Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Michał9292

Tabletki Novynette / ciąża? / problem ...

Polecane posty

Witam was serdecznie! Mam na imię Michał, wiem o tym, że było t utaj już tyle pytań na ten temat i wałkowanych wątków, że hoho! Ale nie mogłem się oprzeć, żeby napisać, myślę, że mi pomożecie! Konkretnie - chodzi o to, ze moja dziewczyna rozpoczęła przyjmowanie tabletek antykocepcyjnych Novynette (3 lipca). Jest to jej pierwsza antykoncepcja. Od 3 lipca już trochę minęło, mieliśmy od tego czasu tylko 2 stosunki, przy których dodatkowo używaliśmy prezerwatywy, globulek dopochwowych (patentex oval), oraz były to dni niepłodne. Sęk w tym, że od 13/14 lipca zaczął pobolewać ją brzuch (lekki ból), oraz czasami głowa. Nie wiem, czy któraś z forumowiczek miała takie coś po tabletkach hormonalnych. Boje się, że jest w ciąży, chociaż wiem, że przy takim zabezpieczeniu to mało prawdopodobne, ale nie chcę robić wykluczeń. Proszę zinterpretujcie się, czekam na odpowiedzi - dzięki!

Gość skutek uboczny
działania tabletek. Być może ma źle dobrane. A być może objawy ustąpią po miesiącu. Różnie to bywa. Jedno jest pewne - dziecka nie będzie - no chyba, że jakaś tabletka była pominięta. I jeszcze jedna sprawa - w przypadku tabletek nie ma co mówić o dniach płodnych czy niepłodnych! Owulacja zanika jeśli tabletki przyjmowane są regularnie i automatycznie powraca w przypadku zaprzestania brania tabletek. Obojętnie, czy to jest pierwszy czy ostatni dzień cyklu. Tabletki powinny być odpowiednio dobrane do danej osoby i przed zapisaniem tabletek gin powinien zrobić kilka badań. Jeśli tego nie zrobił, zmieńcie gina i tabletki. Jeśli okaże się, że są dobrane (choć ja nie miałam żadnych bóli), to objawy powinny ustąpić po kilku dniach/przy drugim opakowaniu. A poza tym objawy ciąży są dopiero w 6. tygodniu :)

Gość skutek uboczny
A w ogóle ja też miałam na początku Novynette i mi nie pasowały (tyłam). Zatem nie polecam tych tabletek. Producent ma niepisane układy z ginami (w gabinecie, w którym ja dostałam Novynette, wszysko miało logo tych tabsów - ciekawe czy są inne formy korupcji? nie weim) dlatego kobiety często właśnie te tabletki dostają. Dlatego zmieniłam gina i Wam też to radzę.

Tabletki są w 100% dobrze dobrane, była u ginekologa i kontroluje cały czas co się dzieje z jej organizmem. Badania też były robiony przed dobraniem tabletek. Dzięki trochę mnie uspokoiliście ;) 31 lipca ma okres ,mam nadzieję, że wszystko będzie ok

Gość no ale
to ze była u lekarza i ją badał to nie znaczy ze tabletki sa dobrze dobrane-tego ci zaden lekarz nie stwierdzi poporostu jej organizm tak reaguje na te tabletki i juz ale skoro to dopiero poczatki to poweinno sie uregulowac zazwyczaj czeka sie ok 2-3 miesiace i jesli nadal sa skutki uboczne tabeltek-bóle głowy zawroty, nudnosci i nne to wtedy nalezy zmeinic tabletki a w ciazy przy taki zabezpieczeniu jak stosowaliscie to nie ma szans!!!

Gość no ale
ja przy tabletkach od samego poczatku ich zazywania nie stosowałam zadnego innego zabezpieczenia, mąż zawsze kończyw srodku a w ciazy nie jestem i jak ktos juz tu napisal -podczas zazywania tabletek nie ma dni płodnych bo owulacja jest zatrzymana!!! nie panikuj!!!!