Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kodżakka

czy 13 lat różnicy między rodzeństwem to za dużo?

Polecane posty

Gość kodżakka

miałam 22 lata jak urodziło się nasze pierwsze dziecko, dałam rade skończyłam studia , dzisiaj mam 35 i bardzo marzy mi się kolejne ,jakoś wcześniej nie było czasu, stworzyliśmy z mężem własną firmę ale dzisiaj bardzo bym chciała, mąż też tylko martwi mnie to że może za duża różnica, że się nie dogadają, że niedługo syn wyjedzie na studia i z bratem/siostrą nie będą się prawie znać ? hm nie wiem pewnie głupio myślę ?

Mam dużo młodszą siostre i sie nie dogadujemy, w sumie nie mam z nia nawet tematu, ide do kolezanek a ona siedzi w domu i rysuje. Potem mi pokazuje ale ja nie mam czasu na jej głupoty. Wydaje mi sie ze to duza róznica, nie obraz sie ale ja np. na moich starych jestem wkurzona za mlodsza siostrzyczke w ich wieku. I uważam ze to nierozsadne. Ale to tylko moje zdanie, nie nalatujcie na mnie bo tak uwazam, wy macie inne zycie i inne poglady na zycie. Mnie poprostu ten mały gówniarz wkurza chociaz jest moja siostra. Może za 20 lat sie dogadamy ale nie teraz. ' Nie jeden nie wie co to psychiczny eden... Siedem dni zlewa się w jeden '

Gość kodżakka
up

Gość kodżakka
w sumie to będzie prawie 14

Gość kodżakka
no tak Trampkarka ale ty się puściłaś w wieku lat 16 :)

miedzy moja mama a jej siostra jest 16 lat roznicy i cale tego nie widac na poczatku napewno ale po latach. swietnie sie dogaduja, sa ze soba bardzo blisko. mojej kolezance jak miala 16 lat urodzila sie siostra, mala dorosla i teraz jej super.

Z jednej strony Trampkara ma niby rację, ale z drugiej strony, powinnaś iść za instynktem macierzyńskim, zamiast później wpaść w dołek i deprechę. Duża rola rodziców w tym, żeby rodzeństwo pomimo tak dużej różnicy wieku, mogło i POTRAFIŁO ze sobą "normalnie żyć".

miedzy na a moja siostra jest 16 lat a miedzy mna i moim bratem 11 lat i swietnie sie dogadujemy. Zrob sobie kolejne dziecko:)

Gość marianka 89
ja mam 15 lat starszego brata i były zgrzyty ale teraz jest juz dobrze , pomagamy sobie i w ogóle nie ma to jak starszy brat , drugi brat jest 11 lat starszy

Gość kodżakka
tramparka --to od góry nie ja napisałam , między mną a moim bratem jest 6 lat (on jest młodszy) pamiętam że zawsze się nim opiekowałam, jako nastolatka nie miałam z nim wspólnych tematów wiadomo, później wyjechałam z domu , no le teraz fajnie jest mieć brata

Gość kodżakka
dzięki wszystkim , może lepiej powinnam była spytać czy nie za stara jestem na ciąże hehe :P chyba (na pewno ) jestem zdecydowana

ja uwazam ze to strasznie egoistyczne miec jedno dziecko, kiedy rodzicow zabraknie zostaje samo jak palec. Wiadomo bedzie mialo swoja rodzine ale to co innego maz,zona a siostra czy brat. Wazne miec przy sobie bliska osobe w takich sytuacjach jak problemy w malzenstwie,rozwod,depresja czy nawet gorszy dzien. Bo rodzenstwo potrafi dzielic radosci i smutki. Ja mam dwie siostry jedna 5lat, druga 8 lat mlodsza. Swietnsie dogadujemy i bardzooo Kochamy! Moje siostry to najwaznijesze osoby w moim zyciu(chociaz mam juz meza). ...Mów mi tak, aż Ci nie powiem, że masz przestać...

Zawsze są plusy i minusy takiej różnicy wieku między rodzeństwem ., Między moimi synkami jest 9 lat i 9 miesięcy ., i starszy bardzo jest zadowolony że ma brata , mimo moich wcześniejszych obaw , i cieszę się że jak ten starszy będzie nap.na studiach to w domku będzie taki mały smyk i będzie wesoło (im małe dzieci tym człowiek czuje się młodziej) a co do twoich obaw to między mój mąż miał prawie 18 lat jak się urodziła jego najmłodsza siostra (i teraz mają super kontakt) a i mama męża jest zadowolona że w domu jeszcze ona została ., .....Aleksander .......02-03-2001 .....Mateusz...........30-11-2009

Gość szczytem tandety jest
heh, ja mam brata starszego o 20 lat ;) Dobrze się z nim dogaduję, ale jeszcze lepiej z Jego dziećmi :D Mam 2 kilka lat ode mnie młodsze bratanice ;)

Gość 170 17
miedzy moja siostra a mna jest 9 lat roznicy. z mojego punktu widzenia dobrze sie dogadujemy. ale mysle, ze ona uwaza podobnie. owszem strasznie sie klocimy, jak kazde rodzenstwo, ale to raczej kwestia naszych charakterow niz wieku. czasem nawet sie ciesze, ze nie mam siostry w podobnym wieku. nikt nie mowi do mnie " o! mloda kowalska idzie! " (nazwisko zmienione) i nigdy sie nie klocilysmy o ciuchy ani takie rzeczy. :p ja mam teraz 17 a ona 26 i caly czas sie dobrze dogadujemy ;D Moja przyjaciolka ma rozniez 17 lat i ma 5 letnia siostre. I ja strasznie kocha!! Oczywiscie mlodsza siostrzyczka jest do niej tez bardzo przywiazana, jak do matki. Przyjaciolka odbiera ja z przedszkola, uczy literek, robi jej zdjecia i ciagle nam o niej opowiada. Boze jakie to slodkie!!! Moim zdaniem nie powinnas sie tym przejmowac ;D Jezeli beda mieli sie dogadywac to bez wzgledu na wiek. A jezeli beda mieli zadziorne charaktery to nic nie pomoze, nawet gdyby byl rok roznicy ;D Jedyne co to, to, ze przez 13 lat Twoja corka uchowala sie na jedynaczke i teraz bd zazdrosna o wszystko ;P

35lat stara?! chyba oszalalas przeciez to doskonaly okres dla kobiety jestes jeszcze mloda, masz pewna zyciowa madrosc. ja uwazam ze to swietny moment wykorzystaj go. Wiele kobiet w tym wieku zostaje matkami po raz pierwszy.Sama mam 23 lata i roczne dziecko, studiuje dziennie. Drugie dziecko planuje po 30stce ...Mów mi tak, aż Ci nie powiem, że masz przestać...

Gość fanatycy mają chociaż motyw
wystarczy by być niańką dla dzieciara, a zarazem ostrzezenie, że nie należy się ruchać, by nie spłodzić bachora i przeludniać świat.

Gość tojatojatojatoaj
miedzy moja siostra a mna jest 12 lat roznicy;-) dogadujemy sie super, czesto odwiedzamy..... jesli pragniecie dzidziusia nic sie nie martw o relacje rodzenstwa. Napewno sie dogadaja...jak malenstwo dorosnie oczywiscie;-)

Gość 170 17
a mojej mamy przyjaciolka urodzila pierwsze dziecko w wieku 35 a drugie 40. i te dzieciaki sa swietne. miedzy mna a ta dziewczynka jest 7 lat roznicy i chociaz nie jest to moja rodzina, uwielbiam spedzac z nia czas. Mala jest inteligenta i dobrze mi sie z nia rozmawia pomimo roznicy wieku ;D

moj facet jest najstarszy z rodzenstwa, ma najmlodsza siostre w wieku 6 lat czyli jest miedzy nimi 19 lat roznicy. Dogaduja sie fajnie, lubia sie itd, rzadko bywa w domu. Jest jeden minus tej sytuacji - rodzice wychowuja (rozdziadowują) mala jak jedynaczke.

Gość kodżakka
no właśnie, wiem jaka to krzywda być jedynakiem (mój tata), a dziecka nie rozpieszczałam za bardzo, kiedyś się spytaliśmy co myśli o braciszku albo siostrzyczce i teraz się dopytuje, pewnie nie zdaje sobie sprawy z tego że rodzice by poświęcali pewnie trochę więcej czasu

Między mną a siostrą jest 10 lat różnicy na początku nie było zbyt fajnie ja mała ptzlepa a ona latała z kolegami itd. Teraz jest zupełnie inaczej ona ma 29 ja 19 i dogadujemy się świetnie.

Gość 170 17
kodzakka a tam nie zdaje sobie sprawy, ze bedziecie poswiecac mniej czasu. ona chce rodzenstwa, a to juz duzo, bo czasem dzieci mowia wprost, ze nie chca. rodzenstwo to sama radosc!!!!!! nie wyobrazam sobie, ze mialabym byc SAMA. Moja siostra ma teraz swoja rodzine i troche teraz mam porownianie, jak to jest byc samym a z siostra. Z rodzenstwiem o niebo lepiej!! Szkoda, ze Twoja coreczka przez 13 lat musi byc sama ;P ale lepiej pozno niz wcale !!!

Gość zielonysłoń
Wiem, że temat już stary, ale tak na przyszłość, dla innych- tu się nie ma nad czym zastanawiać! W mojej rodzince jest duuużo takich przypadków, ostatnio u cioci między córkami równiótkie 12 lat różnicy, teraz po roku starsza mówi że już sobie nie potrafi wyobrazić jak to by bez tej młodszej było ;) Ja wiem, że to nie reguła, ale jednak w większości później reakcje są pozytywne, chociaż może na początku wcale się na to nie zanosić...

Gość gość
TAK twoje starsze dziecko jest w wieku w którym potrzebuje dużo spokoju i prywatności. Małe dziecko biegające i krzyczące po domu wcale mu w tym nie pomoże. jeśli naprawdę chcesz nowe dziecko to pamiętaj, żeby nie zapomnieć o tym starszym. I nigdy nie mów tekstu ,,teraz nie mam czasu, zajmuje się twoim bratem'', dzieci na prawdę tego nie lubią. I nie wmawiaj starszemu dziecku, ze powinno więcej czasu spędzać z bratem. Spędzanie tego czasu będzie dla starszaka prawdziwą udręką. Nie wymagaj też od niego opieki nad maluchem, nie każ mu spełniać roli niańki. Pamiętaj że to ty jesteś rodzicem. Na dzieci mojej koleżanki (różnica wieku `12 lat) podziałał sposób: gdy niania nie może przyjść to starsze dziecko się w nią zamienia (oczywiście jeśli nie ma nic przeciwko i ma czas) - zajmuje się małym, karmi go itd. Oczywiście otrzymuje za to wynagrodzenie, takie jak niańka. Musisz też pamiętać o jednej ważnej kwestii - może teraz nie jesteś jeszcze stara, ale co będzie za 10 lat? Dziecko przyjdzie do szkoły z ,,babcią''? Pamiętasz jak kiedyś wszyscy się śmieli ze starych rodziców? Oszczędź swojemu dziecku zbędnego wstydu. Twoje dziecko szybko straci mamę, a wnuczęta babcie. Przecież nie żyjemy wiecznie..

mam 17 lat a mój brat 4, czyli ogolnie rzecz biorąc jest miedzy nami roznica 13 lat. I kocham go najbardziej na swiecie.. to czy rodzenstwo bedzie sie dogadywac zalezy tylko od nich samych