Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość alejajama bronek

terapia szokowa, czyli głoszenie na forum

Polecane posty

Gość alejajama bronek

napisany: Pią Lip 16, 2010 (09:19) - Jak długo należałeś do Świadków Jehowy? - Ponad 11 lat. Byłem tam "głosicielem Dobrej Nowiny". Przez 2 lata wykonywałem funkcję "sługi pomocniczego", a przez 3 lata "starszego zboru". () - I poczułeś misje nawracania "zagubionych"? - Najpierw przekonano mnie, że powinienem się ochrzcić. Odbyło się to na kongresie w Białymstoku. Pół roku później została "ochrzczona" także moja żona. Chodziliśmy na zebrania trzy razy w tygodniu, zabierając ze sobą nasze małe dzieci. Do końca zerwaliśmy z chrześcijaństwem. Dlaczego tak szybko? Jest to zasługa wielkiej aktywności Świadków Jehowy i "psychologicznej techniki szokowej"? - Na czym polega ta "technika szokowa"? - Głównie na bombardowaniu słowami, przekonywaniu i ośmieszaniu symboli, znaczeń i praktyk pobożności chrześcijańskiej, takich jak Trójca Święta, post, spowiedź, Eucharystia, kapłaństwo, modlitwy, krzyż, chrzest, Święci, objawienia, Kościół. W zasadzie wyśmiane są wszystkie sakramenty, praktyki, zwyczaje i nauki Kościoła. Bezpardonowa krytyka osób duchownych, odrzucanie tradycji itd. Jest to totalne oddziaływanie na psychikę i konsekwentne pustoszenie wnętrza w uprzejmych i pozornie niewinnych rozmowach. Świadkowie, "pod krawatem i z teczką u boku", nie szczędzą czasu i sił. Chodzą od domu do domu, poszukując łatwowiernych i naiwnych. Lubią dużo i długo mówić. Jeżeli domownik zdecydowanie nie zgadza się z ich nauką, wówczas na ogół nie chcą kontynuować rozmowy. Idą dalej, szukać tych, którzy na ich "orędzie" zareagują bez zbytniego powątpiewania. I zawsze takich ludzi znajdują. Aktualnie w Polsce jest ponad 127 tys. Świadków Jehowy i stanowią trzecią pod względem liczebności grupę wyznaniową. Przy tym są to wyznawcy ślepo wierzący we wszystkie nauki podawane w Organizacji. (Roman Czepe, „Byłem świadkiem Jehowy)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować