Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukająca poradyyyy pilnie

Toksyczna matka i jej wpływ

Polecane posty

Błagam poradzcie coś bo nie wiem jak wyjść z tej sytuacji. Mam toksyczną matkę. Ma bardzo cięzki charakter, jest bardzo nerwową osobą, długo trzymała mnie na tzw smyczy i do tej pory kontroluje, pomimo iż jestem dorosła. Jest bardzo kłótliwa i zawsze prowokuje klótnie w rodzinie. Ojca nie nawidzi, wyzywa go od chamow, skurwysynów itd wciąga w to mnie i siostre. Gdy siedzimy i coś oglądamy w tv ona głośno komentuje ( np o polityce) te skurwysyny i różne tego typu epitety. O siebie się nie martwie ale o moją młodsza siostre która matka owinela sobie wokół palca. Siostra jest tak zapatrzona w matke że nawet gdy ta ją upokarza nie powie złego słowa na nią! I tak matka często się nie odzywa tylko chodzi naburmuszona, widać że zła i tylko chwila kiedy wybuchnie, kiedy siostra się pyta co się dzieje mamusiu, ta wogóle nie odpowiada ignoruje ją a siostra zaczyna płakać po katach! Serce mi pęka, jak próbuje z siostrą porozmawiać to każe mi odejść! Normalnie to jest terror psychiczny ze strony matki, nie wiem co robić :/

nikt nic nie poradzi ?

Gość asdfg
no faktycznie biedna ta Twoje siostra,widać ze bardzo mocno jest pod wplywem matki i chyba tak już zostanie,ona w to już zabrneła i ciężko bedzie sie jej z tego wyplątac.Im dłużej tym może być gorzej.A jak kiedyś sie zbuntuje to matka dopiero wtedy wpadnie w wielki szał,bo takim ludziom ciężko jest sie odzwyczaić od rządzenia osoba ktorą sie do tej pory rządziło.lepiej by bylo jakby siostrze już teraz uświadomić pod jak silnym wplywem matki znajduje sie,i że matka jest toksyczna osoba.Dobrze że Ty sobie radzisz,widać nie dalaś sie zmanipulować,albo w pore zobaczyłas co sie dzieje naprawde.