Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala su

ile piją 2,5latki ? mój b. dużo

Polecane posty

Gość mala su

Mam pytanie do rodziców dzieci 2-3 letnich. Zastanówcie się i odpowiedzcie ile piją w ciągu dnia Wasze dzieci. Ostatnio zaczynam się coraz bardziej niepokoić, gdyż moje dziecko woła kubeczek za kubeczkiem i w przeciętny dzień wypija 10 szklanek ( to jest np bilans dzisiejszego zimnego dnia, gdy pada deszcz i nawet nie ma się gdzie wyszaleć i wypocić). To jest jakieś 2,5litra !! Jaka jest norma, a przekroczenie jakiej wartości może nasuwać ewentualność cukrzycy??

zalezy co pije bo jak dajesz mu np. soki czy mleko to po prostu lubi je i chce pic. jak nastepnym razem bedzie wolal o picie to daj mu wode i zobaczysz czy naprawde jest taki spragniony;)

Gość mala su
grudniowa soków on pije mało, tylko jak jesteśmy gdzieś w podróży... mleka w ogóle (tylko w kaszce rano, gęstej, z talerza) przeważnie pije herbatę czarną albo owocową, nie słodzę dużo, nawyżej łyżeczkę na szklankę

Moja 3 latka też pije dużo,ale nie aż tak jak Twój synek . Może powinnaś zrobić mu jakieś badania np. w kierunku cukrzycy ?

Gość mala su
Coraz bardziej skłaniam się, by pójść do pediatry. Chciałabym się upewnić, że nic mu nie dolega .Nie wiem tylko, czy nie wyolbrzymiam problemu - nic innego mnie nie niepokoi, od urodzenia na nic nie chorował, nie brał antybiotyków, do lekarza chodziliśmy tylko na szczepienia i bilans, apetyt i przybieranie na wadze w normie, jest pogodny - może taki jego urok z tym piciem?

W sumie jak nic mu nie jest ,, Ale przecież możesz iść się tylko pediatry zapytać czy wszystko jest ok . Moja 3-latka jak wypije w upalny dzień 1,5 litra to jest dobrze :)

badania warto zrobić i dobrze byłoby przerzucić się na wodę nieg. Mój mały brat miał ten sam problem, pił 4 dzbanki dziennie słodzonej herbaty owocowej. Pediatra zakazał podawania herbaty non stop(pozwolił 2 szklanki dziennie), a nakazał wodę. Problem zniknął. Mały prawdopodobnie pił, bo mu smakowało. może też taka jego uroda

Gość mala su
Spróbuję podawać mu samą wodę na przemian z herbatą, choć pewnie będzie bunt, że 'nie lubi'... I jak ciągle będzie tyle wołał picia, to zapytam może napierw takiej zaprzyjaźnionej wieloletniej pielęgniarki (właśnie sobie przypomniałam, że mama ma taką znajomą!), żeby od razu nie zawracać głowy pediatrze ( trochę nawiedzoną mamy pediatrę..)

Gość Cześć_________________
Mam synka, w bardzo zbliżonym wieku, do Twojego synka. Mój ma dwa lata i 7 miesięcy. Pije dużo. Do niedawna pił wodę lub wodę z odrobiną soku owocowego Gerber. Teraz pije praktycznie samą wodę mineralną niegazowaną. Nigdy nie dawałam mu żadnej herbatki, więc nie pije jej wcale. Też odpukać nigdy nie chorował. Mój mały uwielbia chodzić. Teraz w te upały wyrusza na spacer juz ok. 8 rano z moim tatą. Chodzą cieniem i wiem, że trudno w to uwierzyć, ale chodzą 2, lub 2 i pół godziny i przejdą ok. 3 km. Mały wypija w tym czasie ok. 0,5 litra wody. Samej wody w ciągu dnia wypija chyba niecałe półtora litra, ale czasem ponad. Jak doliczę do tego mleko, które pije rano i wieczór to jest kolejne 0.5 litra do tego np. zupa, też dużo. Jeśli Twój mały pije 2,5 litra nie licząc inncyh płynów, jedynia w postaci samego picia, to możesz to skontrolować. Pozdrawiam

Gość karola29
Mój ma też 2,5 roku i mam odwrotny problem: pije bardzo mało. Przez upały musiałam mu wręcz wciskać, stała szklanka z ulubionym soczkiem i rurką i co chwilę kazałam mu robić po kilka łyczków. Kazała tak lekarka... Na cały dzień pije może 200 ml + zupa jakaś + mleko lub kaszka (2x po ok 150 ml)

Gość lenusia
Moj ma 1.5 i też pije i pije Pije tylko wodę, ale ile byś mu nie dała to wypije:)

Gość mala su
Dziękuję za odpowiedzi wszystkim. karola29 moje starsze dziecko, 9-letnie, wypija może z 3-4 szklanki dziennie - tym dramatyczniej wychodzi to porównanie, jak patrzę na ilości wypijane przez młodszego; starszy syn zawsze pił mało i jak miał właśnie 2,5 latka to trafiliśmy do szpitala tylko dlatego, że podczas przeziębienia i gorączki nic nie chciał pić i mógł się odwodnić

Gość lepiej jak pije niz za malo by
pil, jak wypije za duzo to wysika i juz :D moj ma 2,5 roku i od zawsze pil duzo, nigdy w tym problemu nie widzialam, w zimniejsze dni pije ok 2 litrow, w uplaly potrafi wypic i 5i 6 litrow :) pije wszystko co popadnie, za to moja bratanica nie pije i ma duze problemy z nerkami, ale ona pije max szklanke dziennie :/ a ma 7 lat

Gość mala su
Jakoś nie moge uwierzyć w te 5 i 6 litrów... Normalnie to lepiej jak dziecko pije dużo niż za mało... pod warunkiem, że nie łączy się to z jakimiś zaburzeniami, np cukrzycą... I właśnie w tym kierunku moje obawy...

Gość karola29
Ja wiem że takie malutkie ilości picia nie są za dobre chociaż inna dr kazała postawić kubek na stole i jak będzie chciał to się napije. Ale ja wiem że się nie napije bo nie chce. :( Dlatego "wciskam" mu cokolwiek w te upały. Chociaż dziś rano młody wypił 2 kubki herbaty zrobionej przez męża :) Muszę zapytać czego tam namieszał że młody tak pił. :)

mala su - jak slodzisz mu lyzeczke na szklanke to policz sobie te lyzeczki w ciagu dnia. za duzo cukru jak na takiego malca. sprobuj mu dac wode. nie mowie, zeby calkiem wyeliminowac herbate, skoro ja lubi, ale ograniczyc. piszesz, ze bedzie sie buntowal - napewno tak bedzie, ale to wlasnie bedzie swiadczyc o tym, ze nie potrzebuje naprawde az tyle pic, ale po prostu lubi slodka herbate i dlatego tyle pije. gdyby pil wode litrami to juz swiadczyloby, ze naprawde ma duze pragnienie i dlatego jest mu obojetne co pije i to wowczas byloby niepokojace. wtedy owszem pasowaloby sie udac do lekarza, ale narazie mozesz sprobowac cos z tym zrobic sama. swoja droga jak nie bedziesz starala sie mu tego cukru ograniczyc, to w koncu moze skonczyc sie cukrzyca, czego oczywiscie nie zycze twojemu dziecku ani nikomu, bo niefajnie zyc z ta choroba:(

Gość mala su
Wczoraj miał trochę więcej atrakcji w dzień i wypił tylko 6 szklanek. Może też z nudów tak pije? Jak się go czymś zajmie, to potrafi zapomnieć, że przyszedł po picie ;) no i mniej słodkie picie już mu tak nie idzie ;) Dzisiaj też liczę szklanki, może nie jest tak źle...

Gość dfnbdgn
mój synek też pije dużo, nawet więcej od twojego i pediatra wysłała go na badanie krwi podejrzewając białaczkę, wszystko okazało się być w porządku