posty

Gość klamerkaa

witam serdecznie , mam pytanie, przebywam od 9 czerwca na zwolnieniu lekarskim (jestem w ciąży) 3 lipca powinnam dostać pierwsza wypłatę przebywając na L4 .Do dnia dzisiejszego jej nie dostałam , stąd moje pytanie czy to zakład pracy powinien wypłacać czy zus ? Nie wiem z czyjej strony takie opóźnienie ?!....

Gość klamerkaa
podnosze

Gość wymarzona
od 9 czerwca do ktorego masz l-4.?

Gość klamerkaa
Wiec muszę się upomnieć w zusie?? to chore!! żebym musiała sie prosić o pieniądze które mi się należą!

Gość klamerkaa
do 21 lipca , oczywiście później już do końca będę na zwolnieniu.

Gość mgjmfgn
przez pierwsze 33 dni od początku kalendarzowego roku wypłaca pracodawca wynagrodzenie, a od 34 dnia ZUS. Wiec jezeli to Twoje pierwsze zwolnienie w ciagu tego roku to powinien wypłacic Ci je pracodawca

Gość wymarzona
jak do 21 lipca,to mnie sie wydaje,ze dopiero po terminie,przynajmniej tak bylo w przypadku mojego meza,chorowal dlugo potem dostal swiadczenie rehabilitacyjne i wszystkie platnosci mial po,nie w trakcie nie przed a po kazdym l-4.

Gość klamerkaa
W Firmie w której pracuje jest zatrudnionych około 100 osób , wiec wychodzi na to ze pracodawca do konca mojego pobytu na L4 powinien mi wypłacać pensje?

Gość wymarzona
masz wyzej donrze napisane od ktorego dnia l-4 przejmuje Cie zus.

Gość e kadrowa
Jeżeli Twój pracodawca zatrudnia taką liczbę osób, to sam rozlicza Twoje zwolnienie. Wygląda to tak, że powinnaś normalnie dostawać wynagrodzenie za czas choroby jak pobory w wyznaczonym dniu wypłaty, niezależnie czy to jest L4 czy normalne wynagrodzenie za pracę. Tylko lista płac jest inna. Terminy wypłaty takie same, a zwolnienie ciążowe jest 100% płatne.