Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to kurde jest!

noworodek a ubezpieczenie w NFZ

Polecane posty

Gość jak to kurde jest!

mała ma 3 miesiące , okazało się , że nie jest objęta ubezpieczeniem ponieważ nie została osobiście zgłoszona w zusie z którego jednocześnie matka pobiera zasiłek macierzyński. Myslałam ,że skoro zus płaci zasiłek to z marszu dopisuje dziecko do ubezpiecznia matki a okazało sie ,że jednak NIE!!! Teraz mała była z rodzicami u lekarza -oni pewni ,że objęta ubezpieczeniem zapłacili kaucję 60zł ,że do tygodnia przyniosą stosowne zaświadczenie (druk) z zusu ,że mała ubezpieczona a tu kicha bo nie! i co teraz? Mała ma nadany pesel. wiecie coś na ten temat? co robić???? tata maleństwa stara się dopisać małą do swojego ubezpieczenia ,ale to potrwa. macie jakies przepisy prawne dotyczące leczenia takich maluchów z nfz ???

Gość jak to kurde jest!
nikt ? nic?

Ja chodziłam z dzieckiem do lekarza przez pierwszy rok, do zwykłej przychodni i nie było nigdzie ubezpieczone, tzn, też nie wiedziałam, że trzeba do zus-u zgłosić, ale lekarze nie pytali o ubezpieczenie, aż poszłam do lekarza specjalisty i niechętnie nas przyjął bez ubezpieczenia, ale tam się czeka około 2 mies. na wizytę, więc zrobił wyjątek, musiałam mu później pokazać książeczkę. Dziecko trzeba zgłosić do zus-u w ciągu bodajże 3 miesięcy, mój mąż pracuje, więc podał tylko dane dziecka swojemu pracodawcy i pracodawca zgłosił gdzie trzeba, ja wówczas nie pracowałam.