Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale się porobiło:(((

Pytanie o zasiłek chorobowy z Zus

Polecane posty

Gość ale się porobiło:(((

15 sierpnia kończy mi się macierzyński, Na początku września kończy mi się umowa o pracę. Prawdopodobnie jestem w drugiej ciąży. Nie bedę wtedy w 12tyg ciąży więc umowa nie zostanie przedłużona do dnia porodu. Zamierzam iść na zwolnienie lekarskie czyli wypłatę zasiłku chorobowego po skończeniu umowy o pracę przejmie ZUS, na jak długo???????/ Pytanie, czy będzie mi również przysługiwał zasiłek macierzyński z zus jeśli ze zwolnieniami dociągnę do porodu??????????????? Bardzo proszę o odpowiedz

Gość kljkdljsdfhsfousahfosdhfsdf
Prawdziwa krowa rozpłodowa :o Głupie babsztyle walić się nie umieją :o

Gość ale się porobiłokkkkkkkkkkkk
Nie prosiłam o opinie tylko o odpowiedz z zakresu kadr. Jedni mogą mieć dzieci a inni nie. Ci pierwsi cieszą się z maluszków a Ci drudzy płaczą bo nie mogą mieć. Zna ktoś się na sprawach związanych z ZUS?

Gość ale się porobiło1111111111
up

Nikt nie odpisze, bo głupi temat :D

Gość oowiem jak to bylo w naszej
a nie mozesz isc na wychowawczy??? masz do tego prawo. skoro macierzynski masz do 15 sierpnia, to moze 16 pojdziesz na wychowawczy? np. na rok lub dluzej. nie wiem czy tak mozesz. ale na pewno bedac na wychowawczym i bedac w drugiej ciazy przysluguje ci wyplata macierzynskiego po porodzie.

Gość ojjj-----------
nie moze iśc na wychowawczy z prostej przyczyny-nie ma zatrudnienia.L4 jak najbardziej mozesz ciagnąc przez całą ciążę,moja kolezanka znalazła lekarza który przez ponad pół roku wystawiał jej L4(po tym jak skonczył jej sie zasiłek macierzynski,a pozniej poszła na zasiłek dla bezrobotnych)

no to na jakiej zasadzie moze byc na L4 skoro nie jest zatrudniona? nie rozumiem tego. na L4 to chyba tylko kiedy jest sie zatrudnionym.

Gość ojjj-----------
ludzie którzy np.traca zatrudnienie uciekaja na L4(o ile maja znajomości zeby lekarz wystawił im takowe) i ciagna ile sie da.najbezpieczniej to własnie ok 6 mies.na jakiej zasadzie to działa to nie wiem,bo nie korzystałam,ale wiem ze tak ludzie robią.

ja dla mnie za piekne aby bylo prawdziwe. bo ja np. jestem na wychowawczym poniewaz nie mam juz gdzie wracac, pracodawca chcial rozwiazac ze mna umowe juz po macierzynskim. planuje drugie dziecko, byloby pieknie gdybym roziwzala umowe i poszla sobie na L4. jednak w tym wypadku to raczej malo prawdopodobne. powyzszy przypadek jednak jest inny. ja sobie daruje kombinowania. zaciekawilo mnie to jednak.

Taaaa najlepiej zachodzić i wyłudzać zasiłki :o

Gość ojjj-----------
wiesz nawet nie szukajac daleko-mam kolezanke w pracy której umowa skonczyła się w marcu,a do tej pory ciagnęła L4...Wysyłała je do pracy,a pracodawca do ZUS.zapowiedziała ze to jej ostatnie zwolnienie,bo dłuzej nie chce wypisywac jej lekarz.żadnej kontroli nie miała,ale moze w koncu zaczeła sie obawiać.

ale skoro umowa sie jej skonczyla to po co zwolnienia wysylala do pracodawcy. Przepraszam, ale nic z tego nie rozumiem. No ale ok, ja w ciazy na L4 bylam krotko, z 3 miesiace. Pod koniec ciazy mialam telefon z ZUSu o jakies tam zaswiadczenie od pracodawcy o zdolnosci do pracy. Nie bardzo wiedzialam co miala na mysli, ale po tym jak powiedzialam, ze nie bardzo mam kiedy to zalatwiac bo niedlugo rodze, kobieta poweidziala, ze nie ma w takim razie sprawy i nic ode mnie nie chcieli.

Gość bjyrvcjrcj
po 1) to w ciazy zasilek chorobowy nawet na 270 dni! po 2) wejdz naforum prawne i dokladnie opisz sytuacje (ile okresu zatrudnienia itp) i prawodopod otrzymasz odpowiedz (za darmo)

Gość To się porobiło:(((((((
Do 14 dni po ustatniu stosunku pracy można iść na l4, i ciągnąć ile się da. Pod warunkiem że lekarz będzie chciał wypisywac zwolnienia. Wypłatę zasiłku przejmuje ZuS, tylko jestem ciekawa czy po takim zasiłku też można dostać macierzyński czy lepiej iść na lewe zatrudnienie i po miesiącu pójść na l4 i wtedy macierzyński na bank. Trzeba kombinowac bo ZUS też tylko żeruje na nas!

Gość nie chcę się czepiać
ogólnie przysługuje Ci 60 dni opieki nad dzieckiem w roku. Idż na L4 i ciągnij je tak długo, aby potem urodzić na bezrobociu - jeśli urodzisz w czasie bezrobocia płstnego, to wydłużą Ci wypacłanie zasiłku przez czas macierzyńskiego. Ale musisz urodzić zanim stracisz prawo do zasiłu, czyli teraz płacą przez 6 miesięcy

Gość to się porobiło...............
Wiem o tej opiece ale jakoś dziecka nie chcę w to "wciągać" Najważniejsze że jest zdrowe i takie zwolnienie sobie podaruje żeby nie kusić losu. To muszę urodzić pobierając zasiłek dla bezrobotnych? Kurde ale to obecnie takie marne grosze że aż szkoda zachodu.

Gość Ale się porobiło.....
Fałszywy alarm ale przy okazji przyszłe lub obecne mamy czasami trzeba wcześniej przemyśleć z jakiego żródła można dostać pieniądze i czego nie można przeoczyć. Bo pewnie większość wie że po macierzyńskim pracodawcy już nie chcą z powrotem zatrudniać młodych mam. Lubią wyzyskiwać nas, więc ich też trzeba!