Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozpaczona matka

Samotna matka w Stanach blaga o pomoc

Polecane posty

Gość rozpaczona matka

Blagam o pomoc. Mam bardzo nieciekawa sytuacje. Zyje w Stanach, nie posiadam Green Card. Moj maz (wkrotce byly) jest obywatelem. Mamy 1.5 roczne dziecko. Moj maz jest tyranem, egoista, zapatrzonym w siebie dupkiem. Kilka razy podniosl na mnie reke ( nawet jak bylam w ciazy), jest ogolnie agresywny. Nie mam pieniedzy, nie mam tu rodziny (wszyscy sa w Polsce), nie mam dostepu do jego konta, nie mam pracy(szukam, ale bez SocSec nikt mnie nie chce zatrudnic), jestem bez samochodu... Nie moge wyjechac, bo dziecko nie ma paszportu. Jestem zalamana. On mnie straszy, ze zabierze mi dziecko, ze je wywiezie do innego stanu, ze sadownie mi zabierze moja istotke...Czy ktos zna jakos polska organizacje ktora moglaby mi pomoc. Ja naprawde nie wiem co mam robic. Dom jest na jego nazwisko. Jak mnie szarpal i chcialam zadzwonic na policje, to sie tylko smial, ze to mnie wypier...z jego domu. Czy ktos wie, ile kosztuje rozwod. Jak sprzedam obraczke i pare rzeczy, moze uzbieram 1000 $. Ale to mi nawet na prawnika nie wystarczy!!!! Prosze doradzcie mi co moge zrobic, bo ja umre bvez mojego dziecka. To jedyne co mi w zyciu zostalo.....

Gość tez mamusia
no z tym wypier...z jego domu to przegial,zwyczajnie cie zastraszyl, az mi sie goraco zrobilo, napisz skad jestes.

Gość rozpaczona matka
Kompletnie nikt ?????? Zalamka :(

Gość rozpaczona matka
O jak dobrze, ze ktos sie odezwal. Zachodnie Stany

Gość rozpaczona matka
Wiesz, on ma racje, bo tu jest takie prawo. Szukam w internecie jakies organizacji. Jakiekolwiek, bo rozwod jest juz przesadzony i tylko czekam, az mnie wyrzuci na ulice. Ja sie nie martwie o siebie, tylko o dziecko. Odbiora mi moje malenstwo.

Gość tez mamusia
grzebie w sieci , ale nie moge nic konkretnego znalezc, bede szukac, jesli znajde, wkleje link, ale nie wiem,czy dzis jeszcze mi sie uda, sprobuje ci pomoc,

Gość moze oni pomogaaaaaaaaaaaaa
zachodnie stany to jakie miasto? bo jak mam szukac to konkret a narazie znalazlam takie cos Dom Polski - Polish Club, San Francisco California Adres: 22-nd Street, CA 94110 San Francisco, Stany Zjednoczone Ameryki tel.: 001-415-821-2574, fax: 001-415-821-25-74

tutaj forum polakow usa http://www.polonia.net/niezbednik-imigranta/polacy-w-usa POMOC (Polonians Organized to Minister to Our Community, Inc.) 60-17 56th Drive Maspeth, NY Tel. 718-326-9098 635 4th Ave. Brooklyn, NY 11235 Tel. 718-499-2795

chyba ten link http://e-adwokat.eu/ forum prawnikow w USA

Gość NianiaNiunia
A dlaczego nie postarasz sie o paszport dla dziecka? Poczekaj do rozwodu i pozniej chyba jego podpis nie bedzie potrzebny. Zreszta nie wiem, jak pomoc... :( Zglos sie tutaj: www.forum.info.usa.pl bardzo pomocne forum.

Gość NianiaNiunia
Skoro wzielas slub, a on jest obywatelem, dlaczego nie postaralas sie o GC? Przeciez ci przysluguje. Rozwin troche temat, bo troche tu namieszane. Nie staralas o ustalenie statusu dla siebie i dziecka? A skoro dziecko urodzone w USA, przysluguje mu amerykanski paszport. Tez nie ma?

Gość rozpaczona matka
Dziekuje za pomoc, bylam z dzieckiem na spacerze. Juz odpowiadam na wszystkie pytania

Gość tez mamusia
znalazlam mniej wiecej to samo,co wyzej wklejone,nie bede dublowac,w miedzyczasie zdazylam dzieci uspic, ciezko cos zanlezc nie wiedzac dokladnie gdzie szukac,ale to co masz juz daje ci jakies otwarte okno, jesli nie sama pomoc,to moze jakies nowe namiary na nia,

Gość rozpaczona matka
Zyje w Californii. Slub bralam w stanie NY. Zielona karta mi przysluguje, ale to kosztuje 2.5 tysiaca dol. Wiem, ze on ma te pieniadze, ale prawdopodobnie specjalnie nie chce mi wyrobic. Zeby zalozyc konto w banku, tu w Ameryce, potzrbne sa prawo jazdy. A zeby wyrobic prawo jazdy, musisz miec zielona karte. jestem zamknieta w blednym kole. To dlatego nie mam dostepu do jego pieniedzy. Jeszcze teraz po zaostrzeniu prawa imigracyjnego w Arizonie i Californii, stracilam jakiekolwiek szanse, aby z nim wygrac. Bardzo duzo mojej winy, bylam po prostu zakochana i naiwna. Nie mialam popjecia, ze po slubie pokaze prawdziwa twarz. Dom kupilismy doslownie kilka dni przed slubem (jaka ja bylam glupia), dlatego jest na jego nazwisko. Specjalnie sie spieszylismy, bo Obama zwracal bardzo duza czesc podatku i chcielismy zdazyc do konca 2008 roku.

Gość rozpaczona matka
Oczywiscie moje dziecko posiada Social Security. Dzieci urodzone w Stanach automatycznie dostaja obywatelstwo. Paszport nie moge wyrobic dla corki, poniewaz potrzebuje jego podpoisu. Powiedzial, ze po Stanach cora moze latac bez paszportu, a narazie za granice sie nie wybieramy.

Gość NianiaNiunia
Kurcze, to ciezka sprawa... GC jest tansze, bo petycja kosztuje 1010$, ale ty bys musiala sie postarac o waiver, skoro bylas nielegalnie (ok. 500$), plus badania med. do GC (tez duzo, ale roznie - ja placilam 500$). Ja bym na twoim miejscu leciala do prawnika, moze maja jakies dyzury bezplatne. Zeby zrobic GC, to ty musisz na siebie zlozyc petycje, on tylko podpisuje papiery sponsoringu. Ale GC ci chyba nie dadza, skoro malzenstwo sie rozpada. Na jakiej wizie wlecialas? Ja tez mieszkam w USA, rok temu dostalam GC, wiec troche jestem obeznana. :)

Gość Leśna Dama
Zadzwon do rodzicow.Moze oni cos poradzą.

Gość rozpaczona matka
Dziekuje za pomoc. Daliscie mi iskierke nadziei. Jezeli jakims cudem nazbieram na adwokata i pojde z nim do sadu, nie wywalcze ani grosza, bo nie mam wyrobionego numeru TAX. Zyjacy w Stanach wiedza o czym pisze. Nie udowodnie, ze przez cale narzeczenstwo pracowalam na czarno i rowniez moje pieniadze poszly na dom, bo zaden moj byly pracodawca sie to tego publicznie nie przyzna. Placilby kare i zalegly podatek. Jestem umoczona, dlatego jedynym ratunkiem dla mnie jest polska organizacja, ktora zapewni mi opieke prawna. Najgorsze, ze nie mam nawet jednej osoby, ktora moglaby tu pomoc. Wszyscy znajomi zostali w NY. Chcialam wrocic na wschod Ameryki gdzie mam jakikolwiek znajomych i stamtad walczyc o swoje, ale autobusem nie mozna podrozowac z dzieckiem do 2-giego roku zycia (co za absurd), a na poklad samolotu nikt nie pusci nielegalnej imigrantki z malym dzieckiem. Boje sie, ze mnie zatrzymaja i oddadza dziecko ojcu, a mnie deportuja.

California Bay Area Legal Aid Bet Tzedek Legal Services (L.A.) California Center for Law and the Deaf California Department of Consumer Affairs Legal Agencies by County California Indian Legal Services California Rural Legal Assistance California Rural Legal Assistance Foundation California Womens Law Center Central California Legal Services East Bay Community Law Center Greater Bakersfield Legal Assistance, Inc Harriett Buhai Center for Family Law (L.A.) Legal Aid Foundation of Los Angeles Legal Aid Foundation of Santa Barbara County Legal Aid of Marin Legal Aid of Napa Valley Legal Aid Society of Orange County, California Legal Aid Society of the Orange County Bar Association Legal Aid Society of San Diego Legal Aid of San Mateo County Legal Aid Society of Santa Clara County Legal Aid Society of San Francisco Employment Law Center Legal Services of Northern California Neighborhood Legal Services of Los Angeles County Protection and Advocacy, Inc. Public Interest Clearinghouse Senior Legal Hotline Colorado Colorado Legal Services (Colorado Legal Services) The Legal Center (Elder and Disability Law) Connecticut Connecticut Legal Services CTElderLaw.org Greater Hartford Legal Assistance Legal Assistance Resource Center of Connecticut New Haven Legal Assistance Statewide Legal Services of Connecticut Delaware Community Legal Aid Society, Inc. Deleware Legal Link link tutaj masz wszystko cala organizacje w Californi i wszystkich stanach http://legalaid.uslegal.com/

Gość rozpaczona matka
NianiaNiunia, on mi zabral samochod. Wylaczyl komorke. Dobrze, ze mam internet i tel domowy. Rozmawialam z rodzicami. Sa zalamani jak ja. Moga mnie troszke wesprzec finansowo, ale jak mi te pieniadze maja przeslac? W liscie? haha! Ja juz nie wiem czy sie smiac, czy plakac! Probuja z Polski ingerowac prawnie, ale wiecie jakie sa tam przepisy. Probuje przez wasze linki, ale wszedzie wlaczaja sie sekretarki, pozostawialam wiadomosci i bede czekac na odpowiedz. Wiem, ze z dnia na dzien nie moze mi po prostu otworzyc drzwi i kazac opuscic dom, bo na papierze wciaz jestem zona, ale na pewno robi cos w tym kierunku prawnie. Nie mam duzo czasu!

Gość rozpaczona matka
Jejku, dziekuje za pomoc! Jestem pewna, ze ktoras z tych organizacji mi pomoze!

Gość NianiaNiunia
Najlepszy bylby rozwod z orzeczeniem o winie, musisz przedstawic dowody, nagrywaj wszystko - moze sad nie przyzna mu dziecka i pozwoli mu na wyjazd z toba do PL. Napisz o tym na tym forum www.forum.usa.info.pl - maja tam prawniczke, Karine, ktora pomaga na forum. Ludzie sie tam znaja.

tutaj masz link do prawnika imigracyjnego. wyslij mu zapytanie o zielona karte w Twojej sytuacji. kolega byl w sytuacji ze zona nie chciala mu podpisac papierow do gc ale juz tych na ta stala (dziesiecioletnia) i on sie dowiadywal u jakiegos prawnika ze moze zlozyc sam z info ze sie rozwodza ale ze malzenstwo bylo prawdziwe tylko sie nie dogadywali. ale nie wiem na ile by to zadzialalo bo w koncu mu podpisala. ale Twoja sytuacja jest bardziej skomplikowana bo nie masz dochodow plus rozumiem ze nie zaczeliscie zadnego sponsorowania dla Ciebie :O z tym wyjazdem do ny to tez lepiej sie poradz w jakiejs organizacji. nie wiem moze on moze zglosic porwanie czy cos :O bardzo mi przykro ze tak trafilas i zycze powodzenia. podzwon do tych organizacji co ludzie podali Ci linki i sama poszukaj czegos na necie i w okolicy. trzymam kciuki abys jakos z tego wybrnela :(