Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość salmaa

czy jest tu jakiś PRACOWNIK BIUROWY ??? -kilka pyt. pilne!

Polecane posty

Gość salmaa

witam, idę dziś na rozmowę w sprawie pracy (aplikuję na stanowisko referenta ds administracyjnych). Wykształcenie mam zupełnie odmienne nie związane kompletnie z administracją ale jako że w moim zawodzie pracy nie ma szukam innej. Pliz podpowiedźcie mi jaki jest zakres obowiązków osoby na takim stanowisku, jakie są wymagania ...może ktoś ma bądź miał do czynienia z taką pracą. Bardzo proszę o pomoc.

Gość ssddfdfgdf
chyba w kazdej firmie jest inaczej.. :O to zalezy od jej profilu.

a pewno praca z komputerem, więc opanowany pakiet MS Ofiice. Pewnie na pioczątku ktoś Cię wprowadzi. Nie są to trudne rzeczy

Gość U mnie są jaja
obowiązkiem jest dawanie dupy szefowi robienie kaw i herbat chodzenie w miniówkach i wysokich butach

Gość nawet nie idz
widać ze sie nie nadajesz do niczego na pewno pracy nie dostaniesz

Gość NIE NADAJESZ SIE DO TEJ PRACY

Gość salmaa
tak wiem że w każdej firmie jest inaczej. Chodzi mi głównie o to, czy osoba posiadająca wykształcenie nie związane z administracją ma w ogóle szanse na otrzymanie takiej pracy i czy generalnie sobie poradzi. To jest pierwsza moja praca po studiach stąd te pytania. Jeśli ktoś z Was pracował na takim stanowisku lub orientuje się w tym temacie to proszę o informacje.

Gość nie trafiłeś na włąściwą
poradzisz sobie. trzeba pisać an komputerze, czasem liczyć w excelu, kopertować, odbierać telefony. spoko, szkoły wielkiej nie tzreba mieć do tego.

Gość KAMAAAA
Ja prowadzę biuro w prywatnej firmie:)) Pracy multum..bo oprócz typowo administracyjnych sprawa - poczta umawianie spotkań, zamówienia..mam masę specjalistycznych dokumentów..ale w to zostałam wprowadzona po jakimś czasie... Także wydaje mi się, że dobra organizacja pracy, obługa komputera, faxu, ksera..na poczatek powinna wystarczyć:) Trzymam kciuki:)

Gość smaczna sałatka
Do zakresu obowiązków referenta ds. administracyjnych należy: znać i ściśle stosować przepisy wewnętrzne w zakresie niezbędnym do właściwego wykonywania pracy na swoim odcinku; znać i przestrzegać Regulamin Organizacyjny obowiązujący w Zakładzie Budżetowym SCP; znać i przestrzegać obowiązujące przepisy odnośnie dyscypliny pracy bhp i p.poż.; dbać o powierzone mienie społeczne oraz zapobiegać wszelkim przejawom marnotrawstwa, niegospodarności i nadużyciom; czynności służbowe wykonywać według najlepszej woli i staranności przy pełnym wykorzystaniu czasu pracy; stosować się do zasad zachowania tajemnicy służbowej; swoją wiedzą fachową oraz kulturalnym i uczynnym stosunkiem do ludzi przyczyniać się do dobrego imienia zakładu; przestrzegać zasad koleżeńskiego współżycia w stosunku do współpracowników. 17 Szczegółowy zakres obowiązków służbowych referenta ds. administracyjnych: a) w zakresie BHP: organizowanie pracy w sposób zapewniający bezpieczne i higieniczne warunki pracy, zgodnie z przepisami i zasadami bhp; stosowanie przydzielonej odzieży roboczej, ochronnej i sprzętu ochrony osobistej; posługiwanie się sprawnym funkcjonalnym sprzętem i narzędziami pracy; powierzony sprzęt i narzędzia pracy poddawać terminowym przeglądom (co 6 m-cy); poddawanie się okresowym badaniom lekarskim, posiadanie tzw. aktualnej karty zdrowia; poddawanie się obowiązującym szkoleniom w zakresie BHP; przestrzeganie ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U.Nr 35 z 1982); natychmiastowe zawiadamianie przełożonych o zaistniałych wypadkach przy pracy. b) w zakresie ochrony p.poż.: znać przepisy p.poż. ze szczególnym uwzględnieniem swoich stanowisk i stanowisk sąsiednich; znać zagrożenie pożarowe występujące na własnym stanowisku i stanowiskach sąsiednich; znać zasady prewencji na swoich stanowiskach oraz zasady interwencji na wypadek pożaru; poddawanie się obowiązującym szkoleniom p.poż.; nie palić papierosów i nie wchodzić z otwartym ogniem w miejsca zakazu posługiwania się ogniem otwartym; uczestniczenie w gaszeniu pożaru i ewakuacji sprzętu i ludzi; wyłączyć powierzone maszyny i urządzenia na czas nieobecności na stanowisku pracy; nie wykonywać napraw wymagających wykonawstwa fachowego przez pracowników uprawnionych; obsługując maszyny i urządzenia, wykorzystywać je wyłącznie do celów zgodnie z ich przeznaczeniem; przestrzegać obowiązku okresowych przeglądów i konserwacji maszyn i urządzeń; przed wyjściem z pracy sprawdzić czy stanowisko zostało pozostawione bez żadnych zagrożeń pożarowych; znać i przestrzegać Regulaminu Ochrony Przeciwpożarowej; znać sposoby alarmowania straży pożarnej; umieć posłużyć się w istniejącym zakładzie pracy podręcznym sprzętem gaśniczym; w czasie akcji gaśniczej wykonywać polecenia dowódcy akcji ratunkowo-gaśniczej; c) w zakresie obowiązków służbowych: prowadzenie sekretariatu poprzez: przyjmowanie rozmów telefonicznych, przyjmowanie i ewidencjonowanie korespondencji wpływającej oraz przedstawianie jej do dekretacji ; przekazywanie zdekretowanej korespondencji wewnętrznej oraz przygotowanie do wysyłki; rejestrowanie listów poleconych w książce pocztowej; rejestrowanie listów zwykłych w specjalnie założonym zeszycie. rejestrowanie i przekazywanie listów adresatom za pośrednictwem zeszytu doręczeń; przepisywanie na maszynie pism opracowanych przez Kierownika Zakładu; opracowanie pism i przepisywanie na maszynie innych pism zatwierdzonych przez Kierownika SCP; opracowanie pism we własnym zakresie, wynikających z zakresu czynności; obsługa kserokopiarki; protokołowanie narad roboczych prowadzonych przez Kierownika Zakładu; pobieranie zaliczek na zakup materiałów biurowych i terminowe jej rozliczanie; składanie, zamawianie i zakup materiałów biurowych; zamawianie odbieranie pieczątek i regulowanie należności oraz likwidowanie pieczątek i stempli nieaktualnych; prowadzenie rejestrów przedmiotów nietrwałych znajdujących się w Zakładzie; przekazywanie maszyn i urządzeń biurowych do konserwacji i naprawy oraz odbieranie ich; prowadzenie ewidencji materiałów biurowych; zakup i zaopatrywanie pracowników w herbatę, cukier, mydło, ręcznik i papier toaletowy; prowadzenie spraw związanych z likwidacją przedmiotów nietrwałych; zakup niezbędnych znaczków pocztowych oraz prowadzenie odpowiedniej kontroli przychodu i rozchodu tych znaczków; sporządzanie miesięcznych zestawień dla potrzeb księgowych z przychodu i rozchodu znaczków pocztowych; uiszczanie opłat za korzystanie z posiadanych odbiorników i telewizorów; załatwianie innych czynności zleconych przez kierownika; załatwianie rachunków telefonicznych; rozliczanie firm znajdujących się w SCP.

Gość smaczna sałatka
Tym ja się zajmuje. Poza tym jest ostatni punkt - wykonywać inne polecenia przełożonego. Nie chodzi tu o sex to jest nim kobieta:P

Gość salmaa ty na pewno
tej pracy nie dostaniesz bo sie do niej nie nadajesz

zalezy, co za firma, ilu pracowników, jaki mają podzial obowiązków ogólnie moge napisać, co w sekretariacie się robi przyjmowanie i wysyłanie korespondencji, rozdział zadekretowanej korespondencji przyjmowanie, rozdział, wysyłanie maili przepisywanie tesktów szefa - korespondencji (z brudnopisu lub ze słuchu) przyjmowanie telefonów, obsługa centralki przyjmowanie i wysyłanie faxów obsługa xero i innych urządzeń biurowych (np. niszczarki, lamionatora, bindownicy) obsluga gości (przysłowiowa kawa/herbata, zawiadamianie szefa) prowadzenie terminarza szefa, przypominanie o terminach, łączenie jego rozmów przychodzących i wychodzących, umawianie jego spotkań piecza nad obiegiem dokumentów w firmie, nad kluczami

zapomniałam dodać - często w sekretariacie znajduje się "rozdzielnia" materiałów biurowych - czyli taki magazynek podręczny - prowadzi się rodzdzial i ewidencję tych materiałów

Gość praca jak praca
ale nie każdy sie do niej nadaje Jestem wróżką zastosowałam wahadełko zadaje pytanie : czy dostaniesz tą prace ? no moja droga przykro mi ale whadełko zdecydowanie pokazuje NIE DOSTANIESZ TEJ PRACY

Gość salmaa
smaczna sałatka dziekuję Ci bardzo za skopiowanie i wklejenie tutaj tego aktu prawnego..już go wcześniej czytałam :P chodzi mi raczej o zwykłą normalną opinię osób, którzy wykonują tą pracę bądź którzy z jakichś powodów ją znają. Dlatego dziękuję Wam serdecznie za pomoc.

Gość salmaa
praca jak praca a weź jeszcze wywróż czy ta praca jest spoko

Gość ależ kochana nie ma za co
przecież i tak nie dostaniesz tej pracy

Gość gość
ja otworzylem niedawno biuro i zaopatrzylem sie w drukarki i xera ( kupowalem z www.inprosystem.pl ) i musze powiedziec, ze naprawde dobry sklep i dobry sprzet maja