Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

martta

PLANOWANIE DZIECIĄTKA- zaczynamy dbać o siebie..:)

Polecane posty

Dziewczynki, założyłam nowy topik z nadzieja,że dołączycie się do mnie. Może jestescie w takiej sytuacji jak ja, że dopiero przygotowuje sie do ciaży, za dwa miesiące mam ślub, jestem na etapie szukania nowej pracy. Napiszcie co robice żeby przygotwać sie na ten cudowny okres, jakim jest ciąża.Ja zaczełam już brać folik, witaminki.Zapisuje sie wkrótce na siłownię, by wzmocnić mięśnie brzuszka. Chcę się zaszczepić przeciwko róźyczce, ale już miałam wypisane dwie szczepionki:Rudivax i MMR II. Jednak sa one tak trudno dostepne,że chyba nic z tego nie wyjdzie.Czekam na Was dziewczynki.Pozdrawiam.

jesli nie masz kontaktu z dziecmi (nie uczysz w szkole na przykład) to szanse na różyczkę masz marne. szczepionek nie ma obecnie i pewnie nie bedzie. po prostu bedziesz musiala w ciąży uważac na potencjalne mozliwosci zarazenia. zrob badania na toksoplazmoze.

Gość i po co tylee
i po co tyle zametu????nie wystarczy branie kwasu foliowego?efekt bedzie taki,ze bedziesz chciala za barzo miec dziecko i w ciaze nie zajdziesz...

Gość i po co tylee
a co o miesni brzucha to trzeba cwiczyc dlugo przed ciaza,aby byly efekty

Gość ciezarowkaa25
zrób toksoplazmoze i cytomaegalie badania - no i znajdź prace bo bez niej kiepsko - chyba że mąż będzie miał takie dochody duże - i bez przesady z tymi przygotowaniami - im się bardziej człowiek nakręca tym potem trudniej zajść więc żyj spokojnie, bez stresu i bez obsesyjnego myślenia czy zaszłam - powodzenia!! aha i ja zażywałam feminatal 800 dla starających się i do 12 tyg od jakiś 2 miesięcy przed ciążą - ale jeśli wyniki z krwi masz ok i jeszcz dużo owoców i warzyw to folik wystarczy - ja zaszłam w lutym to brałam witaminki

Mięśnie brzucha już cwiczyłam w domku, gdyż rok temu miałam przepukline pępkową.Teraz chcę się zdecydować na siłownię. Poza tym jestem na etapie rozmów właśnie o prace w szkole, więc szczepionka by sie przydała. Poroni lam rok temu, więc po slubie chcemy sie starac, i chce sie jak najlepiej przygotowac-to zalecenia lekarzy. Poza tym nie chce tu porad co do mojej osoby, tylko wypowiedzi osób zainteresowanych tematem, które ytak jak ja przygotowuja swój organizm na ciążę.

no ze szczepionką będzie cięzko obecnie. nie ma po prostu.

Gość brzusiopusiosiusio
poje....ane idiotki

Gość dzien cyklu
staram sie od maja tego roku, moje przygotowania do ciazy wygladaly tak: - pigulki odstawilam w marcu zeszlego roku - od lutego tego roku biore kwas foliowy - pol roku przed cyklem 1 staran zakonczylam diete - schudlam 15kg, bo mialam nadwage - od pazdziernika chodze regularnie na silownie i basen, najpierw w celu zrzucenia kilogramow a teraz dla utrzymania kondycji - mialam usg dopochwowe i zewnatrzene - cytologie -potwierdzilismy z partnerem nasze grupy krwi - zaopatrzylismy sie w ksiazki, poradniki - przed rozpoczeciem staran obserwowalismy sluz - uczylismy sie dopiero tej metody - zrobilam badania krwi - na toksoplazmoze, zoltaczki td i co? na co tyle przygotowan? dupa z tego wszystkiego bo tydzien temu sie okazalo ze mam niski progesteron i zaczynam terapie Lutina - czekam do 16 dnia cyklu by wziac pierwsza tabletke i rozpoczac kuracje... polecam spontana, najszybciej zachodzi sie w ciaze przypadkiem, spontanicznie, jak sie planuje to niestety, cykle mijaja a ciazy nie ma!

Gość dzien cyklu
dodam ze od tego obecnego 3 cyklu biore rozniez Femifertil - zestaw witamin dla kobiety starajacej sie o dziecko - ze niby latwiej zajsc w ciaze, bo reguluje miesiaczke i owulacje, rozluznia miesnie macicy co ulatwia zagniezdzenie sie zarodka, wplywa na produkcje jajeczek... a moj partner bierze od kwietnia Salfazin... no juz kurde bardziej dbac sie nie da, a nic to nie daje!

Gość loooooooo matkoooooo
dajcie sobie spokoj z tym cudowaniem!moja rada.odstaw te wszystkie specyfiki i tak nie masz nic do stracenia.2 tygodnie postu-zadnego seksu,oblicz sobie owulacje i heja!!!!:)

dzien cyklu!jeszcze bedziesz mi dziekowac!zastosuj sie do moich zalecen:)

Gość dzien cyklu
loooooooo matkoooooo to tylko tak strasznie wyglada ;)ze niewiadomo ile przygotowan ;) sek w tym ze mieszkam za granica od wielu lat i wiele lat nie bylam u ginekologa wiec jak juz zdecydowalismy sie na dziecko chcialam sie przebadac od stop do glow, stad to wszystko bralam tez 10 lat pigulki - z przerwami, ale jednak... no i mialam nadwage, z tym musialam sie uporac ;) a jak widac i tak pominelam badanie hormonalne, bo teraz sie okazalo ze progesteron mam za niski ;) ale niestety, jak ktos planuje i probuje to tak to wlasnie wyglada, cale przygotowania ale obecnie to tylko witaminki sa na codzien i tyle, nawet nie wiem ktory mam dzien cyklu - wiem tylko ze w niedziele musze wziac luteine ;)

dzien cyklu,ale mowie Ci zastosujcie post!jakie masz cykle?kiedy mialas ostatnia miesiaczke?ja Ci tu oblicze!:)

Gość dzien cyklu
loooooooo matkoooooo nie chce nic wyliczac, powiem tylko ze wlasnie jestesmy w trakcie postu ;)

to dobrze:)oby tak dalej:)

Gość kiok
kurwa, jeszcze sie nie zaplodnila, a juz zaczyna wszystko zdrabniac, feeee:O:O

Gość o kurdowka blada
Przesadzacie z tymi przygotowaniami! Ja poprostu odstawilam tabsy i wio! Romantyczka kolacja, alkohol litrami i dziecko za pierwszym razem, zdrowe jak ryba:D Przy drugiem upalilismy sie z mezem trawa, alkoholik i drugie zdrowe dziecko...za pierwszym razem! Moje kolezanki rowniez pozachodziy na luzaka w ciaze, a nie po przygotowanach! Po przygotowaniach to moja siostra juz 2 rok placze bo zajsc w ciaze nie moze:(

Ja niestety musze się dobrze przygotowac, bo poprzednią ciąże przenosiłam martwa ponad miesiąc i juz szło mi zatrucie, dlatego teraz musze uwazac i robic wszystko żeby jajeczko dobrze sie zagnieździło. Tych, których topik nie interesuje nie musza się włączać do rozmowy.A tak na mariniesie, mieszkanie mamy swoje, slub niebawem i startuje do lepszej pracy-chyba nie jest najgorzej...

Gość closertome
ja tez się staram o dzidziusia narazie mam za sobą: - badania hormonów (testosteron, estradiol, progesteron ) - morfologie ok -cytologie moze byc - prolaktyne musze zrobic - tarczyca ok - szczepienie od zoltaczki zaliczone wazne na ok 8/10 lat dawka przypominajaca -zeby poleczone