Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KROKODRILLA

płacic teściowej??

Polecane posty

Gość KROKODRILLA

mam takie pytanko: czy płacić teściowej za opiekę nad dzieckiem? Nigdy się nie zastanawiałam nad tym. Ale jeśli będę miała drugie (to sie okaże po teście) to czy juz za dwójke płacić? I jeśli tak to ile? Moje pierwsze ma 5 lat.

Gość jakbyś rzuciła jej
100 czy 200 albo kupiła coś fajnego od czasu do czasu to pewnie by się cieszyła, zależy ile ma kasy. A tak wogóle to wiadomo że chętniej się pracuje jak ma się jakieś tam korzyści;)

Gość KROKODRILLA
a myslisz że 500 zł wystarczyłoby? ja zarabiam niewiele, w sumie ona mieszka niedaleko. Teraz odprowadza starszą do przedszkola i przyprowadza. Mała je w przedszkolu i u niej czasem obiad, choć daje jej soczki jogurty. Nie wiem tez czy by się zgodziła opiekowac drugim. A niania pewnie będzie droższa?

Niania jest duzo drozsza, przeciez to normalny etat, do tego odpowiedzialnosc nad dzieckiem. Jesli do tej pory nie placilas i tesciowa nie narzekala, na pewno sie ucieszy jak zaproponujesz pieniazki, nie zmartwi. Jesli nie masz kasy, a ona i tak nie pracuje, a lubi opieke nad wnukiem, to powinna zrozumiec, ze nie dasz jej wiecej niz 500zl. A co do opieki nad drugim dzieckiem - skad mamy to wiedziec. Najlepiej szczerze pogadaj.

Jak tylko odprowadza i przyprowadza z przedszkola to sama nie wiem. Generalnie to koszt tak 10-20zl za godzine opieki, ale mozna znalezc nianie za 800zl 5dbi w tygodniu po 8h (baaardzo rzadko). Pogadaj z tesciowka i znajdz rozwiazanie dobre dla obu stron

Jeśliby teściowa sama mi zaproponowała że zajmie się dzieckiem (teoretycznie, bo tak nie może u nas być), zwłaszcza jeśli dziecko chodziłoby do przedszkola, to bym się jakoś "odwdzięczała"- kupiła jej czasem bilet do teatru czy do salonu kosmetycznego, wyplewiła ogródek, postarała się o świetny prezent na imieniny czy gwiazdkę. Jeśli to Ty prosiłaś o pomoc, zaproponuj jej zwykłą stawkę godzinową, jeśli się nie zgodzi- jak wyżej. Z drugim dzieckiem... hm, może jeśli tego potrzebujecie to po prostu zapytaj czy się zajmie drugim dzieckiem za pieniądze- to już opieka na dłużej no i więcej wysiłku wymaga. Może poszukaj w sąsiedztwie innych kobiet w ciąży, które zostaną z maluchem w domu i będą chciały sobie dorobić? Trochę taniej niż niania wyjdzie.

Gość KROKODRILLA
dzięki Wam za odpowiedzi, jakos to trzeba będzie rozwiązać ;)