Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matahari0211

Duphaston a ciąża

Polecane posty

Gość matahari0211

Hej dziewuszki, Moze któraś z was mi pomoże. Dostalam duphaston na odtworzenie 2 fazy cyklu, ktora w moim organizmie praktycznie nie wystepowala. Biore duphaston od 16 dnia cyklu przez 10 dni, 2 razy dziennie. Moje pytanka sa takie: ile czasu po odstawieniu tabletek dostajecie okres i czy ewentualna ciaza sprawi,ze po skonczeniu brania duphastonu okres sie nie pojawi ? Czemu pytam... bo nie wiem czy krwawienie wywolane tabletkami jest naturalne czy wymuszone i poijawia sie bez wzgledu na ewentualna ciaze... mysle,ze rozumeicie o co pytam :)

duphaston to syntetyczny progesteron,...jesli naturalengo masz za malo w organizmie to ten syntetyczny pozwoli ci zbudowac endometrium potrzebne do zagniezdzenia sie zarodka...jesli zarodek sie nie zagniezdzi nie dojdzie do zaplodnienia to wowczas po odstawieniu duphastonu dostaniesz miesiaczke. Jesli zas zajdziesz w ciaze to duphaston pomoze sie zarodkowi zagniezdzic i pozwoli ewentualna ciaze podtrzymac. Takie jest zadanie naturalnego progesteronu u zdrowej kobiety:)

Gość gryczka
Wszystko to prawda, ale jeśli masz bardzo mało naturalnego progesteronu, to istnieje ryzyko, że po odstawieniu Duphastonu Twój organizm nie da rady podtrzymać ciąży. Ja brałam przed ciążą (o którą się starałam) luteinę (tez progesteron) i w dniu gdy miałam ją odstawić, zrobiłam test. Wyszedł pozytywny, zadzwoniłam do mojego lekarza i powiedział, żeby nie odstawiać. Gwałtowne odstawienie takiego preparatu może spowodować wczesne poronienie. W tej chwili jestem w 19tc, od pewnego czasu biorę mniejszą dawkę luteiny niż przed ciążą, a w najbliższych dniach mam całkowicie odstawić. Zwykle robi się to dopiero w okolicach momentu, gdy łożysko jest już wykształcone.

dokladnie gryczka- ja odstawialam duphaston w 16tc, bo lekarz mi jeszcze powiedzial zebym dla spokojnosci brala bo lecialam samolotem do UK. No ale mi sie wyksztalcilo ladnie lozysko wiec nie bylo problemu.