Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bellanna

Książki dla młodzieży.

Polecane posty

Czy ktoś może doradzić mi jakąś ciekawą książkę dla młodzieży. Lubię wszelkie dramaty. Mam 15 lat. Z góry dziękuję.

Gość Sophie24
Agatha Christie.

Może coś w fantasy, ale i o problemach nastolatki, o poważnych problemach? Jeśli tak to polecam "Króla mroku" Melissy Marr

Gorąco polecam Salinger J D- Buszujący w zbożu. Czytałam ją w Twoim wieku i strasznie mi się podobała. Opis: Bohaterem „Buszującego w zbożu jest szesnastoletni uczeń, Holden Caulfield, który nie mogąc pogodzić się z otaczającą go głupotą, podłością, a przede wszystkim zakłamaniem, ucieka z college'u i przez kilka dni "buszuje" po Nowym Jorku, nim wreszcie powróci do domu rodzinnego. Historia tych paru dni, którą opowiada swym barwnym językiem, jest na pierwszy rzut oka przede wszystkim zabawna, jednakże rychło spostrzegamy, że pod pozorami komizmu ważą się tutaj sprawy bynajmniej nie błahe. Za niezrównoważonymi gestami szczeniackiego buntu Holdena kryją się z gruntu zdrowe odruchy i nad podziw poważny stosunek do życia. Tym, o co ten chłopak walczy, okaże się w końcu ni mniej, ni więcej, tylko prawo do zachowania własnej twarzy w konformistycznym, zmaterializowanym społeczeństwie, w którym mu przyszło żyć. I może Sagan Francoise- Witaj smutku. Opis: Siedemnastoletnia Cecylia jest beztroską inteligentną nastolatką, kierującą się w życiu zasadą przyjemności. Lubi manipulować ludźmi i potrafi robić to tak, aby wszystko szło po jej myśli. Podczas wakacji, które spędza z ojcem i jego aktualną partnerką, z nudów i ciekawości knuje intrygę, posuwa się jednak za daleko i w pewnej chwili przestaje panować nad wydarzeniami... Evans Nicholas- Zaklinacz koni. Opis: W spokojny, śnieżny poranek dziewczynka i jej koń dostają się pod koła czterdziestotonowej ciężarówki. Zarówno Grace, jak i Pielgrzym uchodzą z życiem, jednak wypadek ma destrukcyjny wpływ na ich losy, a także na losy osób z nimi związanych. Matka Grace, Annie, nie zgadza się na uśpienie straszliwie poranionego konia, czując, że wówczas w Grace również coś umrze. Przejeżdża pół Ameryki w poszukiwaniu zaklinacza- człowieka, który potrafi oddziaływać na psychikę koni. Jeszcze przed publikacją książka wzbudziła wielkie zainteresowanie mediów. Prawa do jej ekranizacji zostały sprzedane Hollywood Pictures i Robertowi Redfordowi za rekordową sumę trzech milionów dolarów, a prawa do tłumaczenia osiemnastu krajom na całym świecie. Przyjemne książki, polecam. :)

dla młodzieży odpowiednimi autorami książek są K. Siesicka, E. Nowak, nawet Musierowicz, możesz poszukać w przygodach Meg Cabot.. dramaty w tym wieku?..hoho ;)

Gość O2si
Niedługo wydawnictwo Zielona Sowa wystartuje z nową seria dla młodziezy - "Niewidzialni". Warto się zainteresować. Premiera pierwszego tomu już 17 września, drugiego - wkrótce po pierwszym :) Fragment I tomu: http://nashira.pl/_pliki_/fragment/3101/Niewidzialni_Tajemnica_Misty_Bay_Tom_I-29.pdf Fragment II tomu: url=http://nashira.pl/_pliki_/fragment/3100/Niewidzialni_Czarownica_z_Dark_Falls_Tom_II-37.pdf Wszelkie niezbędne informacje można znaleźć na stronie www.nashira.pl :)

Gość batticuore
Sama uwielbiam takie książki dlatego mogę ci polecić serie " jutro" Johna Marsdena. Nie umiem się oderwać od książki , dopóki nie przeczytam całej :D Jak już ktos wspomniał wczesniej to także " Ostatnia piosenka" :))

Gość Esterka2000
Ostatnio czytałam "Władcę piasków". Dużo o tym piszą. Budzi skrajne emocje. Może to nie nr 1 z powieści przygodowych ale da się przeczytać.

Gość gość
Ja lubię Schmidta i jego książki. One mają coś takiego w sobie, że podobają się i młodzieży i ludziom dorosłym. Teraz czekam na jego nową książkę Zazdrośnice.