Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniuu-24

ciąża a wypowiedzenie

Polecane posty

Gość aniuu-24

Witajcie Bardzo proszę o radę, sama z pewnych względów zrezygnowałam z pracy, w tej chwili do końca lipca jestem na wypowiedzeniu. Dzisiaj dowiedziałam sie ( robiłam test ) iż jestem w ciąży, wiadomo jest to wczesna ciąża (2tyg) i ginekolog na ta chwilę pewnie nie bedzie mógł mi wystawić zaświadczenia o moim stanie. Chce się udać do lekarza gdzieś za 2tygodnie ale wtedy będzie już sierpień no i moje wypowiedzenie już dobiegnie końca. Czy wysyłając pracodawcy oświadczenie o przywrócenie do pracy + zaświaczenie o ciąży w sierpniu będzie prawnie dobrze aby mógł mnie przywrócić do pracy?? Albo czy gonikelog może mi wydać zaświaczenie już teraz???? dzieki za odp. pozadawiam

Gość jkjuh
Możesz wycofać wypowiedzenie, argumentując ciąża, a później doniesiesz zaświadczenie

Gość aniuu-24
no ale bez tego zaświadczenia to mogą mi tego wycofania nie przyjąć jak to zrobić aby było dobrze prosze napiszcie dzieki

idź do lekarza jak najszybciej i poproś o zaświadczenie, na tej podstwie cofniesz wypowiedzenie

Gość wielka.glowa
Jakas laska tu pisała parę dni temu, identyczny problem - i wymówienie cofnięto, tak przynajmniej twierdziła. Idx do prawnika i sie poradź

co to znaczy "pewnie nie wystawi mi zaświadczenia" jesteś lekarzem by to wiedzieć? Każdy lekarz ginekolog który stwierdzi ciążę takie zaświadczenie wystawia na prośbę pacjentki.

co to znaczy "pewnie nie wystawi mi zaświadczenia" jesteś lekarzem by to wiedzieć? Każdy lekarz ginekolog który stwierdzi ciążę takie zaświadczenie wystawia na prośbę pacjentki.

co to w ogóle ma znaczyć "to wczesna ciąża (2tyg) i ginekolog na ta chwilę pewnie nie bedzie mógł mi wystawić zaświadczenia o moim stanie. " Idź już teraz do ginekologa, nie rozumiem na co ty czekasz kobieto? Co do zaświadczenia to każdy ginekolog wystawi go na prośbę pacjentki.

Gość aniuu-24
dzieki za wypowiedzi w takim razie ide do lekarza, dlatego tak napisalam bo z własnego doświadczenia 1 ciąży jak byłam u lekarza byłam w 3 tyg, i nie mialam karty ciąży zakladanej ani nic bo lekarz narazie nie potrafił okeślić tj. czy na pewno jestem w ciąży USG nic nie wykazało i myślę iż może byc i tym razem no i jeśli lekarz nie bedzie pewny czy jestem w ciazy jak moze mi wypisac takie zaświadczenie

Ja powiedziałam lekarzowi jaką mam sytuację- bez zaświadczenia o ciąży musiałabym pracować po 16 godz., poprosiłam o zaświadczenie i dostałam (miałam wyniki bety). Ciąża miała wtedy jakieś 2-3 tyg. (albo 4-5 licząc od ostatniej miesiączki- ale zakładam że od zapłodnienia liczysz). Przecież nie każdy lekarz ma usg w gabinecie, żeby tak wczesną ciążę stwierdzać (zresztą i na usg jeszcze za wcześnie). Zrób badanie beta HCG, idź z tym do lekarza, przy badaniu o ile wiem powinien wyczuć rozpulchnioną macicę. Ciążę musi wtedy potwierdzić. Co do wypowiedzenia- możesz cofnąć jeśli w momencie składania wypowiedzenia byłaś w ciąży. Nie wiem jaki masz okres wypowiedzenia, ale jeśli np. miesięczny, i złożyłaś wypowiedzenie 3 tyg. temu, może być za późno.

Gość aniuu-24
22.06 zaniosłam wypowiedzenie które liczy się od poczatku do konca lipca ( 1miesiac ) a w ciaze liczę iż zaszłam na poczatku lipca, gdzies wyczytałam ze cofną jeśli zaszłam w czasie trwania wypowiedzenia czyli bym sie załapala co o tym myslisz?

Gość aniuu-24
szkoda że nikt nie chce mi jeszcze doradzić, sama posiedziałam w necie i chyba z tego nici gdyż jeśli zaszłam już po wręczeniu wypowiedzenia ( czyli już w jego trakcie ) to jest za późno. Inaczej by było gdybym zaszła jeszcze nim zaniosłam wypowiedzenie a ja zaniosłam 22.06 i zaszlam ok. 1-3.07 czyli klapa, mam rację????

Gość aniuu-24
szkoda że nikt nie chce mi jeszcze doradzić, sama posiedziałam w necie i chyba z tego nici gdyż jeśli zaszłam już po wręczeniu wypowiedzenia ( czyli już w jego trakcie ) to jest za późno. Inaczej by było gdybym zaszła jeszcze nim zaniosłam wypowiedzenie a ja zaniosłam 22.06 i zaszlam ok. 1-3.07 czyli klapa, mam rację????

Gość aniuu-24

Gość łapóweczka...
dobry gin i zaświadczenie dostaniesz, abys tylko portfela nie zapomniala