Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę odpiszcie to ważne jess

Czy ktoś mieszka/mieszkał w Niemczech?

Polecane posty

Mam 20 lat i dostałam propozycję wyjazdu do pracy do Monachium od znajomych. Moja koleżanka i jej mama pracują w firmie sprzątającej. Tylko problem jest taki, że niemiecki trzeba znać choćby komunikatywnie :O Ja mam ochotę zrobić sobie przerwę w studiach, i tak studiuję zaocznie a wyjazd miałby być 3 sierpnia. Zarobki nawet niezłe. I pytanie: czy ktoś z was jak wyjeżdżał do Niemiec to też nie znał języka a teraz zna go doskonale? Bardzo lubię poznawać nowe języki. Niestety nie mam okazji żeby się uczyć (wiadomo w szkole to nie to samo). Znam bardzo dobrze angielski. Po jakim czasie można nauczyć się niemieckiego będąc w Niemczech, rozmawiając z ludźmi, wchodzić w luźne konwersacje bez stresu- PO PROSTU POZNAĆ JĘZYK NIEMAL PERFECT? Nie wiem czy to adekwatne, ale moja ciotka dawno temu wyjechała do Szwecji i tam jest do tej pory a języka nauczyła się dobrze niemal po 2 latach. Opiszcie coś o tym, ogólnie o życiu w Niemczech, czy ludzie szydzą z Polaków itp?

Gość tyraniusz marny
elo koleżanko ;) no ja pracuję w niemczech ale fizycznie, jednym słowem zapierdalam niemiłosiernie ale co do samego życia to jest komfort. pracuję już od 8 lat. Jak wyjechałem to wracałem do rodziny i dziewczyny (teraz żony), przywoziłem kasę a potem znów wracałem. Teraz już od 4 lat mieszkam tu na stałe, mam spore mieszkanko pod Berlinem i życie jest tu wspaniałe, Niemcy to nie jest taki zły kraj, ludzie są normalnie a język poznałem szybko. Moja dziewczyna nie znała wcale, teraz po 4 latach też nie jest jakoś super, ale to dlatego że mamy mało znajomych Niemców.

Gość deyrtu
nigdy, nigdy u szwabów nie zamieszkam!!!!!! wolę zemrzeć tu z głodu a poza tym kocham Polskę!!!!!!

hehe, ale ja też kocham Polskę, nie mam zamiaru mieszkać tam na stałe tylko góra 2-3 lata. Poza tym nie miejcie rasistowskich poglądów :O Wojna się dawno skończyła, to nie to pokolenie które mordowało Polaków ;/ Normalni ludzie...

Gość nickonicko2010
poziom zycia jest wysoki,mieszkańcy są tolerancyjni więc nawet jak w sklepie będziesz niepewnie dukać po angielsku to pani sprzedawczyni i tak sie do Ciebie uśmiechnie:)

wolałabym dukać po niemiecku. powiem szczerze że kiedyś nienawidziłam tego języka, ale jak jest potrzeba poznania go, to muszę go polubić, może wcale nie będzie tak źle. w szkole się uczyłam ale co to był za poziom ;/ dla mnie niemiecki jest trudniejszy od japońskiego chyba :O

Gość poprawna empatyczka
temat dla mnie pokrewny widzę ;) fakt, jeśli wcześniej nie znałaś niemieckiego (tylko tyle co ze szkoły) to będzie ci trudniej poznać język, ja miałam to szczęście że mam rodzinę w niemczech i bywałam u nich na wakacjach, tam kuzyn mnie uczył niemca i poznawał ze znajomymi z niemiec. ogólnie fajny kraj, byłam nieraz w monachium i często tam można spotkać np piłkarzy niemieckich, ja widziałam raz podolskiego albo ballacka. normalnie chodzą po ulicach, czasem nawet gadają (akurat nie ze mnę heh ;p). jak dla mnie super kraj, tylko że polacy są stereotypowi ;/

Gość polaczek z Northampton
Udajecie patriotów a katacie po Chicago, Londynie, Madrycie i czort wie gdzie! Podatków na swoich żywicieli wcześniejszych nie płacicie . . .