Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zmartwionaaa_28

Bolące zęby po założeniu licówek! Pomocy!

Polecane posty

Gość Zmartwionaaa_28

Co z tym robić? Dziś założyłam licówki na 4 zęby, dentysta już w trakcie bardzo się dziwił że mnie to tak boli, ale zapewniał że po ich nałożeniu od razu przestanie, ale nie przestało.... :( Co teraz? :(:(:(:(

Gość Zmartwionaaa_28
Miał może ktoś podobnie?

Gość 78799
Może za mocno spiłował Ci zęby?? Zresztą może przejdzie (zdarza się, że zęby bolą np. po leczeniu i po kilku dniach się wszystko uspokaja). Daj może sobie kilka dni na "wygojenie".

Gość Zmartwionaaa_28
Właśnie chodzi o to że mało piłował, nawet bardzo mało, stąd też i jego wielkie zdziwienie, ale mnie cholernie boli, najgorsze jest tylko to co będzie jak tak dalej będzie bolało... :( Boże co wtedy? :(

Gość buldozerka
do sciagniecia :/ jedna babka miala uczulenie na os tam i poszlo wszystko z dumem teraz ma sztuczna szczenke ale kilkadziesiat tysiakow poszlo

Gość Zmartwionaaa_28
:(:( O mój boże....

Gość Zmartwionaaa_28
A nie da się tych zębów umartwić?

Gość buldozerka
wedlug mnie powinnas isc do specjalisty ktory przed zrobieniem takiego czegos zrobic wywiad czy maszwrazliwe zeby etc. Musialy byc takie przypadki jak twoj wiec powinien wiedziec a z tego co piszesz to jest wielce zdziwiony moze tezbyl zdziwiony ze mu wyszlo ? wez proszki przeciwbolowe jak ci do 3 dni nie przejdzie udaj sie do specjalisty...

Gość Zmartwionaaa_28
Bo jeszcze jest jedna kwestia. W okresie przejściowym również mnie zęby bolały, kiedy licówek jeszcze nie było, najbardziej reagowały na zimne i wciąganie powietrza, jezu ja chyba umre........ :(

Gość Sysyniuna
Jak chcesz uratować spiłowane na "wykałaczkę" zęby? Poczekaj, nie panikuj... Może powinnaś najpierw zrobić jednego "na próbę" ...

Gość hmmmm.....
pewnie ze sie da nazywa sie to leczenie kanalowe wtedy usuwaja Ci nerwa . Chociaz ja milam dwa lata temu leczonego zeba kanolowo i powiem Ci ze na zmiane pogody czasmi pobolewa a nie powinnien bo jest martwym zebem ...

Gość Zmartwionaaa_28
Ale ja naprawdę miała spiłowane tak malutko, że aż sama się zdziwiłam, ja chyba mam może bardzo wrażliwe zęby, tylko że teraz jest już za późno....... :(

na licowki to sie hcyba tylko odrobine przodu piluje a nie cale zeby

Gość Zmartwionaaa_28
upup

Gość gość
Prosze o odpowiedz jak bylo dalej, czy zeby juz niebola? ? Mam zalorzone licowki na 6 gornych zebach , mija juz 4 dzien i mnie te zeby bardzo bola.

Gość gość_aneta
Ja mam założone licówki na 4 górnych zębach i też bolą już od 6 tyg są czułe na nagryzac IE czy ktoś miał podobny problem nie wiem co robić bo mój dentysta rozkłada ręce pomocy!!!

ja kiedys miałam taką koleżankę co tak miała i musieli jej wyrwać te bolace zęby bo coś tam się wdało

Gość Lorenzo01

Wlasni mi zrobili 6 licowek na gorne zeby. Efekt piekny ale takiego bolu nie czulem nawet jak mi sie wyrostek robaczkowy wylal w otrzewnej. Po szlifie 6 zebow bolalo jak cholera jak tylko znieczulenie przestalo dzialac. 2 nurofeny + mialem znieczulenie w sprayu (dentispray) z benzocaina. Nie do dostania w Polsce, nawet na recepte. Gdyby nie ten lek to bym sie chyba poplakal z bolu. (Zeby bardzo wrazliwe) Codziennie przez tydzien sie budzilem w nocy i znow 2 nurofeny i benzocaina. Zamiast tego można użyć Ketonal 150 mg z wolną wchłanialnością, ale zanim zacznie działać to swoje wycierpicie.

Natomiast ból po założeniu samych licówek nie do opisania. Ból ten jest w stanie utrzymywać się przez wiele godzin. Pierwszy raz w życiu płakałem z bólu. 2 najmocniejsze ketonale + znieczulenie w sprayu, a gęba dalej mi cała pulsowała jakby ktoś ją w imadło wsadził. Nie tylko na tym etapie bolą same zęby, ale również dziąsła, które się podważa celem włożenia licówki. Na szczęście minął jeden dzień i bolą lekko już tylko dziąsła. Ból już bardziej przypomina leczące się skaleczenie aniżeli wkładanie głowy w imadło. 

Efekty piękne ale ogólnie nie polecam licówek. Nawet nie chcę sobie wyobrażać jaki ból towarzysze robieniu koron. Poza tym o czym lekarze nie mówią, licówki są na 10-15 lat. 20 jak się super dba o nie.