Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Daria91

sos do spaghetti (8 osób)

Polecane posty

Gość Daria91

Witajcie! Jestem młodą i dość niedoświadczoną osobą w kuchni a dostałam "zlecenie" :) Zrobić dobre spaghetti z sosem dla 8 osób. Możecie podać jakiś sprawdzony przepis na sos dla 8 osób ( spaghetti z sosem ze słoiczka zawsze wychodziło, a kiedyś jak chciałam sama zrobić sos to już niestety...). Z góry bardzo dziękuję! Daria

Gość dsadsdasda
kilogram miesa mielonego (a co!) :):):) na patelnie az sie przypiecze potem odsacz z niego tłuszcz. i albo wrzuc do niego dwa opakowania gotowego sosu bolonese i zalej woda i mnóstwo przypraw-bazylia, ogernno, zioła prowansalskie, pieprz, sól, papryka, chili itp its+swieze zioła. albo kup dwa opakowania pomidorów krojonych z bazylia i zrób sama sos z pryzprawami. w sumie nie ma nic prostrzego a wychodzi super. tylko sos trzeba odpowiednio doprawic w tym cały klucz!

Gość Daria91
No właśnie nie chciałabym zrobić tego sosu w formie odgrzać gotowy, tylko sama. A warzywka to prosto z ogródka dostanę. I co np. robić z koncentratem pomidorowym, bo już mi się wszystko miesza- w jednym miejscu w internecie piszą co innego a w innym co innego. Pomocy :)

sos pomidorowy z knorra oregano + cośtam :P [nie pamiętam] + pół kg mięsa mielonego + czerwona cebula + papryka + pieczarki. Trochę pieprzu i soli do mięska. Zetrzeć na to ser :) uwielbiam ten przepis, mój ukochany też :)

a moze nie byc bolognese? ja proponuje serowy pół kostki smalcu lub masła topimy na patelni jak się rozpusci dodajemy 3 czubate łyzki maki podrumieniamy i zalewamy szklanka mleka jak zrobi sie gesty wrzucasz 5 serków topionych jakie lubisz i 20 deko startego sera zółtego o raczej ostrawym saku jesli lubisz ododaj pietruszke smacznego

ale jak zrobisz sama... nie masz pewności, że wyjdzie Ci dobry. mozesz sp ieprzyć całe danie :P

Gość a dlaczego nie
- 2 cebule - pokroj w kostke podsmaz na oleju - 0.5kg miesa wolowego mielonego, wrzuc do cebuli i smaz - dodaj duzo przypraw np. ostra papryka w proszku, przyprawy do miesa, ja dodaje same mieszanki przypraw a nie dodaje soli zeby nie przesolic - 3 papryki czerwona, zielona i zolta - w kostke lub paski, wrzuc do miesa i dus, dodaj wode zeby sie nie przypalilo - maly kawalek posiekanej papryczki chili jesli lubicie ostre jedzenie - dodaj puszke odsaczonej czerwonej fasoli i kukurydzy - dodaj koncentrat pomidorowy (lyzke, dwie) - posmakuj i dopraw sola albo koncentratem

Gość dsadsdasda
kup dwa opakowania tego: http://znam.to/userfiles/R/044/R044-9c8c2f0.jpg wczesniej podgrzej cebulke posiekana na patelni, wrzuc tez posiekana papryke. potem wrzyc te pomodory co masz wyzej. dodaj bazylie, oregano, zioła prowans, pieprz, sól do smaku, papryke chili co tam chcesz. i zmieszaj to z podsmazonym, odsaczonym od tłuszczu miesem.

Gość dsadsdasda
NIE RÓB Z KONCENTRATU BO WYJDZIE NIE DOBRE. NIE MA CZEGOS GORSZEGO NIC KONCENTRAT POMIDOROWY TAKI MAŁY W PUSZCZE.

Gość Daria91
a zamiast koncentratu jakby coś samemu z pomidorów zrobić? Takich z ogródka? Tylko co i jak?

Gość Daria91
@abraja - wydaje się być ciekawe :) Z tym, że na początek wolałabym nie eksperymentować z podniebieniami gości . I coś bardziej tradycyjnego - bolognese :). Ale dziękuję- na pewno w przyszłości spróbuję

Gość ponętna teresa
obierz pomidorki ze skorki i wrzuc do gara zaraz po podsmazeniu cebuli czosnku i miecha

Gość wymarzona
najlepsze sa z Knorra w proszku do rozrobienia bolonese,rozmieszac z woda zalac miesko podsmazone ewentualnie ja jeszcze dodaje swieza bazylie i kostke czosnku,to najlepsze i najsmakowitsze sosiki i konsystencje maja idealna.

Gość testerka3
Dziewczyny potrzebuję pomocy!!!!! Biorę udział w konkursie kulinarnym na najlepszy przepis. Prosze pomóżcie mi i zalogujcie się na tą stronkę: www.friger.pl/index.php?ref=kingakorab Wy też możecie wygrać jak tylko chcecie a jeżeli nie to proszę o pomoc. Zajmie wam to dokładnie 10 sekund Jeszcze raz Wam serdecznie dziękuję i jak coś to mogę się zrewanżować Dzięki

Gość a link gdzie
abraja...ło jezuuuuuuu ten twoj przepis to ma chyba z milion kalorii...fuuuj tyle tłuszczu.....chyba bym sie pozygala..... nie dziwota ze ty gruba jestes:O

Gość Szczerze Ci napiszę...
Daria, jeśli chcesz żeby to był Twój sos to zrób go z pomidorów a nie z torebki. Ostatecznie kup pomidory w puszce albo kartoniku, to znacznie lepsze i smaczniejsze niż proszek. No i lepiej wygląda :) Jak zrobisz z torebki od razu będzie widać. Ja sama robię przecier pomidorowy, ewentualnie używam tego podravki http://www.podravka.pl/prasa60.html Knorra z proszku jadłam na studiach :P To takie byle jakie, szybkie jedzenie

Gość Szczerze Ci napiszę...
A samemu sos robisz tak- obrać pomidory, pokroić, dodać do tego cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę, sól, pieprz, dusić do miękkości z wodą i oliwą. Potem dodać zioła- bazylię, oregano, prowansalskie, można do tego wrzucić oliwki, pieczarki no i przesmażone wcześniej mięso. Doprawić do smaku, podać z makaronem i posypać parmezanem

mieso mielone cebula pieczarki kukurydza z puszki pomidory z puszki gotowy fix knorr lub zagescic troche maka na koniec przed podaniem posypac serem zółtym aaaa i duzo przypraw no i makaron:D:D:D

Gość dsadsdasda
widzisz i nie grzmisz!!!! kukurydza do sosu bolonese?????????/ o mamusiu

Gość Daria91
"Szczerze ci napiszę"... A w jakiej kolejności i ilości te składniki, żeby wyszło dla 8 osób? Bo właśnie chcę coś całkiem sama zrobić, bez żadnych wspomagaczy w stylu fixy itp.

Gość dsadsdasda
ie jadłam bo bym do ust nie wzieła. ehhhhhhhhhhhh... to tak jak ktos robi carbonare z kukurydza. o mamusiu.

Gość dsadsdasda
zagescic maką???? jejku co za kucharzenie. na 100000% jestem pewna ze nie potrafisz gotowac. o mamusiu ahhahahhahahhah

Gość a dlaczego nie
a co zlego jest w moim przepisie? :O wszystko ci napisalam po kolei..

Gość dsadsdasda
czytam tu topik i widze i sie dziwie.... zwykły sos do spagetti zageszcza maką... do sosu serowego pól kostki smalcu. no ludzie. ja wiem ze tłuszcz jest smaczny ale bez przesady! juz nawet nie chodzi o odchudzanie ale o zdrowie. jak widze tłuste skóry mimo ze chrupiace na udku od kurczaka to mnie sklreca, sam tłuszcz, pyszny ale tłuszcz, albo jak widze ziemniaczki polane 3 łyzkami tłuszczu. ehh

Gość to ja napisze jak ja robie
smażysz mięso z cebulą i dodajesz czosnek granulowany, wegete, pieprze - chodzi o to żeby przyprawić dobrze mięso - to połowa sukcesu. pozniej przekladam je do innego garnka i dodaje trochę ketchupu, po czym mieszam. Obieram ze skóry pomidory - na 8 osob ok. 5, 6. wrzucam na rozgrzaną oliwę i czekam aż puszczą sok - dodajesz do tego trochę wody, przyprawiasz. i tutaj uwaga - tajemnicą sukcesu dobrego smaku rzeczy z pomidorow (zupy, sosu) jest dodanie odrobiny cukru do smaku - pomidory same w sobie są kwasne, a cukier ładnie ich smak łagodzi. mieszasz to razem z mięskiem i jeszcze raz doprawiasz. Mozesz dodać mąki zmieszanej z wodą dla zagęszczenia. nie baw sie w sosy z torebki - teraz mamy sezon pomidorowy. nie ma nic lepszego niż 'pesteczki' ze świezych pomidorwo strzelajace pod zebami :D

Gość urszula kochanowska
zamiast pomidorów krojonych (przeszkadzają mi w nich skórki) dodaj przecier pomidorowy,jest w kartonikach,miałam z pudliszek i z podravki(?)-ten producent vegety możesz zrobić z własnych pomidorów,zupełnie inny smak (bardzo dobry zresztą) (no ale szkoda trochę czasu-na tyle osób to musiałabyś się nieco pobawić) sosy pomidorowe( z torebki i ze słoików) są wg mnie okropne,bardzo sztuczne,nie używam ich w kuchni,chociaż nie stronię od wspomagania się torebkami usmaż cebulę (pokrojoną w kostkę) na niewielkiej ilości tłuszczu,dodaj mięso mielone i smaż dalej rozbijając grudki widelcem-trochę to trwa,jak już mięso nie będzie różowe,wyparuje woda,dodaj przecier z kartonika,posól i trochę podduś (dodaję trochę wody,żeby się nie przypalało,tak z ćwierć szklanki),doprawiam pod koniec,papryką w proszku,pieprzem i świeżymi ziołami-głownie bazylią (oregano,rozmarn-jak mam w doniczce) i juz nie zagotowywać jak sos zrobisz wczesniej,to zioła dodaj przed podaniem (jeśli świeże)