Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WszędobylskaaJa

Wróćiłam dziś z Egiptu, kocham Cię Polsko!

Polecane posty

Gość WszędobylskaaJa

Witam. Rano wróciłam z Hurghady. Spędziłam tydzień w jednym z resortów w Hurghadzie i jestem zarazem zachwycona,ale i poruszona życiem tamtejszej społeczności. Poznalismy mnóstwo wpaniałych Egipcjan (inne narodowości także, ale chcę mówić dzisiaj o Arabach) i muszę przynać, że chwilami to mi serce pękało jak na nich patrzyłam i nie dziwie się, że opinia o nich jest jaka jest. Są życzliwi, często wystarczy tylko żart, podszczypnięcie, dobre słowo i są uradowani. Czasem bakszisz lub drobny upominek. W naszym kompleksie ani jeden nie wyciągnał nigdy ręki po napiwek i nie zasugerowal nawet chęci na niego. Oni charują tam jak woły w wysokich tempraturach ubrani od stóp do głów, rozbiegane oczy i ten wieczny banan na buzi :) Dziś chcę ich usprawiedliwić ku przerażeniu innych jadacych w tamte strony i zweryfikować pogląd o Arabach - ściemniają i wyłudzają - tak, dlatego,że kucharz na łodzi zarabia 80$ mies, kelner 90 (napiwki idą do jednej skrzynki i potem do podziału), obsługa sprzątająca - 40... Nic taki Arab nie traci prosząc o kasę, a jedynie może zyskać. Babiarze i podrywacze - tam na widok kobiety, a już ladniejszej to w ogóle, dostaja pierdolca, bo prawdopodobnie takiej kobiety nigdy miec nie będą, bo nie będzie go na to stać, żeby ją wykupić od ojca i zapewnic jej utrzymanie. Fanatycy religijni - tak, bo nic poza religią nie mają czego nikt im nie odbierze. Poznałam kilka kobiet arabskich - wspaniałe pokorne i radosne osoby, które umilały mi pobyt swoimi opowieściami i częstymi podziękowaniami za chęc(!) rozmowy z białą europejska kobietą. Uprzedzam,że mam narzeczonego, to z nim doszlismy do powyzszych wniosków i wszyscy poznani arabowie lubili nas tak samo bez podtekstów w moją stronę. Egipt to bardzo biedny kraj, a ta cała przyroda w kompleksach to sztuczny wytwór dla takich jak my i zupełnie inny swiat parę metrów za parawanem. Pozdrawiam.

Gość wróciłaś dziś z Egiptu
i nie masz nic lepszego do roboty tylko sie dzielić wrażeniami na kafe hehehehehe ? trzeba było zabrać ze sobą jakiegoś araba to byś miała z kim spędzać czas a nie na kafe :D a co mnie obchodzi gdzie ty byłas ? zapłać mi kase to będę cie czytać a tak to czytam tylko nagłówki hahahahha :D

Gość WszędobylskaaJa
Tak, wróciłam, najadałm się, wyspałam i zmuszam ludzi na cham do czytania mojego tematu...

Gość Przyznaje racje
Egipt fascynuje, Jest pieknypelny zyczliwych sympatycznych ludzi. Bylam tam wiele razy i jeszcze bede.

Gość Zwiedzilam Hungharde i
Ja bylam w allibabie, pozatym w Calimera w shalam w Luxorze Gdzie bylas ??? Chodilas na dyskoteki ??? Az tacy biedni oni nie sa , bo zyja z napiwkow.

Gość WszędobylskaaJa
byłam w Jassmine :) Uwierz mi, ze napiwki są im odbierane i dzielone potem, ale i tak sa wybrańcami losu, że udało im sie dotsać do tej pracy. Ogólnie bardzo miło wspominam pobyt.

Gość zgadza się...
masz rację ... rzadko kto potrafi tak opisac swoje wrażenia z wakacji... z drugiej strony musiałbyś nie wiedzieć, gdzie się wybierasz, jełśi stanowiło to dla ciebie zaskoczenie... taki jest świat

Gość Ten swiat jest piekny
Ci ludzie sa bardiej szczesliwi, zyja bezstresowo. Polak to zestresowany biedak. W europie nic nie znaczy , to mysli ze w Egipcie poszpanuje.

Gość WszędobylskaaJa
zgadza się... wiedziałam gdzie sie wybieram, ale podniecenie związane z tymi wszystkimi atrakcjami jak błękitna woda, rafy i full wypas przesłaniają to co napisałam w temacie. Dopiero "na zywo" spostrzegłam jak to wszystko funkcjonuje i to jest taki dziwny mechanizm, który polega na usługiwaniu turystom na kazdym kroku, bo wiedzą,że nie mają innego wyjscia. Inaczej wygląda to w kolorowym katalogu, a inaczej tam. ale palemki, czysta tafla morza i piękne rafy to niesamowita sprawa :)

Gość właśnie super
że opisałaś swoje odczucia i refleksje. Taki temat jest o niebo lepszy czy "mam pryszcza na nosie" lub "czy moje włosy sa fajne" nie wspominając o innych durnych tematach. Temat w którym można się czymś podzielić a nie wywalać swoje własne frustracje. Właśnie za chwilę jadę do Egiptu i czekam na swoją "zemstę faraona" :)

Gość Jak mozna byc tak
ograniczonym dzikusem jak Max Zander vel Klaun. Swiat jest piekny i konczy sie na biednej zacofanej Polsce. Bywajac w Polsce podziwiam ludzi ktorzy potrafia tam zyc. To kraj w ktorym nic nie robi sie dla ludzi, tylko utrudnia zycie.

Gość WszędobylskaaJa
Nie obawaijcie się "zemsty" :) Myśle,ze wynika ona z nierozsądnych ilości jedzenia przemieszanych z alkoholem. niestety tamtejsza kuchnia nie przypadła mi do gustu, ale jadłam w normalnych ilościach i nikt z naszych znajomych nie miał tej dolegliwości :) Chciałabym jeszcze dodać, ze jestem osoba bardzo wrazliwą i dlatego to napisałam. Nawet nie wiecie jak nas zegnała obsługa z restauracji i ekipa od nurkowania za to, ze codziennie smialismy sie z nimi do rozpuku i dziekowalismy za ich pracę :) Naprawdę trzeba "być człowiekiem" dla innych, a bedzie dobrze!

Gość Do WszędobylskaaJa
Z twoich komentarzy wnioskuje , ze bylas w kiepskim hoteku. Moze trzy gwiazdkowym. Tak wynika z Twoich wrazen. W jakim hotelu bylas, polskie biura podrozy dysponuja najtanszymi hotelami. Tymi dla polakow i ruskich.

Gość WszędobylskaaJa
Byłam w 4* hotelu to raz, a dwa to jakie ma to znaczenie? Kompleks przepiękny, a w pokoju bywałam tylko na nocleg, co nie zmienia faktu, ze było czysto i wszystko miałam podane i zapewnione na wysokim poziomie.

Gość fajne spostrzeżenia
Ja też byłam i odczucia zgoła inne: mnóstwo niechęci do tych ludzi, całkowite niezrozumienie ich mentalności i sposobu życia (poczucia humoru, wszystkiego). Za żadne skarby nie chciałabym mieszkać wśród Arabów, bo nie jestem w stanie przekonać się do tej mentalności, sposobu bycia, życia i wszystkiego. Ale dzięki Twojej fajnej wypowiedzi, spojrzałam odrobinę cieplej na sprawę.

Gość żaaaaal
sorry, ale nie masz sie czym chwalic. ja bym w Egipcie (3 razy), w Turcji (3 razy), na Kubie, Krecie, w Hiszpanii, Chinach, Indonezji, Sri Lance, Meksyku,Brazylii, Tunezji i Maroko. W Egipcie nic nie ma! sam piach i smieci! nie warto oszczedzac tylko odlozyć wiecej kasy i poleciec tam skad sie bedzie miało na prawde niezwykłe wspomnienia i pozna sie na prawde ciekawa kulture.

Gość WszędobylskaaJa
żaaaal... nie stać mnie na to co wymieniłeś/-aś to po pierwsze. Po drugie mielismy z narzeczonym bardzo pracowity rok i jechaliśmy sie "pobyczyć" nastawieni głownie na nurkowanie i ciepły klimat, a wycieczki fakultatywne tanie nie są. Nie jechałam tam po to zeby mi usługiwano, aby poczuc się jak "pani" raz na rok. Mamy chyba inne podejścia i oczekiwania co do podróży po prostu.

Gość zgadza się...
prymityw się musiał znaleźc, czyli "Do WszędobylskaaJa " "żaaaaal" - drugi prymityw chyba jeszcze większy... ale pewnie nawewt tego nie zrozumiecie... bo prymitywy jesteście :o

Gość WszędobylskaaJa
Ja także nie wyobrażam sobie tam mieszkać, stąd moj temat. Świat jest bardzo dziwnie skonstruowany i niesprawiedliwie obdziela ludzi swoimi dobrami. Dlatego nie na darmo mówi sie, że podróże kształcą i zmuszają do reflaksji. Nie wiem czy wrócimy tam za rok, ale za kilka na pewno :)