Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość re..

rodzimy sie zli czy dobrzy?

Polecane posty

Gość re..

moj chlopak twierdzi, ze rodzimy się źli nie ma nic wyksztalconego. uwaza tez ze analogicznie Bog nie jest dobry a sprawiedliwy jako przyklady podaje stary testament np sodoma i gomora. ja uwazam, ze rodzimy sie dobrzy bo mamy w sobie pierwiastek dobra od Boga

Gość wania z drągiem za pociągiem
nie rodzimy się ani źli ani dobrzy a czystą kartką która kształtuje sie powoli po przez wychowanie naukę ludzi których spotkamy na swojej drodze a przede wszystkim przez sytuacje z jakimi przyjdzie nam się zmierzyć efektu końcowego nigdy nie da się przewidzieć

nie wierzę w Boga więc napiszę tak: rodzimy się z jakąś osobowością którą jeszcze trudno zidentyfikować , życie i otoczenie częściowo kształtuje nasz charakter i to czy będziemy źli czy dobrzy

Gość tertia
Nie zgodze sie z ta pusta kartka. Mysle, ze rodzimy sie z zalazkiem charakteru (geny), a dopiero od wychowania zalezy, co z nas wyrosnie.

Podzielam zdanie przedmówcy. Przy okazji pozwolę sobie na przytoczenie tekstu piosenki "Na progu życia" TURBO. "Jeszcze jeden skurcz i światło ujrzysz pierwszy raz jeszcze tylko krzyk i Twój odliczać zaczną czas dziwne palce tego świata głaszczą ciało Twe nagie i bezbronne, przerażone pierwszym dniem Droga daleka,dokąd pójdziesz nie wiesz sam na progu czekasz swego życia bram Choć bezradny jednocześnie jesteś wolny tak obcy jeszcze Ci zakazów i nakazów smak nie znasz nienawiści, nie znasz wstydu ani kłamstw Szczerość oraz prawda są istotą Twego "ja" Nieskażony byt czysty jak łza zwolna nieuchronnie wsiąknie w ten świat Kiedyś Ci powiedzą co jest dobre a co złe z tego masz być dumny, czego wstydzić trzeba się kiedy głośno mówić, kiedy nie otwierać ust zanim jednak dowiesz się, krzycz ile starczy tchu"

Gość re..
a co z tym, ze jestesmy na podobienstwo Boga?

no ale czy zalążek charakteru może być dobry lub zły jako małe dzieci doznajemy matczynej opieki i to jest początek naszej drogi na szczęście w dobrym kierunku ale gdyby od dziecka zaznawali byśmy tylko cierpień co by z tego wyszło tylko samo zło

a dzieci z porażeniem mózgowym i zespołem dauna to tez jego podobieństwo ???

Gość re..
franka -- Bog jest !!

Gość re..
gdzies czytalam i bylo wytlumaczone o tych dzieciach z downem wszystko ma swoje wytlumaczenie. dziecko czy dorosly z jakims uszczerbkiem fiz. z eguly jest bardzo mądre i radosne wiem bo mam takiego sąsiada. takie dziecko jest po cos!

Gość tertia
Jestesmy mieszanina genow, dobrych i zlych. Mamy pewne predyspozycje, ale ktore z nich zostana rozwiniete, a ktore stlamszone zalezy od otoczenia i nas samych.

Gość rodzimy sie ze sklonnosciami
do dobra albo do zla. Inaczej nie mozna wytlumaczyc ze dzieci z tego samego domu wyrastaja jedno na lekarza a drugie na zlodzieja. Sami przeprowadzcie test z rodzenstwem. Czyz nie bylo tak ze jedno w dziecinstwie dobrze sie uczylo i odwiedzalo babcie, a drugie ciagle wdawalo sie w bojki i klocilo z rodzicami. Los mamy zapisany w genach i niestety nawet najlepsze wychowanie nie moze tego zmienic.

Gość aa..
Bog dal nam narzędzie wolną wolę by wybierac

rodzimy się lepsi lub gorsi, ładniejsi lub brzydsi... kwestia genów :)

Gość wg mnie ZLI
zli zli patrzcie jak latwo i lekko jest robic zle rzeczy -wrecz dzieja sie jakby same - a czynienie dobra wiaze sie z wychowaniem, ze tak nie wolno, albo zastraszaniem ze spotka nas kara

mi zło wcale łatwo nie przychodzi - nie potrafiłabym np. zabić, nie z powodu zastraszenia, to wbrew naturze człowieka po prostu :o

Gość aa..
popatrzcie kazdy z nas ma w sobie Boga zatem musimy byc dobrzy od początku i to kazdy bez wyjątku tylko my w trakcie zycia zapomnielismy o dobrych wartosciach na skutek prania mózgu i teraz albo ktos to sobie uswiadamia albo zyje w nieswiadomosci