Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dalera

Prośba o pomoc

Polecane posty

Dziewczyny rzadko zagladam na ten dział forum, bo jeszcze nie mam dzieci, ale mam siostrzeńca i pytanie do Was. Wspomne tylko, że moja siostra, matka dziecka jest nieodpowiedzialna i mało co sie dzieckiem zajmuje. W każdym razie, mały jako kilkumiesięczne niemowlę dostał skierowanie do neurologa- nie chciał leżeć na brzuszku, strasznie przy tym krzyczał i płakał, a poza tym lekarz prowadzący stwierdził, że ma nietypowy kształt główki (niestety, kształt ma taki sam jak jego ojciec, który sie dzieckiem nie interesuje). neurolog nie stwierdzil nic niepokojącego. Ale mnie niepokoi kilka spraw- napiszę, że wszystkie te niepokojące zmiany pojawiają się od czasu do czasu. Mały ma 16 miesięcy i czasami jeszcze mocno zaciśnie łapkę, chodzi samodzielnie i momentami lewą nózkę stawia dosłownie jak dziecko z MPD- najpierw place potem pięty, bywa, ze jak śpi to ma niedomknięte powieki. Czasami potrafi się "zapatrzyć" na dłuższy czas, a ostatnio zauważyłam jak kilka razy próbował uderzac o coś głowką. Przeraża mnie to wszystko, również fakt, że neurolog stwierdził, ze wszystko jest dobrze. Moze przesadzam, ale pracuje w klasach integracyjnych może mam zboczenie zawodowe? ktos się wypowie? doradzi?

Gość mam niespełna 2 latka
i powiem ci że czasem jak mu się coś zwidzi to chodzi na paluszkach jak baletnica, a czasem się czołga i nie chce wcale chodzić. Jak to dziecko. śpi z półprzymkniętymi oczami. Czasem mnie to przeraża. Dopiero jak mocno zaśnie to oczy się zamykają. Często wali w coś głową albo wkłada głowę miedzy nogi moje albo męża i robi takie dziwne ruchy. Pytałam o to lekarki i powiedziała, że chłopcy tak mają i tyle. Poza tym rozwija się lepiej niż jego rówieśnicy jeśli chodzi o sprawność fizyczną. Jest niesamowicie zwinny. Z mową trochę gorzej, ale układa już krótkie zdania. Myślę, ze nie masz powodu do obaw Acha, moje dziecko tez ma specyficzny kształt główki, dokładnie taki jak jego ojciec, jakby lekko spłaszczoną z tyłu. Ale ma taką fryzurkę, ze tego nie widać.

Dzięki za wypowiedz. Czasami moze człowiek jest przewrażliwiony, ale z drugiej strony lepiej dmuchać na zimne. Moze ktoś jeszcze ma doświadczenie