Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdziwiooooooonaa

wydzielina z piersi

Polecane posty

Gość zdziwiooooooonaa

witam, jestem w 12 ygodniu ciazy, wizyte lekarska mam dopiero w srode, wiec prosze was o porade... od kilku dn zauwazylam ze gdy zcisne piers wycieka odrobina przezroczystej wydzieliny, troche jakby tłustej.. co to moz byc?! piersi zrobily sie strasznie nabrzmiałe a sutki wrazliwe.

Może to po prostu siara? Tak się nazywa pierwszy pokarm w piersiach... właśnie taki przeźroczysty, trochę żółtawy, trochę lepki płyn... To faktycznie trochę wcześnie, ale ja miałam tak w pierwszej ciąży w 17. tyg- wiedziałam wcześniej że już przed porodem pojawia się w piersiach właśnie siara, ale nie miałam pojęcia że może być to tak wcześnie... Przy wizycie u lekarza wspomniałam o tym, i pytam czy to normalne, a lekarz się roześmiał i pyta: "pani jest w ciąży i pyta pani czy pokarm w piersiach jest normalny?". Oczywiście skonsultuj to z lekarzem przy najbliższej wizycie, ale wydaje mi się że dość prawdopodobne rozwiązanie podałam. U mnie ciekło przede wszystkim przy ucisku, np. kiedy leżałam w łóżku na boku i położyłam sobie rękę na piersiach. Na wszelki wypadek mogę powiedzieć jedno- na razie nie uciskaj celowo piersi, nie drażnij- tzn. np. nie wyciągaj, nie ściskaj brodawek- to może powodować produkcję oksytocyny, a na to troszkę za wcześnie. Zainwestuj w wygodny stanik, najlepiej na szeroki ramiączkach, z poduszkami (to ostatnie pomaga chronić drażliwe piersi), a kiedy wyciek będzie znaczy, tak że będziesz miała plamy na bluzce- używaj po prostu wkładek laktacyjnych, takich jak dla matek karmiących, całkiem tanio można w każdym hipermarkecie nabyć. Głowa do góry, jeśli to nawet tak wcześnie pokarm w piersiach to nic złego się nie dzieje.