Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zelazowa amma

Brak zelaza, anemia czy tarczyca? Co jest nie tak?

Polecane posty

Witam! Od 5 m-cy karmie moje dziecko piersia Od ok 3 tyg pojawily sie u mnie w nocy straszne skurcze miesni, dekoncentracja (o wszystkim zapominam i straszne glupoty robie), wlosy sa lamliwe, wieczorami jestem bardzo zmeczona, mimo ze wlasciwie malo co robi! starsze dzeicko mam w przedszkolu, mlodsze ciagle spi, wiec mam luzy Oprocz tego od porodu nie schudlam ani grama a w ciazy tylam starsznie nieregularnie.....np. miesiac przytylam 1 kg a pozniej w ciagu 2 dni przybylo mi ok 6 kg Teraz rowniez zatrzymuje sie w moim organizmie woda, w tamtym tyg przybylo mi 5 kg, rece i stopy mialam popuchniete, a potem przez 2 dni spadlo wszystko, mimo ciagle tej samej diety! czy to moze miec podloze hormonalne, niewiem moze cos z tarczyca nie tak, a moze jakies naemiczne? Malo co jem, bo przy tych upalach to raczej niemozliwe!!! Co moze zazywac karmiac piersia aby uzupelnic braki zelaza we krwi?

Gość skoro karmisz piersia
nie eksperymentuj tylko idź do lekarza i zrób badania! To może być wszystko - zarówno anemia jak i tarczyca, a żelazo nie jest lekarstwem na anemię, wcześniej trzeba określić czy to faktycznie anemia i jaka jest jej przyczyna

a czy moge w Polsce wykonac morfologie krwi nie posiadajac ubezpieczenia? Nie mieszkam w kraju, a jutro do niego wyjezdzam;) Gdzie mam z tym isc do przychodni? czy moze prywatnie? I jak bada sie gruczol tarczycy?

skoro nie masz ubezpieczenia to musisz prywatnie. Idź po prostu do laboratorium, zrób badania: morfologia, żelazo, ferrytyna - nie są drogie. Droższe są na tarczycę, rzędu 20-30 zł w zależności od laboratorium, zrób TSH, FT3, FT4, anty-TPO. Polecam też zrobienie OB i poziomu cukry we krwi. Badania zrób rano na czczo

Mam nadzieję, że moje rady się przydadzą i faktycznie znajdziesz przyczynę. Pozdrawiam