Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamkaaa...

Podejrzenie ciazy pozamacicznej. Kto mial?

Polecane posty

Gość gość
Dzień dobry! Ginekolog podejrzewa u mnie ciążę pozamaciczną, gdyż według jego obliczeń moja ciąża jest w 5-6 tyg., a on nie widzi jej w badaniu usg. Moje cykle są nieregularne, gdyż mam zespół policystycznych jajników. Po odstawieniu tabletek kilka miesięcy temu długość cykli wynosiła kolejno: 28, 35, 30 i 28 dni. Owulacja występowała w tych cyklach pomiędzy 13 a 18 dniem. Dodam, że w ostatnim cyklu owulacja była w 18 dniu i w tym dniu doszło też do zapłodnienia. Tydzień później dostałam silnego bólu jajników i macicy. Po sześciu dniach od tego wydarzenia zrobiłam test z krwi na obecność ciąży i wynik hcg wyniósł 91. Dwa dni później powtórzyłam badanie i wynik wynosił 303. Tego dnia ginekolog w badaniu usg powiedział, że widzi tzw. ciałko ciążowe, nie widzi za to nic w macicy oprócz malej kropeczki, o której nie może jeszcze nic powiedzieć. Po kolejnych czterech dniach miałam powtórzone usg - ciałko się powiększyło, jednak w macicy lekarz "nadal nic nie widział". Powiedział, że może być to ciąża pozamaciczna, która rozwija się w jajowodzie, ale nie może tego potwierdzić. Czy lekarz na badaniu usg nie widzi jajowodów? Dodam, że od owulacji do tego ostatniego badania usg minęły 2 tyg. i 5 dni, choć lekarz liczy ciążę od pierwszego dnia ostatniej miesiączki i z jego obliczeń wynika, że jest to koniec 5 i początek 6 tyg. Czy niecałe trzy tygodnie od owulacji to nie zbyt wcześnie, żeby zobaczyć ciążę na usg i żeby stwierdzić ciążę pozamaciczną? Proszę o odpowiedź, jestem bardzo wystraszona.

Gość gość
Gościu i jak sprawa i Ciebie się rozwinęła? Dopiero zauważyłam ten.wpis, niedawno byłam w podobnej sytuacji, niestety u mnie potwierdziła się cp i podano mi leki. Tzn lekarze sądzą, że to była cp, bo przy becie 1800 nie było nic w macicy.