Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ambi pur

studia w krakowie czy w warszawie?

Polecane posty

Gość ambi pur

Co mam wybrać? Dostałam się na studia do warszawy i do krakowa. Które miasto wybrać? Iść za głosem rozsądku i wybrać warszawę, czy za głosem serca i studiować w krakowie?

Gość zdzisia misia
ja wybrałabym krk o mam bliżej :P

Gość zdzisia misia
a jakie kierunki i na jakie uczelnie?

Gość ambi pur
prawo na uw i administracja na uj :( wiem, że prawo to lepszy kierunek, ale mnie bardzo ciągnie do krakowa, bardzo

Gość zdzisia misia
wiesz lepszy jak lepszy ale zapierdol masz niezły na prawie a też po samych studiach trzeba ryć na aplikacje dodatkowo z których połowa wylatuje. Nie wiem co doradzić naprawdę, a administracja z jakimś odłamem konkretnie?

Gość ambi pur
nie, to jest zwykła administracja, nudna jak flaki z olejem, ale jest w krakowie :( mam mnóstwo powodów żeby studiować w krakowie (nie, nie chodzi o chłopaka), no i moje serce każe mi tam iść :P po prostu tak mi podpowiada intuicja, że w krakowie będę szczęśliwa, a w wawie już niekoniecznie. Tyle, że prawo to było moje marzenie :( ale chyba się poświęcę i wybiorę jednak administrację jednak rozsądek nie ma szans z głosem serca

Gość zdzisia misia
no dokładnie :) przecież nie musisz tylko na adm. kończyć nauki :) sama bym w krk studiowała, to miasto ma takie "coś" w sobie, ale mam blisko na szczęście niecałą godzinkę autkiem :D

Gość gość
Ja stawiam na kraków i https://www.ignatianum.edu.pl/. Według mnie jedna z lepszych uczelni w kraju i naprawdę można się czegoś konkretnego nauczyć

Gość gość
ja wybieram się do Wawy ;)

Gość gość
a ja myślę nad uniwersytetem warszawskim

Powiem Wam, że teraz mam ten sam dylemat, bo od zawsze mieszkam w Krakowie, ale nie chcę tutaj studiować. Kraków to piękne i szybko rozwijające się miasto, ale będę składała dokumenty do Warszawy. Znam stolicę, bo bywam tam dosyć często i wiem, że studia w tym mieście to dobry wybór :). A co do uczelni i kierunku studiów, to myślę przede wszystkim nad specjalnością Bezpieczeństwo w cyberprzestrzeni, które realizowane jest na kierunku Bezpieczeństwo wewnętrzne na UTH w Warszawie. Moim zdaniem to rozwojowe i przyszłościowe studia, po ukończeniu których możemy pracować czy to w Instytucjach Bezpieczeństwa Państwa, czy w przedsiębiorstwach, które posiadają działy dotyczące bezpieczeństwa systemów i sieci teleinformatycznych. Może są tutaj maturzyści, którzy w tym roku również zaczynają studia na UTH? Pozdrawiam :)

Gość karoloa90
Proponowałbym studia na Dietla, na os. Kościuszkowskim. Dobra uczelnia, już chyba z 10 lat działają w Krakowie, sam kończyłem licencjat tutaj już ze dwa lata wstecz. Atmosfera, dobra jakość kształcenia, czesne, programy stypendialne, mają sporo atutów. A jeśli chodzi o kadrę, to często to renomowani profesorowie, których by się UJ nie powstydził.

Gość Marika92
też miałam dylemat, czy wybrać rodzinne strony, czy ryzykować z Warszawą, ale teraz po 3 latach licencjatu z pielęgniarstwa na Wyższej Szkole Mazowieckiej absolutnie nie żałuję, że przyjechałam do stolicy! możliwości tutaj są ogromne, pracy więcej niż gdziekolwiek, a zawsze można wrócić lub wyjechać gdzieś jeszcze dalej. myślę, że nigdzie nie nauczyłabym się tyle, co w Wawie!

Gość gość
Jeśli ktoś jeszcze trafiłby na ten wątek w przyszłości i wahałby się pomiędzy tymi dwoma miastami, to ja zdecydowanie polecam Kraków. Mieszkam tam już od czterech lat i jest to najprzyjemniejsze i najbardziej otwarte miasto, w jakim przyszło mi kiedykolwiek żyć :) W przyszłym roku będę kończyła www.wsu.pl . Wszystkich też zachęcam do zdawania właśnie tam - super wykładowcy, fajna atmosfera, dużo się dzieje! :)

Gość gość
ja kończyłam licencjat z fizjoterapii w Krakowie. miałam też szkołę masażu i kurs pnf podstawowy. Chciałam pracować, nawet myślałam o magisterce zaocznej. Zaczęłam szukać pracy w kwietniu przez zakończeniem III roku i do końca lipca nikt się nie odezwał. Żadna, nawet mały gabinet fizjoterapii. Powysyłałam, więc, na próbę kilka cv do Warszawy i odzew miałam w 80 %, no i pracę też dostałam. Dlatego zaryzykowałam, wyjechałam i teraz magisterkę kończę zaocznie na Mazowieckiej Szkole Medycznej, cały czas pracując w zawodzie. Kraków jest fajny do studiowania, ale żadnych perspektyw.

Gość gość
Decydować powinien poziom, a nie miasto. Zobaczcie - https://wspbm.edu.pl/ I radzę zdecydowanie małe uczelnie, które prowadzą kilka kierunków. Wtedy realne jest utrzymanie solidnego poziomu. Patrzcie przede wszystkim na poziom przygotowania i praktyczność programu. Sam papierek ze studiów w tych czasach nic nie daje.