Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

JupikTeam

Kiedy Powiedzieć dziecku, że tatuś jest inny :(

Polecane posty

Witam, mam problem, mam synka 5letniego, rozstałam się z jego ojcem jak mały miał pół roku, wyszłam za mąż za kogo innego, wiedzieliśmy że TEN dzień kiedyś nadejdzie, że będziemy musieli powiedzieć mu prawde, teraz jego prawdziwy tatuś się odezwał, zależy mu na synku, a ja nie chcę mu tego zabronić, ma do tego prawo. Widzieli się już i spotkanie wypadło naprawdę bardzo dobrze. Nie wiem tylko kiedy będzie odpowiedni moment żeby mu to jakoś powiedzieć, no i JAK? Myślę że im szybciej tym lepiej, chociaż nie wiem czy teraz to zrozumie, czy nie zrobię mu wody z mózgu... Czy ktoś z Was jest lub był w takiej sytuacji? Błagam o radę.

dzieci czasem rzumieją więcej niż się nam wydaje. Lepiej im to wychodzi, bo biorą wszystko tak jak jest. Im starsze - tym gorzej.

ale co z tym ojcem jest nie teges? jest homoseksualistą czy jak?

też tak myślę, teraz będzie miał czas żeby się z tym oswoić, tylko jak to zrobić żeby go nie sklrzywdzić

Nigdy nie mow mu o tym jak bedzie straszy czyli jak bedzie mial 14lat bo wtedy dzieci to anjbardziej przezywaja...powiedz mu za 4lata

No chodzi o to że wychowuje go inny a ojcem jest inny. Tego który go wychowuje bardzo kocha

Gość oj niestety nie...
Moja koleżanka miała podobny dylemat, tyle że z córeczką. Zanim jej to powiedziała, udała się do psychologa po poradę, aby nakierował ją jak to powiedzieć. Psycholog poradził, malutka się dowiedziała, spokojnie się to rozegrało i bez większych problemów. Najlepiej zrób to jak najszybciej, wbrew pozorom 5 latek może taki fakt spokojnie zaakceptować, a tylko trzeba wiedzieć jak dziecko podejść. Teraz w zasadzie jest najodpowiedniejszy czas, działaj więc szybko. Powodzenia.

Gość hhhhhhhhhhhhhhh iiiii
powiedz jak najszybciej.

Proszę o więcej opinni, jak to zrobić, jak zacząć...Kto powinien być przy tej rozmowie, no bo siedzieć z byłym i obecnym partnerem, niekomfortowa sytuacja

Gość hihihahaa
Husky zabłysnęła inteligencją xD

Gość oj niestety nie...
Powiedz to dziecku na osobności, nie konfrontuj od razu przy ojcu biologicznym i ojczymie. To na pewno wiem, bo tak radziła nawet ta psycholog, bo moja kumpela też nie wiedziała jak to miałoby przebiegać. Dziecku powiedzieć powinnaś w cztery oczy i dać czas na przemyślenie na jego dziecięcy rozum, a dopiero potem skonfrontować z biologicznym ojcem i poczekać na reakcję po prostu.

Gość apoptoza
Według mnie odpowiedni moment jest wtedy, kiedy uznasz swoje dziecko za odpowiednio dojrzałe do zaakceptowania tej sytuacji. Jeśli czujesz, że Twój syn jest na to gotowy już teraz to właśnie teraz powinnaś to powiedzieć. Tylko nigdy nie wal prosto z mostu, wytłumacz mu, że rodzina bywa zawiła i nie zawsze jest to takie proste. Swoimi słowami go na to przygotuj. I raczej nie sadzaj ich wszystkich razem, zrób to na osobności i daj dziecku czas na przetrawienie.