Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielona koleżanka

Dziewczynki, pomóżcie zielonej koleżance.

Polecane posty

Gość zielona koleżanka
Wracając do tematu: Ma może któraś wykresy swojej owulacji? Chciałabym zobaczyć jak mniej więcej wygląda wykres zmian temperatury u dziewczyn i w którym momencie uznały, że właśnie nastąpiła owulacja.

Gość zamyslona........
Fajne wykresiki sa na www.28dni.pl :)

Gość zielona koleżanka
ooo! Bombowo wyglądają :D dzięki 🌼

Gość zielona koleżanka
W ogóle cała strona bardzo mi się podoba. Zalogowałam się i własnie jestem na etapie czytania i uczenia się. Postanowiłam, że jutro albo pojutrze kupię sobie termometr owulacyjny i z czystej ciekawości, podczas brania tabletek, zacznę mierzyć sobie temperaturę. Ustawię sobie budzik na konkretną godzinę i zobaczymy co wykres mi pokaże.

Gość zamyslona........
Wiekszosc dziewczyn uwaza ze najlepszy jest termometr rteciowy :)

Gość zielona koleżanka
No właśnie czytam o termometrach. Dziewczyny piszą o Microlife, ale podobno końcówka termometru jest bardzo czuła i może pokazać błędny wynik. Z kolei termometr rtęciowy jest mniej dokładny, bo pokazuje wynik do jednej dziesiątej, a nie setnej. Teraz już sama nie wiem. A co Ty radzisz?

Gość zielona koleżanka
jednej dziesiętnej? :D

tabletki nie powoduja bezplodnosci!! dam przyklad zaczynasz brac tabletki w wieku 18-19 lat bierzesz je kilka lat odstawiasz w wieku 26-27, i nagle dostrzegasz ze masz problem z zaplodnieniem... wyjasnienie jest proste z wiekiem jestesmy coraz mniej plodne.... latwiej o dziecko kobiecie 20 letniej niz 30 letniej to jest calkiem normalne 2 sprawa ze nawet po odstawieniu tabletetk jeszcze przez jakis czas hormony utrzymuja sie w naszym organizmie i nas chronia zamyslona tez jestem zdania ze tabsy musza byc odpowiednio dobrane.... tak z ciekawosci jakie ty bralas?

Gość zamyslona........
Ja osobiscie wole rteciowy zawsze takim mierzylam :) Elektroniczne potrafily dac 3 razy pod rzad inna temp a rteciowy 3 razy ta sama:) Jak mierzylam temp to w fazie folikularnej(przedowulacyjnej) mialam temp. 36,3-36,4 natomiast w fazie lutealnej ( poowulacyjnej) mam temp 36,7-36,9 . Na podstawie pomiaru temp ciala mozesz stwierdzic kiedy masz dni nieplodne :) wzrost temp utrzymuje sie przez bodajze 2 lub 3 dni po niskich temp. oznacza to ze owulacja wystapila a wyzsza temp. spowodowana jest podwyzszonym progesteronem. Spadek temp. a tym samym progesteronu oznacza ze nie doszlo do zaplodnienia i tego badz nastepnego dnia wystapi miesiaczka :) Dzieki pomiarowi temp mozna rowniez bez robienia testow ciazowych stwierdzic ciaze :) Podwyzszona temp. utrzymujaca sie powyzej 18 dni od owu w wiekszosci przypadkow oznaczala ze kobieta jest w ciazy( wiadomo ze czasami oznacza inna dolegliwosc ale w 90% przypadkow jest to ciaza"

Gość zamyslona........
Mercilon nawet mam jeszcze dwa blistry :) Kupowalam w trojpaku bo po pierwsze z glowy na trzy miesiace mialam i nie musialam latac po recepte a po drugie byly wtedy tansze:) Wzielam tylko jeden listek i maz powiedzial ze nie ma co brac kolejnego i zaczynamy staranka( 1,5 roku dojzewal do tej decyzji a ja choc pragnelam dziecka uszanowalam jego decyzje i w koncu sie doczekalam;)) No i 2 leza sobie w szafie i nabieraja mocy uzedowej ;) Jedyne co po nich mialam to przez pierwsze dwa trzy dni z siedmio dniowej przerwy bolala mnie glowa a tak to super sie czulam no i krwawienie mialam o wiele mniejsze niz przed braniem tabletek :) nie wspomne ze zapomnialam dzieki nim o bolu podbrzusza co wczesniej wylaczalo mnie z zycia przez pierwsze dwa dni okresu :D Zaczelam je brac w wieku 18 lat i naprawde nie zaluje :) Nie raz zdazalo mi sie zapomniec i bralam tab. po 12 przepisowych godzinach i nigdy wpadki nie mielismy :)

Gość zamyslona........
Carolyn przeciez gdyby tabl anty powodowaly bezplodnosc to lekarze by ich nie przepisywali:) Dzieki nim jajniki kobiety sa "uśpione" tj tworza pecherzyki ale nie dojrzewaja one przez co nie ma owulacji co mozna zauwazyc po sluzie gdyz jest on przec caly cykl bialy i dosc gesty :) To jakby nasz organizm zwariowal i przez caly czas wytwarzal estradiol lub progesteron :) ehh religijne przekonania wciskane przez kosciol :/ dla nich najlepiej zabezpieczac sie metoda NPR, mielismy przed slubem spotkania w poradni i malzenstwo ktore je prowadzilo zachwalalo jaka ta metoda skuteczna wogole ochy i achy i moze bym im uwierzyla tyle ze maja siedmioro dzieci a ich jedyna metoda antykoncepcji jest wlasnie NPR. :) Naprawde metoda skuteczna :P

Ja nie pisałam że stres nie powoduje przesunięcia owulacji tylko że nie powoduje problemów z obserwacją. Objawy owulacji zostają te same tylko że np śluz płodny pojawia sie parę dni później niż do tej pory. ergo nie zajdziesz w ciąże jeśli znasz objawy owulacji nawet mimo stresu, choroby... A metody te stosuję 3 lata i w ciąży nie byłam :-)

Gość zamyslona........
Ok tylko w momecie kiedy jest infekcja ktora zalozmy pierwszy raz sie pojawila i przez nia objawy sa inne niz zazwyczaj to wpadka moze sie zdazyc:) Osobiscie nigdy nie zabezpieczala bym sie w ten sposob jezeli Tobie ona odpowiada to ok:)

Jak masz infekcję to nie uprawiasz seksu, to chyba oczywiste?

Gość zielona koleżanka
Powróciłam dziewczęta :D Oglądałam mój boski serial - Seks w wielkim mieście:D Czy ja jakaś inna jestem? Bo ja do tej pory miałam wrażenie, że mój śluz się zmienia w zależności od dnia cyklu, w jakim się znajdowałam :O Czyżbym źle zaobserwowała czy ze mną jest coś nie tak? Oczywiście piszę o sytuacjach, kiedy to brałam tabletki anty. Zamyślona, a jaki masz ten termometr rtęciowy? Taki najzwyklejszy czy jakiś specjalny? Troszkę nie w temacie jestem, więc wiesz.. ;)

zielona tez mam tak samo moj sluz jest inny w kazdej fazie cyklu, czasem nawet praktycznie go nie zauwazam....

Gość zamyslona........
Najzwyklejszy termometr pod pache :) oczywiscie temp. uwazana za wiarygodna to taka mierzona w pochwie odbycie lub pod jezykiem, po minimum trzech godzinach odpoczynku. Temp trzeba mierzyc w tych samych godzinach +/- 15 min. max do godz.7:30. Powinien lezec na wyciagniecie reki aby zmierzyc temp przed wstaniem z lozka bo inaczej temp uznawana jest za niewiarygodna. Mam nadzieje ze w miare zrozumiesz ocb :D

Gość zamyslona........
Dziewczyny ale podczas brania tabsow nie ma faz bo nie ma owulacji :) a fazy mamy przed i po owulacyjne :)

Gość zielona koleżanka
zamyslona........ Okej, wielkie dzięki :D odnośnie całej akcji mierzenia temperatury: już wszystko wiem, dokładnie wyczytałam na Twojej stronie (jeszcze raz dzięki za podesłanie mi linka). Postanowiłam sobie, że będę mierzyła temperaturę o 6 rano. I tak najczęściej o tej porze wstaję, tak więc większej różnicy mi to nie robi. Aaa.. i w pupę będę wkładała termometr, a co :D Zastanawiam się tylko, czy mogłabym wcześniej czubek termometra wysmarować jakąś wazeliną, żeby lepszy poślizg był, jak sądzisz? Wg mnie nie zrobi to żadnej różnicy, aczkolwiek wolę się spytać dla pewności ;) carolyn0812 Za miesiąc odstawiam tabletki. W tym czasie skontaktuję się z moim ginekologiem, pójdę na pogadankę, no i chyba zwrócę się do cioci o poradę (również jest ginekologiem). Muszę z kimś obeznanym (i przede wszystkim z kimś, kto mnie nie spławi) porozmawiać o antykoncepcji naturalnej, o badaniu śluzu. Nie omieszkam wspomnieć o pomyśle z pH-metrem :D

no wiec z czego ta roznica w sluzie? a i mam jeszcze jedno pytanko.... biore tabsy i krwawienie dostalam wczesniej niz w 7 dniowej przerwie, tak 5 tab przed koncem blistra.... czy moge teraz uprawiac bezpieczny seks? czy to jest jakies nienormalne ten wczesniejszy 'okres'?

Gość zamyslona........
mocska widze ze jestes pewna swoich racji wiec nie bede sie klucic Ty masz swoja teorie na temat skutecznosci ja swoja i tyle. Dla mnie NPR jest metoda na zajscie w ciaze a nie zabezpieczeniem. A to znalazlam w wikipedii Wady NPR * trudność w zaakceptowaniu stylu życia zgodnego z NPR (powstrzymywanie się w określonym czasie od aktywności seksualnej trwającej od 8 do 18 dni (w zależności od stosowanej metody), dominująca trudność to abstynencja seksualna u mężczyzn 27%, u kobiet 8%, * możliwość zaburzenia objawów płodności na skutek takich czynników jak np. stres, choroba, zmiana klimatu, przemęczenie, spożycie alkoholu, krótki sen itp. co w efekcie bardzo utrudnia prawidłową interpretację przebiegu cyklu i wydłuża dodatkowo okres wstrzemięźliwości, a w przypadku stresującego trybu życia, wykonywania pracy zmianowej, zaburzeń senności oraz w przypadku kobiet posiadających z natury nieregularne długości cyklu w zasadzie metody NPR nie pozwalają na ustalenie pewnych, niepłodnych dni cyklu, * wymaga okresu nauki trwającego przynajmniej przez 3 kolejne cykle i częstych w tym czasie kontaktów z nauczycielem NPR[potrzebne źródło], * niezbędna jest zgoda i aktywna współpraca kobiety i mężczyzny (co można traktować także jako zaletę, w zależności od światopoglądu), * wymaga znacznej samodyscypliny stosujący muszą regularnie przeprowadzać obserwacje i zapisywać objawy związane ze zmianami śluzu, szyjki, temperatury (czas to 5-10 min. dziennie), * w Polsce NPR łączony jest z Kościołem katolickim, stąd pary o odmiennym światopoglądzie mogą negatywnie odczuwać silne powiązanie NPR-u z tym wyznaniem religijnym[potrzebne źródło], * regularna analiza wydzielin z pochwy w celu określenia jakości śluzu oraz badanie samemu szyjki macicy może rodzić opory natury estetycznej, * może ograniczać satysfakcję z życia seksualnego ponieważ wyklucza współżycie w okresie największego pobudzenia seksualnego kobiet następującego w czasie dni płodnych oraz ogranicza spontaniczność życia seksualnego. Najczęstsze przyczyny zawodności metod NPR * Nieprawidłowy instruktaż, bądź jego niezrozumienie, * Błędne obserwacje w pierwszej fazie cyklu, * "Kalendarzykowe" podejście do metod NPR zamiast stosowania konkretnej metody, opieranie się jedynie na znajomości poprzednich cykli, * Brak konsultacji cykli z instruktorem na początku nauki, * Pobieżna znajomość metod NPR, * Możliwość przeoczenia pojawienia się śluzu po porodzie czyli powrotu płodności, * Nauka metod NPR na "oko", * Stosowanie metod NPR podczas okresu silnego stresu, stanów zapalnych przydatków, oraz "Szybkiego tempa życia", czy nawet częstych podróży, * Nieumiejętność odróżnienia wydzieliny chorobowej od fizjologicznej, * Brak zapisu objawów[potrzebne źródło].

super ze masz z kim pogadac... moj gin jes jak z innej planety, niedostepny i traktuje cie z gory... chyba czas na zmiany.. tylko ze i tak mialam przeboje z nimi.. u 1 bylam stwierdzil nadzerke... poszlam na kontrole do innego bo akurat moj mial urlop- 2 nadzerki nie stwierdzil i badz tu kobieto madra tak sie zastanawiam ze moze ten wczesniejszy okres jest wlasnie spowodowany ta nadzerka? sory ze zawracam tym glowe, ale naprawde dziewczyny sie boje bo nie wiem oco chodzi z tym wczesniejszym okresem... nachodza nawet mysli o ciazy...

Gość zielona koleżanka
Nim ja znalazłam ODPOWIEDNIEGO lekarza, to uwierz mi - naprawdę bardzo długo szukałam. Co prawda mam w rodzinie lekarza ginekologa, ale niestety ciocia dostała awans, przeprowadziła się do Warszawy i żeby u niej w poradni móc pójść na wizytę, trzeba wydać słoooone pieniądze. Nie wejdzie się tam "po znajomości", gdyż wiele znanych kobiet odwiedza tą przychodnię i ostro pilnują kto wchodzi, czy płaci etc :O Tak więc nawet nie próbuję się tam dostać.. Za to mogę Ci polecić świetnego lekarza w Łodzi. Naprawdę jestem wymagająca pod tym względem i przez wiele gabinetów przeszłam nim trafiłam na tą Panią. No ale nie wiem czy jesteś z Łodzi - to raz, a dwa - nawet jeśli nie jesteś, to nie wiem czy chciałoby Ci się dojeżdżać tutaj. Aczkolwiek godziny pracy ma nieprzeciętne. Raz byłam u niej nawet o 23:30 :D

Gość zamyslona........
zielona najlepiej w pochwie bo temp w pupce jest wyzsza o 2 stopnie i mierzysz 5 min :) A za stronke nie ma sprawy:) jak moge pomoc to czemu nie:D

Gość zielona koleżanka
Dobra, to będę w pochwie mierzyła ;)

Gość zielona koleżanka
carolyn0812 Zapomniałam, że póki co to w Anglii siedzisz... Ale jakbyś była już w Polsce i chciałabyś się wybrać do dobrego ginekologa, to z czystym sumieniem polecam Ci Elżbietę Baś - Budecką. To do niej chodzę i jestem po raz pierwszy tak bardzo zadowolona z lekarza.

Gość zielona koleżanka
A jeśli chodzi o Twój problem z przedwczesną miesiączką. Ja dla pewności zrobiłabym test ciążowy. No i rzeczywiście wybrałabym się do lekarza, bo to raczej nie jest normalne, że dostałaś okres jeszcze w trakcie brania tabletek :( Niestety nic więcej na ten temat nie wiem, nie wiem jaka może być przyczyna. Może w necie poszukaj albo daj nowy temat na kafeterii? Może ktoś miał podobną sytuację i doradzi Ci co masz zrobić...

Gość zamyslona........
nadzerka jak najbardziej moze powodowac krwawienia srodcykliczne zazwyczaj usowa sie je dopiero po pierwszym porodzie. Z kad jestes?? Moja gin jest genialna mam do niej nr. na prywatna komorke i moge zawsze zadzwonic i jak jest potrzeba to przyjezdza do swojego gabinetu bez wzgledu na pore dnia czy nocy. Teraz jest na urlopie a mimo to powiedziala ze mam do niej dzwonic w razie problemow jakichs

Gość zielona koleżanka
Widzisz carolyn? :D Trzeba dobrze poszukać wśród lekarzy, a z czasem znajdzie się odpowiedniego lekarza. To tak jak z facetami - za pierwszym razem nie trafisz na tego jedynego ;)