Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młoda Ciocia :)

Matka Chrzestna - młody wiek.

Polecane posty

Witam! Mam do Was takie pytanko, mianowicie mam być chrzestną matką. Mam 19 lat, obecnie się uczę i nie pracuję (wyłączając wakacje). Jest to moja bardzo bliska rodzina, tak naprawdę najbliższa. Bardzo się cieszę, że będę taką "ważną ciocią" dla Małego, bo mowa o tym była od zawsze, czuję się doceniona i szczęśliwa, jednak nasuwa mi się kilka pytań. Jeżeli chodzi o chrzest czy lepiej dać pieniążki - mam jakieś małe oszczędności,a rodzice obiecali, że pomogą bez problemu. I jakie są teraz stawki, bo zupełnie nie jestem w temacie? Może lepiej jednak zainwestować w jakiś fajny prezent? Pamiątkę, która będzie radochą dla Małego (to już nie niemowlak). I jakieś propozycję takich pamiątek/zabawek? Dzięki wielkie za każdą normalną odpowiedź, mam jeszcze trochę czasu ale zbieram pomysły i idee . Pozdrawiam!

Gość dsadsdasda
ja bym kupiła cos na pamiatke. moze biblie? moze złoty łancuszek z Bozią (ale nie krzyzyk! nie daje sie krzyzyków) wiele rzeczy czasem chce sie kupic idac na chrzciny ale nie wypada bo wiele preznetów jest zarezerowanych dla chrzestnych i dziadków. wykorzystaj wiec to i kup prezent. np. ja na komunie dostałam parenascie dobrych lat temu złoty pierscionek od chrzestnej a teraz mam 26 lat i juz go moge nosic. nic sie nie zmarnuje:)

Nad tą Biblią też myślałam, ładna pamiątka. Mój młodszy brat dostał na swój chrzest i naprawdę się przydaje. Właśnie co do tych pieniędzy nie wiem dlaczego ale mam takie przeświadczenie, że jakoś tak nie bardzo. Wiedzą, że nie zarabiam i kasa od rodziców. A tak mogłabym kupić coś całkiem za swoje i przynajmniej bym miała czyste sumienie :).l

Gość moim zdaniem jako M
skoro wiedza ze nie pracujesz to nie powinni wymagac jakiegos drogiego prezentu i ty sama tez nie powinnas stawac na rzesach i wydawac swoich skromnych oszczednosci zeby dobrze wypasc. ja widzialam wiele zupelnie bezuzytecznych prezentow na chrzest (nie wiem moze jakas moda w polsce) i stwierdzam ze krzyzyk, lancuszek, biblia itp to dobry prezent na komunie. co taki maluszek skorzysta z tych rzeczy? ja wolalabym zeby moje dziecko dostalo jakas zabawke, moze jakis ciuszek generalnie cos z czego bedzie korzystac teraz lub w niedlugiej przyszlosci a nie za 10-20 lat :P a juz najbardziej dziwia mnie takie wydumane prezenty jak np srebrna lyzeczka czy srebrny smoczek ktore beda staly i zbieraly kurz przez lata. ew jak ktos nie ma gustu i pomyslu polecam dac po prostu pieniadze i wtedy rodzice kupia cos potrzebnego. gdybym nie pracowala to 200zl to bylby maks co moglabym dac (pol na pol ze swojej kieszeni i z rodzicow)

Gość przyszlastudentkapeagogiki
Ja jestem w twoim wieku i matką chrzestną zostałam już w wieku 16. lat ;) We wrześniu czeka mnie kolejny chrześniaczek :) Tradycją jest, że ubranko na chrzest dla dziecka kupuje właśnie matka chrzestna, ale to jest raczej indywidualna sprawa do dogadania z biologicznymi rodzicami dziecka. :) W moim przypadku to rodzice woleli sami wybrać dla dziecka ubranie. Ja w prezencie mojemu chrześniakowi dałam ok. 200zł i ubranko jakieś takie na co dzień i jak dobrze pamiętam chyba też łańcuszek srebrny? Ale to było tyle lat temu, że naprawdę ciężko mi powiedzieć. :)

O ubranku słyszałam, że to "obowiązek" M.CH.,albo kwestia dogadania z rodzicami. Może faktycznie jakaś porządna, fajna zabawka. Coś z czego będzie troszkę radości. A jeżeli chodzi o biżuterię, to dla chłopca jedynie łańcuszek z medalikiem, zbyt wielkiego pola do popisu nie widzę.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
a ja mojemu chcrześniakowi na pamiątkę kupiłam ładną biblię dla dzieci i wpisałam ładną dedykację , chrzestna kupuję również białą szatę ( ja zamówiłam taka chusteczkę z wyhawtowanym imieniem i nazwiskiem oraz datą chrztu) Do tego wszytkiego kupiłam małemu takie krzesełko do jedzenia które rozkłada się jak mały piodrośnie na fotelik i stolik. Jak cię nie stać to kup jakiegoś ciuszka + coś na pamiątkę Tylko nie srebre łyżeczi bo to strasznie głupi pomysł. Co do biżuteri to ja na komunię i chrzciny dostałam złoty pierścionek (który teraz leży bo mi się wogóle nie podoba )oraz kolczyki w których chodzi moja mama (bo nie cierpię dyndających kolczyków). Zastanów się więc czy ta biżuteria przyda się kiedyś dziecku. Można też po prostu zapytać rodziców co chcieli by by dziecko dostało. Mój brat (ojciec dziecka) powiedział po prostu że ciuchó mały ma dużo a pieniądz na pappersy mają więc lepiej żebym coś małemu na pamiątkę kupiła, dy zaproponowałam fotelik to się ucieszyli bo takiekiego nie mieli i przydał się dziecku.

Gość Mama nie Mama
A nie uważacie, że 200 zł to mało?

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
bardzo fajny rowerek podobny kupiłam małemu na roczek

Gość przyszlastudentkapeagogi
200zł to mało jeśli nie kupuje się więcej prezentów.