Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezbyt normalna?

czy iść do psychologa?

Polecane posty

Gość niezbyt normalna?

mam pytanie - czy był ktoś z was u psychologa przez problemy ze samym sobą? Czy warto? czy to w ogole coś pomoże? nigdy nie byłam bo uważałam że umiem sobie sama ze wszystkim poradzić a jednak..staje się nie do zniesienia dla samej siebie i dla mojego chłopaka. mniejsza o co chodzi, dużo musiałabym pisać, chodzi mi o samą wizyte - czy to moze pomoc mi rozwiązac problem ze sobą? to dość droga impreza, 100zł za wizyte a wiadomo ze na jednej sie nie skończy... prosze o radę, jutro jestem umówiona.

Gość spróbuj..a co ci szkodzi
po jednej wizycie będziesz wiedziała czy warto

Gość michasia03
zalezy od kompetencji psychologa i jego podejscia do tematu... znam 1 osobe, ktorej terapia bardzo pomogla... tyle ze ta osoba faktycznie chciala zmiany i byla odpowiednio zmotywowana... wiec mysle, ze warto sprobowac... po 1 wizycie zobaczysz co to za psycholog, i czy wlasciwa interakcja zachodzi miedzy Wami.

Gość ja byłam tylko ze na nfz
zaczęłam w pazdzierniku, w kwietniu skonczylam. Same wizyty na poczatku strasznie stresujące, potem luz. Ale nie widzę poprawy, to pewnie dlatego, ze sama nie pracowałam nad sobą. psycholog Ci moze pomoc, wskazując drogę, ale to ty sama musisz się wziąc za siebie.

Gość niezbyt normalna?
jestem bardzo zmotywowana, sama nie wiem czy mam depresję czy po prostu okropny charakter... ale wcześniej taka nie byłam jak teraz więc to chyba da się 'wyleczyć'? czy ktoś może mi opisać swoją terapie? oczywiście w zarysie..

Gość niezbyt normalna?
Warszawa, ośrodek polecony przez znajomą-psychologa.. z nfz nie chce, boje sie ryzykować, akurat na zdrowiu psychicznym nie chce oszczedzać:)

Gość segbdfhb
ja byłam u psychologa i mi bardzo pomógł chociaż w sumie pan psycholog powiedział mi że to nie ja tam powinnam siedzieć tylko mąż :) on niestety nie poszedł ale go namawiałam, poza tym miałam tą wizyte za darmo, nie wiem dlaczego... myślę że tak jak inni mówią powinnaś pójść, chociaż raz, mi ten raz na prawde pomógł, zmieniłam sie później i było dużo lepiej, a byłam tylko raz. Nie wiem jaki masz problem wiec nie powiem Ci czy jedna wizyta wystarczy, ale wystarczy na pewno żebyś oceniła czy Ci pomoze. Powodzenia!

Gość niezbyt normalna?
dzięki, chętnie opisałabym swój problem ale naprawde jest baaaardzo złożony i wielowątkowy, przyczyna tkwi być może w dzieciństwie i w tym że dostawałam czego chciałam prawie zawsze a teraz wymagam tego samego w związku i sie dziwie i wkurwiam a przecież tak nie można. to tak bardzo ogólnie..

Gość bylam, chodzilam
strata czasu i kasy

Gość segbdfhb
to że to zauważyłaś i wiesz że to nie jest normalne to jest już duży plus. Idź tam i postaraj sie nie stresować (mi sie nie udało :P) Wyszłam z tamtąd z dużą garścią wskazówek na przyszłość i korzystam z nich do dziś. Nie wiem czemu ale teraz jak mam problem to wyobrażam sobie że rozmawiam z kimś takim i zaraz go rozwiązuje.

Gość moj maz chodzi
i powiedzial, ze wizyta polega na jego monologu, czasami psycholog cos dopowie, ale glownie on mowi. Psycholog zadaje jedynie pytania, ktore maja cie nakierowac na wysuniecie wlasnej opinii, np. "Dlaczego pani mysli, ze tak akurat sie stalo?" i ty zaczynasz mowic i sama dochodzisz do odpowiedzi, a tym samym potrafisz sobie sama pomoc.

Gość segbdfhb
moj maz chodzi mój tak nie robił. Czasem opowiadał jakieś historie ze swojego życia, czasem swoje zdanie i to nie był monolog. Być może każdy psycholog ma inne podejście a może podejście dostosowuje do pacjenta, nie wiem nie znam sie, mimo że troche przeczytałam z psychologii pozdrawiam