Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość treeeny

wyobraźcie sobie taką sytuację w której łąpią was kanary

Polecane posty

Gość treeeny

jesteście zameldowani w Polsce, nie mieszkacie tu na stałe tylko za granicą tam się uczycie itp więc za szybko tu nie wrócicie a wpadacie tylko co jakiś czas do Polski łapią was kanary w tramwaju i płacicie taki mandat czy macie go gdzieś ?? jakieś mogą być konsekwencje nie zapłacenia tego ?

Gość treeeny
hm ?

Gość ramona rajjj
ja byłam ostatnio w wawie, nie znam miasta nie było gdzie kupić biletów a kierowca nie miał u siebie więc jechałam z mamą na gapę i niestety wlazł kanar i chciał nam wpisać ale ja mówię: "panie, ja nie jestem stąd, jestem z małej mieściny, nie miałam gdzie kupić biletu, nawet nie wiem gdzie teraz jadę, jak mi pan wpiszesz cokolwiek to tego nie przyjmę a wie pan dlaczego? bo wysiadam o tu, na tym przystanku a jak pan chcesz pogadać to wysiądź pan ze mną ale ostrzegam że się spieszę i mnie pan nie złapiesz. nie wpiszesz mi pan niczego bo na to nie pozwolę, mam to gdzieś że takie są przepisy ja nie jestem stąd i u mnie takich rz\eczy się nie robi u mnie kanary to są miłe dla każdego a pan mnie tu zastrasza, skończ pan bo jest pan żałosny a teraz przepraszam, ale wysiadam, do widzenia" TRZEBA KANARA PRZEGADAĆ I ZNISZCZYĆ GO JEGO WŁASNĄ BRONIĄ ;)

Gość fasolaas
slyszalam taka historie ze za niezaplacenie mandatu drogowego ktos zostal zatrzymany na lotnisku

Gość sadswdfd
mnie zlapali kilka razy, spisali i mam w dupie,....

Gość fasolaas
ja nie lubie miec dlugow. meczyloby mnie to strasznie bo rozmyslalabym czy zaplacic czy nei zaplacic i co siet stanie jak nie zaplace. a tak place i mam to z glowy. a tak w ogole to niu niu jezdzic bez biletu :P Ja dostalam raz mandat bo nie mialam legitymacji ale ostatecznie nie musialam go zaplacic

olej to i nie płać. po 3 latach mandat zostanie przedawniony. a komornikiem się nie martw bo komornik zajmuje sie sprawami od 500 zł w zwyż. ale jeszcze jedno-w ciągu tych 3 lat nie mozesz dać złapac się ponownie bo wtedy sprawa może trafić do sądu grodzkiego-chyba od 2 niezapłaconych mandatów

jak sie jezdzi to sie placi,nic za darmo nie ma.no ale niektorzy honoru nie maja.co do madnatow jesli sie jest zameldowanym w pl to skarbowka wezwie was w sprawie mandatu.

Gość po pierwsze to co
otrzymujecie od kanara to nie mandat tylko opłata dodatkowa i przedawnia się po roku

Gość treeeny
jak po roku się przedawnia to spoko ; ) a co do wypowiedzi typu " jak się chce jeździć to się płaci " to powiem tylko tyle że są całkowicie nie na temat poza tym pojechać trzeba bo na piechotę za daleko a płacić za jazdę autobusem z klimatyzacją oczywiście nie włączoną pod czas 35 stopniowego upału to frajerowanie się i w ogóle to powinno być za darmo .

Gość treeeny
hm moja koleżanka dostała kiedyś mandat za jazdę nocnym autobusem otóż miała bilet za 1.20 zł ulgowy kanar poprosił o legitymacje żeby sprawdzić czy przysługuje ulga po czym kiedy dostał legitymację w łapę zaczął wypisywać mandat i powiedział że na autobus nocny bilet chyba 1.40 kosztuje czy jakoś tak hehe

Przedawnia się po trzech latach, pod warunkiem że przedsiębiorstwo przewozowe nie skieruje sprawy do sądu- każde skierowanie sprawy do sądu bądź egzekucji do komornika sprawia że ten termin wciąż się odnawia :) Też nie zapłaciłam dwóch kar w liceum, myślałam że odpuszczą... po roku przysyłali wezwanie do zapłaty, po dwóch czy trzech- wyrok sądowy nakazujący spłatę (państwowe MPK dostaje takie wyroki zaocznie, można się odwołać jeśli kara była niesłusznie nałożona). Czekali chyba aż będę miała umowę o pracę- bo wcześniej tylko na zlecenie pracowałam. W końcu ponad 4 lata po złapaniu mnie, dostałam powiadomienie od komornika o wszczęciu egzekucji- nie pracowałam wtedy akurat, ale zajęli mi zwrot z podatku i napisali co mogą zająć w domu w ramach egzekucji. Nie mieszkałam już z rodzicami ale dalej byłam tam zameldowana- w życiu nie naraziłabym rodziców na takie nerwy i wstyd jak wizyta komornika z policją, nawet jeśliby mieli niczego nie zająć. Poszłam, dogadałam się i spłaciłam na raty- chociaż wiedzieli że nie pracuję, nie było z tym najmniejszego problemu, nie dostawałam też żadnych ponagleń, przychodziłam w terminie. W sumie za dwie jazdy bez biletu zapłaciłam ok. 1 400 zł. :) Co lepsze- wychodziłam z siebie żeby nikt się o komorniku nie dowiedział- podałam swój tymczasowy adres do korespondencji, nikomu o tym nie mówiłam- tylko mężowi, płaciłam regularnie i przychodziłam na wezwanie. Po zakończonej sprawie komornik wysłał mi potwierdzenie spłaty długu i braku jakichkolwiek roszczeń wobec mnie. List polecony z dużą, wyraźną pieczątką "komornika przy sądzie grodzkim", adresowany do mnie (polecony!) dostała moja teściowa... to samo nazwisko, ta sama kamienica- więc "uczynny" listonosz zostawił u niej... :D

A, i też uważam że trzeba płacić- ceny biletów są w normie, tramwaje i autobusy w miarę czyste i punktualne, wszędzie automaty z biletami, również w pojazdach- tylko w krakowskim MPK jakiś idiota zdecydował o zakupie nowych tramwai nr. 19- drzwi z obu stron (oczywiście czynne tylko z jednej), wąziutkie okna które można tylko uchylić, schodki... Najgorsze tramwaje jakimi jeździłam.

Gość treeeny
do historynki .. noo ale jeśli w tym domu gdzie jesteś zameldowana wszystko np należy do rodziców to nic ci nie zabiorą stamtąd prawda? ; )

To co dostajesz od rodziców do własnego użytku należy do Ciebie- np, biurko, łóżko, ubrania itd. Skoro tam mieszkasz oficjalnie, nie możesz niczego nie mieć. Ale tak jak pisałam, mogliby niczego nie ruszyć, wystarczyłby mi wstyd rodziców z powodu mojej głupoty.