Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość giv_

kiedy isc do ginekologa

Polecane posty

Gość giv_

witam. jestem w 5 miesiacu ciazy, i jeszcze ani razu nie bylam u ginekologa, czy jak pojde w 5 miesiacu ciazy do ginekologa to sie nic nie stanie mojemu dziecku? z gory dziekuje za odp, pozdrawiam

Gość myszdsa
teraz i tak już sie nie odwróci że nie bylas wczesniej ; idz jak najpredzej

Gość nanananna
najlepiej isc na sam porod

Gość giv_
ja o ciazy dowiedzialam sie niedawno dopiero, a jak mysliscie dziecko jest zdrowe? nie palilam ani nie pilam przez ten czas wogole nie pije ani nie pale zdrowo sie odzywiam itp

Gość moja mama poszła w ciazy
z siostrą w 5 miesiącu i dostała zjebkę że co ona sobie myśli ze dziecko mogło umrzeć bo było bez opieki. Mama wtedy w kilku słowach powiedziała, ze w poprzedniej ciazy była u lekarza w 8 tygodniu już, a dziecko i tak umarło bo kutasy jej sztucznie podtrzymywali ciążę z dzieckiem, które nie miało wcale wykształconej przepony i miało bardzo ciężką wadę serca, a że to było 20 lat temu to nie byli w stanie nic zrobić. Brat żył dobę. Moim zdaniem jak ciąża rozwija się prawidłowo to nie ma co się spieszyć i lecieć w 3 tygodniu bo po co?

A dlaczego dopiero teraz się obudziłaś jak dobrze się czujesz to ok,ale nie bałaś się ,że tak bez opieki lekarskiej i usg wiem,wiem kiedyś tego nie było,ale teraz ja bym sie bała

Gość giv_
balam sie isc do lekarza bo nie jestem pelnoletnia i wogole. wczoraj zaslablam lekarz z pogotowia powiedzial ze to przez te upaly, ale w tym tyg wybieram sie do ginekologa. mam nadzieje ze przez moja glupote nic sie nie stalo mojemu dziecku :(:(

Chyba powinnaś zapytać, czy dziecku już się coś nie stało. Wizytą u ginekologa mu nie zaszkodzisz ;) Jeśli o siebie dbałaś, to raczej nie powinno się nic stać dziecku. Dla pocieszenia powiem ci, że w niektórych europejskich krajach późna wizyta u ginekologa ( pierwsza w 4 miesiącu) to norma. Szkoda tylko, że dopiero teraz zrobisz sobie niektóre badania. Przy poszczególnych wizytach ginekolog zleca badania krwi, moczu. Gdy któreś z wyników są nieprawidłowe, wtedy może szybko podjąć jakieś działania (dieta przy cukrzycy ciążowej, żelazo przy jego niedoborze, lekarstwa przy stanie zapalnym pęcherza itd.).

Gość tybtybvtry
to chyba jakas prowokacja bo tylko idiotka boi sie lekarza a o zdroiwe swego dziecka NIE

tybtybvtry - nie przesadzajmy. Dziewczyna jest niepełnoletnia, nie dojrzała jeszcze do macierzyństwa, nic dziwnego, że podjęła na początku złą decyzję i nie poszła do lekarza. Może póki brzucha nie było widać, to nic nie robiła. bo ta sytuacja z ciążą wydawała jej się nierealna, a teraz już zaczyna do niej docierać, że czasu nie cofnie i że za parę miesięcy będzie miała dziecko.

A jak zemdlałaś nie powiedziałaś ratownikom z karetki że jesteś w ciąży? Mi w pierwszej ciąży zdarzyło się to trzy razy, za każdym razem leciałam do przodu, na buzię (a więc i na brzuch- choć jeszcze malutki), pogotowie wiozło mnie momentalnie na usg na ginekologię a później do neurologa. Jeśli nie masz żadnych niepokojących objawów to nic się nie powinno dziać, z tym że powinnaś być już po jednym usg i szykować się do połówkowego (zwykle 20- 23 t.c.). To pozwala zauważyć wcześnie przynajmniej niektóre wady dziecka i leczyć je nawet w łonie matki. Lepiej być pod opieką lekarza, bo mogą być komplikacje i lekarz zareaguje od razu. Chociaż kiedy leżałam na patologii ciąży trafiła do nas dziewczyna która mówiła że do 7. miesiąca nie była u lekarza bo była pewna że wszystko w porządku. Ja radzę wybrać się jak najszybciej, nawet badanie moczu czy cytologia są ważne bo mogą wykryć źródło potencjalnej infekcji, która spowoduje np. rozwieranie się szyjki. Lekarz zauważy też np. problemy z krążeniem, które i dla Ciebie i dla dziecka mogą być bardzo niebezpieczne. Co ma do rzeczy Twój wiek? W szpitalu spotkałam się z szesnasto- czy piętnastolatką, i ona i dziecko byli traktowani tak samo jak inni. Lekarz nie takie rzeczy widział. A dodam jeszcze że żeby dostać becikowe trzeba być pod opieką lekarza od 10 t.c.

Gość giv_
jak zaslablam to ludzie jak wzywali karetke to powiedzieli ze ciezarna zaslabla, a lekarz przyjechal zmierzyl cisnienie i cukier i kazal isc do domu i lezec i duzo pic.

Gość kajkaa22
wymóg przedstawienia zaświadczenia lekarskiego opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży został zawieszony na dwa lata.

Gość KAPUŚCIANKA83
co do becikowego! teraz wystarczy być 2 razy u lekarza w czasie całej ciąży, więc masz szansę! spokojnie, ale idz koniecznie, ja miałam w tamtej ciąży np bezobjawowe zapalenie pęcherza, a chyba nie muszę ci mówić do czaego bym doprowadziła, zebym nie była pod stałą opieką lekarza.Nei bój sie tylko idz, jak nie dla siebie to dla dziecka! posłuchasz sobie serduszka Dzidzi, zmierzą ci ciśnienie, spokojnie bedzie ok!