Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniaimarek

Dlaczego wyrażacie się negatywnie o rudzielcach?

Polecane posty

Gość aniaimarek

Przykro mi, kiedy czytam na kafe jak z pogarda piszecie " rudzielce". Sama mam rudego synka i serce mi pęka , jak pomysle co kiedys usłyszy od innych ludzi/dzieci. Przeciez to tylko włosy i nie jego wina - jaki ich kolor. Czy jest taki brzydki?? http://img16.imageshack.us/i/img0153bd.jpg/

Gość kokojambo
No, bo nigdzie na świecie tylko w tej zacofanej Polsce rude dzieci albo rude osoby są dyskryminowane tylko dlatego, że mają taki kolor włosów:o Dla mnie jest to patologia:o

Gość coz za refelks
a po kim mały ma takie włoski? nie chcę Cie dołować, ale jeśli mały będzie miał marchewkowe włosy to będzie miała nieprzyjmności. tak to już u nas jest. chłopcy mają gorzej. dziewczyna kiedyś może sobie przefarbować, zrobić henne itd-zresztą rude laski są fajne:) a chłopak ma gorzej:(

Gość kokojambo
Chłopaki też się farbują ;)

Gość aniaimarek
Włoski ma swoim tatusiu- który był także prześladowany z tego powodu . Myslałam głupia, że kiedyś były inne czasy, ludzie mniej tolerancyjni. Ale widzę, że i w naszym pokoleniu dyskryminuje sie rudych ludzi

Gość kokojambo
Wyrażenie "rudzielec" Może nie jest aż takie samo w sobie złe. Ale to jak się traktuje dzieci z tym kolorem włosów to już patologia :o Tak jakby coś złego robiły calemu światu tylko dlatego, że rażą tym kolorem:o

Gość coz za refelks
kurde, no nie wiem co Ci powiedzieć-nie mogę Cie uspokoić że będzie ok bo pewnie nie będzie-w Polsce takie osoby są dyskryminowane. Myślę, że dziewczyny mają jednak łatwiej jak mały się nazywa?:)

Gość kokojambo
Zawsze myślałam, że dzieci nie rodzą się od razu z rudymi włoskami. Myslałam, że albo rodzą się bez włosków i później rude rosną albo, że zmieniają kolor z innego na rudy. Poza tym dziecko jest ładne.

Gość aniaimarek
Własnie o to mi chodzi, że mój synek niczym sobie nie zasłużył na takie traktowanie a boje sie, że bedzie mial same nieprzyjemności np w szkole/przedszkolu. Zastanawiam się czy walczyć z takim mysleniem , czy tuszować kolor włosów - np przez ścinanie na krótko włosów? Glipie to, bo ma dopiero pól roczku a juz spotykam sie z komentarzami " on jest chyba rudy, szkoda "

Gość kokojambo
No, ale jak będziesz go kamuflowała to sama wzbudzisz w nim przekonanie jest jest złym dzieckiem tylko dlatego, że ma rude włosy :o Niczym nei ukryjesz koloru :o Nawet farbując włosy są odrosty i widać naturalny kolor :o

Gość aniaimarek
Adaś :) Mój mąz w dzieciństwie kilka razy był bity w szkole- wyzywały go inne dzieci a On sie buntował, bo nie rozumiał o co chodzi i chciał się jakoś bronić. Boje sie, że to samo spotka mojego syna. Chciałabym go jakoś uchronić, żeby nie musial sie zastanawiac co z nim nie tak .

Gość kokojambo
Poza tym niektóre dzieci nie są rude, a naprawdę są brzydkie:o Wiadomo każda matka sądzi, że jest najpiękniejsze, ale poważnie rzecz biorąc to niektóre dzieci naprawdę rodzą się nieurodziwe :o Co z tego, że mają czarne włosy jak z buzi nei są ładne:o

Gość coz za refelks
hmm, jak mu obetniesz włoski to nic nie da bo osoby rude najczęściej mają rude piegi, rude brwi i rzęsy więc tego i tak nie zatuszujesz. mówię Ci że gdybyś miała córę to problem był by o 50 % mniejszy.... chodzi mi tylko o to zebyś nastawiła się na to, ze może być ciężko bo Polska jest krajem nietolerancyjnym i o tym na pewno doskonale wiesz, więc nie spodziewaj się rewolucji w tej dziedzinie.

Gość aniaimarek
kiedys wyczytałam, aby wzbudzać w nim poczucie wyjątkowości - zeby myślal,. kiedy beda za nim wołać np rudy rydz czy marchewka, że mówią to w pozytywnym znaczeniu. Sama nie wiem - niedługo sie przekonamy czy będzie to wielki czy mały problem

Gość dferreser
a ty jakie wlosy masz autorko? ja mam rude wlosy, moj maz to ciemny szatyn i tak sie zastanawiam jakie jest prawdopodobienstwo by urodzic rude dziecko?

Gość coz za refelks
Adaś to fajne imię (mój narzeczony tak ma) :) słuchaj z drugiej strony dzisiaj jest taka różnorodność.... ale powiem Ci coś na pocieszenie. u mnie na podwórku jest takich 2 chłopaczków-ok. 6-7 lat. bracia. są tacy rudzi, że aż po oczach bije-normalnie pomarańcz. i wiesz co? cały dzień szaleją Z KOLEGAMI na rowerach albo grają w piłę:) nikt się z nich nie śmieje-tak mi się wydaje bo mają dużo kumpli:)

Gość kokojambo
Przecież to nie wina autorki, że ma syna, a nie córkę:o Co to za różnica czy syn rudy czy córka ruda :o Kolor, płeć nie wybiera :o

Gość coz za refelks
i jeszcze jedna historia autentyczna. w moim gimnazjum był chłopak-wysoki,postawny, przystojny. miał piękną dziewczynę a jedna ładna laska z mojej klasy była w nim zakochana. i wiesz co? on był rudy:) miał takie włosy jak Adaś teraz. i jakoś mu to nie przeszkadzało być przystojniakiem;)

Gość kokojambo
Moja koleżanka jest ruda i ma męża bruneta. Córeczka urodziła się z czuprynką mega czarną. Teraz ma 5 miesięcy i jej troszkę zjasniały, ale nadal są czarne. Więc włoski ma po tacie. Niewiadomo czy np za rok kolor jej się nie zmieni. Bo przecież dzieciom się kolor zmienia razy X.

Gość aniaimarek
Ja mam włosy "myszowate", ciemny blond. A mąz ma rude- ale nie pomarańczowe, tylko bardziej ruda poświate - nigdy nie wydawał mi się nieestetyczny ;) . Od początku ciąży nastawiałam się na to, że dziecko tez bedzie rude. Nigdy nie widzialam w tym problemu - skoro wyszlam za rudego męzczyzne za mąz. Dopiero teraz zaczynam dostrzegac, ze inny widza w moim synu wade. W sklepiej ostatnio uslyszalam " o jaki ładny, szkoda ze rudy". Powiem szczerze, że mnie zamurowało

Gość coz za refelks
kokojambo oczywiście, ze to nie jej wina, tylko naszła mnie refleksja, ze z dziewczynkami problem jest jednak mniejszy więc musi się nastawić na bój :classic_cool: może nie będzie tak źle:)

Gość dferreser
hihi japodobno urodzialam sie tez czarna...ale z czasem mi zrudzialy...

Gość kokojambo
Szkoda, że rudy :o Qrwa jak dziecko fajne to nie może mieć rudych włosów? :o Nie wierze, że ludzie są aż tacy zawistni :o Tak jakby rudy miał ich zabić albo zarazić :o

Gość coz za refelks
trudno zmienić u ludzi mentalność:(

Gość aniaimarek
własnie tak się poczułam, że mam fajne dziecko ale przez to, że rude, to "tredowate"

Gość dferreser
no jamam taki kolor jk kaja paschalska, znaczy mialam- bo farbuje sie na braz, z tytm zemam od urodzenia czarna oprawe oczu.