Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość thugeRR

Brolelioza - leczenie.

Polecane posty

Gość thugeRR

Opiszę Wam moją sytuację , krok po kroku. W niedzielę ugryzł mnie kleszcz , w ten sam dzień go wyjąłem. We wtorek dostałem gorączki i objawów grypopodobnych. A ślad po ugryzieniu jakby się zwiększał. W środę objawy grypopodobne zelżały , ale ślad pozostawał bez zmian. W czwartek rano poszedłem do lekarza , lakerz powiedział , że jeszcze nie rumienia , więc nie wiadomo czy to jest borelioza. Ale zapisał jakby co Duomox na kurację 7 dniową. W czwartek wieczorem zauważyłem ,że rumień się jednak zrobić , czyli mam Boreliozę. Tylko teraz problem. Biorę ten Duomox już i skończę go w czwartek dopiero. Ale taka dawna to za mało. Więc co mam teraz zrobić? Idę do lekarza w poniedziałek i mam poprosić o jeszcze jedną dawkę Duomoxu? Mam 18 lat.

Gość thugeRR
ktoś pomoże?

Gość nana123456
idz jak najszybciej do lekarza ,bardzo dobrze ze poszedles natychmiast bo masz bardzo duza szanse wyleczenia, bierz ten antybiotyk jak ci kazal lekarz

Gość nana123456
najlepiej sieumowna wizyte prywatna do lekarza specjalisty chorob zakaznych , on ci zrobi badanie i wprowadzi leczenie

Gość thugeRR
ale czy ten Duomox przez 7 dni coś zdziała? Teoretycznie to bardzo wstępna faza , więc może?

Gość nana123456
dziala duomox, ale oprocz tego musisz powtorzyc badania ale to raczej zrob pod okiem specjalisty chorob zakaznych a nie lekarza ogolnego

Gość thugeRR
Więc jest szansa na wyleczenie? A właśnie...Od tego momentu cały czas mnie boli głowa, może to być od tej borelizoy?

Gość KOKKKOOO
Dotychczasowe leczenie boreliozy, zalecane w dostępnych w Polsce podręcznikach, polega na podawaniu przez okres 2-4 tygodni odpowiednich antybiotyków. Jednak doświadczenia amerykańskich badaczy i lekarzy zajmujących się tą chorobą wskazują, że jest to okres zdecydowanie zbyt krótki, a zastosowane dawki leków zbyt małe. Stąd odsetek wyleczeń jest bardzo mały choroba nawraca. W przypadku pacjentów dłużej chorujących leczenie musi wynosić średnio ok. pół roku, a decyzja o jego zakończeniu powinna być oparta o dokładną obserwację wszystkich objawów pojawiających się w trakcie leczenia. Leczenie wymaga więc dużego doświadczenia lekarza w prowadzeniu pacjenta cierpiącego na tę chorobę oraz ścisłej współpracy lekarza z pacjentem. Jako główne czynniki skazujące leczenie na niepowodzenie wymienia się: niewykonywanie zaleceń lekarza, spożywanie alkoholu oraz niedostatek wypoczynku. Długotrwałość terapii sprawia, że koszty leczenia tej choroby są dość wysokie. Pewne nadzieje na ich obniżenie oraz zmniejszenie ilości objawów ubocznych leczenia może dać stosowanie antybiotyków pulsacyjnie przez 2-3dni w tygodniu z przerwą przez 4-5 dni, gdyż po wytruciu krętków pozostałe postacie rozwojowe potrzebują kilku dni na dojście do postaci dorosłej. Dotychczasowe leczenie było ukierunkowane tylko na postać dorosłą, która istnieje jedynie przez kilka dni w miesiącu w cyklu życiowym krętka. Stąd konieczność terapii kilkumiesięcznej. Wszystkie cysty muszą się otworzyć, przejść swój cykl rozwojowy, dojść do postaci dorosłej i zostać wytrute. Wszystko to nie wygląda najlepiej. Jest jednak światełko w tunelu. Odkryto niedawno, że cysty są wrażliwe na bardzo tani, dostępny w Polsce antybiotyk, jakim jest Metronidazol. Najświeższe doniesienia o połączonej terapii Metronidazolem i innym antybiotykiem mówią, że terapia taka jest podobno dość skuteczna i prawdopodobnie skróci to (może nawet znacznie) czas koniecznego leczenia choroby.

Gość KOKKKOOO
Reakcja Herxheimera to zespół objawów, jakie pojawiają się w przebiegu leczenia różnych infekcji antybiotykami. Szczególnie obserwuje się ją w trakcie leczenia chorób pasożytniczych, pierwotniakowych i krętkowych. Związana jest ona z bardziej lub mniej gwałtowną reakcją immunologiczną na dużą ilość martwych komórek agresora pojawiającą się w organizmie po zastosowaniu antybiotyku. To właśnie obecność reakcji Herxhemiera świadczy o tym, że zastosowaliśmy antybiotyk, który działa przynajmniej na jedną postać rozwojową krętka, a brak tej reakcji przez 6-8 tygodni trwania leczenia jest sygnałem do zakończenia terapii. Reakcja Herxheimera polega na pojawieniu się objawów rzekomogrypowych takich jak bóle głowy, bóle kości i skóry, nudności, gorączka, dreszcze, zaczerwienienie skóry, obrzęki i bolesność stawów. Nasilenie tych objawów jest tym większe, im więcej zarazków zostało wytrutych. Objawy te utrzymują się przez kilka dni, ale u niektórych pacjentów w niektórych chorobach nawet 5 tygodni. W boreliozie reakcje te pojawiają się najczęściej w odstępach miesięcznych, co związane jest z cyklem życiowym krętka. W miarę leczenia reakcje te są coraz słabsze, tak że w fazie końcowej terapii mogą być przez pacjenta niezauważone. To właśnie od skrupulatności obserwacji własnego organizmu przez pacjenta zależy w dużej mierze skuteczność leczenia, czyli, że po odstawieniu antybiotyku nie nastąpi nawrót choroby. W przypadku, gdy podejmuje się leczenie boreliozy na ślepo, tzn. przy ujemnym wyniku w badaniu poziomu przeciwciał, to właśnie pojawienie się reakcji Herxheimera jest wskaźnikiem, że kontynuacja leczenia jest celowa. Jeśli reakcji Herxheimera nie ma, leczenie należy przerwać, gdyż przyczyna dolegliwości musi być inna. W przypadku boreliozy przewlekłej, po wdrożeniu antybiotyków i pojawieniu się reakcji Herxheimera, przeciwciała mogą się po kilku tygodniach znowu na jakiś czas pojawić. Celowe jest więc wtedy powtórzenie badania.

Gość nana123456
masz bardzo duza szane na wyleczenie bo zareagowales bardzo szybko i dostales antybiotyk. najwazniejsze jest teraz wybrac fachowego specjaliste ktory cie dalej poprowadzi