Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Margarettaa

Jak nauczyć dziecko siusiać na nocnik?

Polecane posty

Gość Margarettaa

Chciałabym prosić o poradę doświadczone w tej materii mamy. Mam synka 21-miesięcznego i myślę, że czas najwyższy na naukę siusiania do nocnika. Tylko nie wiem za bardzo jak się za to zabrać, szczególnie, że on nie daje znać jeszcze, że mu się chce. Czy mam go sadzać co chwilę i próbować? Drugie pytanie to jak go zatrzymać na tym nocniku, gdyż jest on bardzo żywym dzieckiem i nie potrafi za długo w jednym miejscu usiedzieć. Dać mu zabawkę do rączki? Nie będzie wtedy mu się kojarzyło siusianie z zabawą? Już sama nic nie wiem :(.

Gość paulaner nl
ja zaprosiłam mojego wujka, on bardzo lubi dzieci, teraz maluch ma sztuczny odbyt i cewnik bo wujcio troszkę mu rozepchał dupkę i odgryzł szczytując malenkiego siusiaczka. No i wiem kiedy trzeba zmienic torebki :classic_cool:

ooo moge sie wypowiedziec chociaz nie mam dzieci:-) nauczylam mojej siostry coreczke siadac i robic siusiu na nocniczek... ale ona ma ponad dwa latka na poczatku sie bala nocnika, ale sadzalam ja, kolezanka przyszla z dzieckiem prawie taki sam wiek jak moja siostrzenica, siadala na nocniczku i ja bilam jej brawo, mozliwe, ze zabrala przyklad z swojej prawie rowiesniczki i na nastepny dzien nie zalozylam jej pieluszki i sama siadla na nocnik, przyszla powiedziec , ze zrobila siusiu widok bezcenny nie wiedzialam czy ja sie bardziej ciesze czy ona, ze jej bije brawo:-D

Dobrze jest na poczatku po prostu sadzac malucha na nocnik co godzinke uciazliwe ale maluch po kilku dniach zaczyna dawac sygnaly. W tak upalne dni mozna rowniez sprobowac aby dziecko chodzilo bez pieluszki bo jak cos po nogach poleci to maluchowi daje do myslenia ze cos jest nie tak ;) ten sposob jest dobry jezeli dziecko "oswoi" sie z nocniczkiem :) Obserwacja przez rodzicow tez jest b.wskazana bo na pewno z miny czy zachowania malucha da sie zauwazyc ze bedzie robiona kupka;) i nawet jak na poczatku zdazy sie mala wpadka i kupa czy siku nie wyladuje w nocniku nie mozna pokazac dziecku zlosci ani strofowac go tekstami typu "taki duzy chłopiec i w pieluche zrobił" lub " nie ładnie taka duża dziewczynka i sika w majtki" bo takie zachowanie zazwyczaj przynosi odwrotny skutek i maluch wogole przestanie dawac znaki ze ma potrzebe lub bac sie nocnika.(trzeba zwracac szczegulna uwage na babcie bo zazwyczaj one tak probuja nauczyc "nocnikowania", robia to w dobrej wierze wg. "starych" zasad;) ) Dzieciaki uwielbiaja byc chwalone wiec jezeli zrobi "cokolwiek" na nocniczek dobrze jest pochwalic lub bic brawo :) Zdaża sie ze maluch w żaden sposob nie chce usiasc na nocnik i ucieka. Wtedy dobrze jest kupic nakladke na kibelek:) Dzieciaczek widzac ze mama czy tata siadaja na czyms innym i nocnik chca po prostu ich nasladowac:) Co do zatrzymania na nocniku dobre sa ksiazeczki dla dzieci a jak to nie pomoze to tzw minutnik :) Dzieciaki uwielbiaja scigac sie z czasem wiec opcja kto bedzie szybszy on robiac siusiu czy minutnik równiez zdaje egzamin:) Zazwyczaj ksiazeczka wystarczy( dziecko widzac doroslych czytajacych w czasie posiedzenia nasladuje rodzicow) pomaga sie skupic :) Dawanie zabawek bym odradzała poniewaz odwracaja one uwage od glownego celu ;) Na poczatku udanych nocnikowych wyczynow mozna nagrodzic dziecko np ulubionym smakolykiem lub jakas drobnostka aby zapytanie "czy chce Ci sie siusiu" lub slowo nocnik kojazylo sie z czyms milym :) Niestety nie mam jeszcze dzieci ale pracuje jako niania :) a sposoby ktore podalam w przypadku moich podopiecznych zawsze sie sprawdzaly wiec polecam je sprobowac :)

Gość Margarettaa
Kamilla i dobrze, bardzo dziękuję za porady! Na pewno skorzystam :). Dziś jedziemy po majtasy dla niego i zaczynamy batalię :D.

Gość lulusia mamusia
Ja sadzałam moje dziecko na nocnik jak tylko nauczyło się siedzieć. Dziś ma 18 miesięcy i od miesiąca w ogóle nie nasikala mi w majteczki. Budzi się w nocy na siku i rano ma suchą pieluchę. Kupkę do nocnika robi już odkąd nie pamiętam, ze sikaniem do nocnika poczekałam do lata. Opłacalo się. Nie można dziecku zakładać pieluchy do auta, czy do hipermarketu. Dziecko ma zawsze mieć majtki, bo wtedy nie ogłupieje kiedy w końcu ma wołać, a kiedy od razu sikac do pieluchy. Oczywiście, że posika sie w majtki kilkanascie razy i w sklepie też, ale ja zawsze nosiłam ze soba z 5 par majtek. Życzę przyszłym próbom, przyszlym mamusiom wiele wytrwalości i cierpliwości i nie wolno krzyczeć, tylko tłumaczyć. Wiem, że to wkurza, jak po raz kolejny sika na podlogę, ale dasz mamo radę :) Moja córeczka woła "e e" i na kupke i na siku więc jest ok :)

Ja miałam podobnie, odkąd syn miał pół roku kupę już robił na nocnik. Kupiłam taki w kształcie foki, mógł o głowę foki się oprzeć. Sikać wołał jak miał 2 lata:)

Moja miala okres kiedy to zalatwialą sie na nocnik jak ją posadzilam. Chyba z 10 miesiecy wtedy miala. No super bylo. Ale jak tylko nauczylą sie chodzic to jest problem. Najpierw wcale siedziec nie chcialą tylko zwiewala a teraz siedzi nawet z 20 minut (bawi sie przy tym czymś) po czym wstaje i sika obok ;) Na razie nadal zaklądam pieluchy ale taz z 4 razy dziennie ja sadzam niestety do tej pory jej sie nie udalo nic zrobić. Moze kiedys sie uda. Mamy czas ;)

Gość faanka anka
zaraz jaaks mamusia napisze ze dziecko na 3 mies i robi kupe na anocnik, nie wierze ze 6 mies robi kupe do nocnika. Nie daaj zabawki dziecku jak am sikać, ono musi wiedzieć że nocnik sluży do sikania, dasz zabawke i zamaist sikac będzie sie bawilo. Moja córcia tak robi, dlatego ja ją sądzam ona sika wstaje i idzie sie bawić dalej. Jak ma zabawke siku nie zrobi.

Gość inesines666
Cześć dziewczyny. Miałam podobny problem. Mój synek za nic w świecie nie chciał siusiać do nocnika. Nie wiem jak to się stało, ale bardzo się mu ostatnio odmieniło. Moja mama kupiła mu w Magdalence w Bochni piękny, nowy nocniczek, kolorowy z różnymi motywami. Może o to chodzi, że maluch musi po prostu ,,zaakceptować" nocniczek..

cóż... moja córa dośc póxno zaczęła siusiać do nicnika, bo gdy skończyła 2 latka, ale za to trwało to niespełna 2 tyg :) najlepiej wybrać ciepłe dni i puszczać dzsiecko bez pieluchy, w majteczkach. moja w wieku 2 lat juz wiedziała co to znaczy że kupa smierdzi i jest be i trzeba ja robic do nocniczka to pupcia będzie czysta.. jakoś samo tak wyszło. życzę wytrwałości :P

fanka anka - nikt Ci nie każe wierzyć. Moje robiło. Nie dlatego, że już umiało ale pewnie w tej pozycji było po prostu mu wygodniej.