Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moge?

UMOWA O PRACE - HELP!!

Polecane posty

Gość moge?

Hej, mam takie pytanko - moze jest ktos kto sie na tym dobrze zna - czy mozna rozwiazac umowe o prace zawartą na 3 miesiace? szukalam w necie i chyba nie ma takiej mozliwosci - czy ktos moze zna sie na tym?

Gość moge?
no tak ale to jest umowa na 3 miesiace, na okres probny - na necie wynalazlam ze jesli umowa jest na czas krotszy niz 6 miesiecy to nie moze byc ona rozwiazana - i juz sama niewiem:o

Gość można rozwiązać jeśli
w umowie nie ma wyszczególnionego okresu wypowiedzenia (co się zdarza w umowach na czas określony) to możesz ją rozwiązać bez wypowiedzenia.

Gość moge?
w umowie nie ma ani slowa o zasadach ewentualnego wypowiedzenia ani o czasie potrzebnym na wypowiedzenie - wyczytalam ze nie mozna jej wypowiedziec i ze mozna ja rozwiazc tylko za porozumieniem stron - i teraz kurcze niewiem co jest prawda a co nie.

Gość 12345678910880509
hej ja mialam na czas okreslony tzn na okres probny na 3 miesiace umowe w biedronce niestety musialam zrezygnowac i to po 2 tyg. bo dostalam propozycje pracy w belgii napisalam ze rozwiazuje z nimi umowe za porozumieniem stron i tak bylo.

Gość moge?
no ja mam umowe na 3 miesiace na okres probny - umowa jest do 30 sierpnia. ale jest szansa ze dostane taka prace o ktorej od dawna marzylam - i teraz mysle co zrobic jesli by sie udalo - boje sie ze jesli poprosze o wypowiedzenie za porozumieniem stron to ze beda mi chcieli na zlosc zrobic i nie rozwiążą..

Gość gospodyni z wyboru
każdą umowę można rozwiązać, złóż wypowiedzenie oraz prośbę o rozwiązaniu za porozumieniem, nie chodzi o to, że oni specjalnie mogą nie dać ci porozumienia, chodzi o to, że najpierw cię zrekrutowali, potem pewnie szkolili a teraz zostają z niczym,,,z nikim więc mogą wybrać wariant wypowiedzenia bo wtedy pobędziesz jeszcze 2 tyg. ato im daje możliwość uporania się z organizacją pracy

Gość daj na mszę
a może jesteś do bani i oni ucieszą się, że odchodzisz, módlmy się

Oczywiście że można rozwiązać taką umowę. Ja miałam taką sytuacje że pracowałam na umowie na okresie próbnym i znalazłam nowa lepszą prace. Napisałam wypowiedzenie z prośbą o rozwiązanie pracy na porozumieniu stron i nie było żadnego problemu.

Gość moge?
no to ze sie wkurza to zapewne - i w sumie sie nie dziwie czy jestem do bani?niektorzy pewnie tak mysla - ale i szkolenie i atmosfera i wynagrodzenie byly i sa zdecydowanie nie wspolmierne do poziomu stresu i wymagan - 3 tydzien przychodze do domu z pracy z placzem bo juz wytrzymac nie moge :o

Gość moge?
no wlasnie mam nadzieje ze mi sie tez tak uda - a na ile mialas ta umowę?czy byl jakis okres wypowiedzenia?

Gość moge?
napisze ze nie zaliczyli proby wynagrodzenia:D

Nie pisz głupot tylko zwykłe wypowiedzenie bo jak będą chcieli to będziesz musiała jeszcze 2 tygodnie pracować a jak pójdą Ci na rękę to od razu będziesz mogła iść do domu. Ale w sumie rób jak uważasz za słuszne. Do kogo było pytanie na jaki okres miał umowę????

Gość kodeks pracy przewiduje
rozwiązanie umowy o pracę na okres próbny /odsyłam do kodeksu, bo nie mam w tej chwili pod ręką/

już mam: Art. 34. Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na okres próbny wynosi: 1) 3 dni robocze, jeżeli okres próbny nie przekracza 2 tygodni, 2) 1 tydzień, jeżeli okres próbny jest dłuższy niż 2 tygodnie, 3) 2 tygodnie, jeżeli okres próbny wynosi 3 miesiące.

a tak w ogóle to każdą umowę o pracę można rozwiązać w każdej chwili za porozumieniem stron.