Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wioletta_to ja_

skąd mam wiedziec ,gdzie jest moja parafia?:)

Polecane posty

Gość wioletta_to ja_

pytanie moze dla niektórych smieszne,ale ja naprawde mam problem:/ otóz w ostatnich latach przeprowadzałam sie wiele razy, zmieniałam adresy zamieszkania,zameldowania itp.Tu gdzie teraz mieszkam nie jestem jeszcze zameldowana.Potrzebuje metryki chrztu, zaswiadczenie o bierzmowaniu itp.Ale chrzczona byłam gdzie indziej, bierzmowana jeszcze gdzies indziej.A nie wiem gdzie jest moja aktualna parafia:o Czy naleze do parafii w zaleznosci od meldunku czy jak to jest?powinnam sie meldowac w kazdej nowej parafii, tam gdzie mieszkam czy jak? pomocy:)

Gość :(((((((((((((((((((
Metryki odbierzesz tam gdzie przyjmowałaś sakramenty. A o obecną parafię najlepiej zapytaj sąsiadów. Nie widziałaś nigdzie w okolicy kościoła?

Należysz do parafii w zależności od miejsca zamieszkania raczej.

Gość ddftt
metryka jest tam gdzie bylas chrzczona, akt bierzmowania tam gdzie bylas bierzmowana.

Gość Taka sobie Aga
Parafię masz tam gdzie mieszkasz niezależnie od meldunku przynajmniej mojemu bratu tak ksiądz tłumaczył:)

Gość wioletta_to ja_
wiem,gdzie jest koscioł w poblizu,do którego bede nalezec bo to parafia mojej nowej miejscowosci.Ale na jakiej zasadzie zostaje sie przyporzadkowanym do konkretnej parafii??? na zasadzie"zapisania się"czy na zasadzie przyporzadkowania co do miejsca zamieszkania? ale ja jestem zameldowana i tak teraz gdzies indziej, czyli moja parafia jest tam gdzie jestem teraz zameldowana?

Nie tam gdzie zameldowana, tylko tam gdzie mieszkasz, tam gdzie ksiądz przyjdzie po kolędzie.

Nie trzeba się zapisywać, po prostu przy najbliższym załatwianiu jakiejś papierkowej roboty, przy okazji Cię wpiszą gdzie mieszkasz, albo przy wizycie duszpasterskiej.

Gość wioletta_to ja_
chodzi o to,ze chcemy z narzeczonym wziac slub w tej parafii gdzie teraz mieszkamy ale to tak jakby nie nasza parafia jeszcze,bo tylko tu mieszkamy a nie jestesmy zameldowani,w dodatku ja jestem zameldowana gdzies indziej niz on i nie wiem czy nie bedzie potrzebne zaswiadczenie z naszych parafii tzw.licencja na slub w innej parafii ... wiem ze porabane to wszystko sama nie wiem jak sie za to zabrac:o

Jeżeli tu mieszkacie to tu jest Wasza parafia. A w ogóle to najlepiej udać się do kancelarii tego kościoła i tam o wszystko zapytać :o

Gość ddftt
a nie możesz iść do proboszcza "nowej" parafii ? i po prostu zapytać co i jak, od razu dowiesz się jakie sobie życzy dokumenty jakie ma wymagania odnośnie ślubu:) a dokumenty typu metryki to tam gdzie byly przyjmowane sakramenty, zaświadczenie do konkordatowego ślubu bierzesz z gminy gdzie jesteś zameldowana i tam mówisz gdzie bedzie ślub. i Gitara.

Gość wioletta_to ja_
narzeczony jest od urodzenia zameldowany w jednym miejscu takze u niego wiadomo gdzie jest jego parafia,tam miał wszystkie sakramenty,a ja z racji licznych przeprowadzek zmieniałam meldunek wieeele razy i odkąd wyprowadzilam sie od rodziców,nie przyjmowałam nigdzie ksiedza ani nigdy nie byłam u zadnego ksiedza takze gdzie moja parafia???😭:p

Gość ddftt
no to Ci piszemy idz do obecnej parafii i się "zamelduj " u księdza że tu chcesz należeć :O

Gość wioletta_to ja_
narzeczony był u ksiedza w tej parafii gdzie teraz mieszkamy i ksiadz kazał przyniesc te papiery a facet nie spytał(chyba sie wstydził:p)gdzie one moga byc:p tzn jego wiadomo gdzie sa ... moja parafia ma wysttawic licencje na slub gdzies indziej...tylko ze ja nie wiem gdzie ona jest:p:D

Gość wioletta_to ja_
to po co ksiedzu licencja z mojej parafii??? czyli ksiadz powinien nas "zapisac" do tej parafii i juz licencja by nie była potrzebna?

Ksiądz też idiota :o Metryki chrztu i bierzmowania, tak jak już to wcześniej było napisane dostaniesz tam gdzie przyjmowałaś sakramenty. Jak się ksiądz będzie upierał z tym papierkiem z Twojej parafii to spróbuj je dostać tam gdzie ostatni raz przyjęłaś księdza po kolędzie.

Gość ddftt
po to żeby wiedział czy jesteście praktykujacy i czy nie ma przeszkód do slubu koscielnego, idz że kobito do nowej parafii i wszystkiego się zapytaj ksiąd też człowiek i Wam powie co i jak żebyś się nie błąkala po świecie,

Gość wioletta_to ja_
słuchajcie,ksiadz kazał przyniesc: -metryki chrztów -zaswiadczenia o bierzmowaniach -licencje z naszych OBECNYCH parafii o "pozwoleniu"na slub gdzies indziej -zaświadczenia z urzedu stanu cywilnego -co do nauk, sam powiedzial, ze coś się"zakombinuje::D(my juz mamy dziecko) no to wiem skąd wziac zasw.o chrzcie,bierzmowaniu(2rózne koscioły), ale ta licencja z obecnej parafii!!! ja nigdy nie przyjmowałam ksiedza nigdzie!!!:o

To spróbuj dostać tam gdzie brałaś bierzmowanie. Tam jest Twój ostatni ślad, ale tak generalnie to Twoja obecna parafia jest tam gdzie mieszkasz. Może ksiądz tego nie zrozumiał? Z tego co się orientuję to tylko panna młoda potrzebuje takiego zaświadczenia, więc może pomyślał, że to parafia pana młodego, a panna młoda ma swoją gdzieś indziej. Nie powinniście przecież mieszkać ze sobą przed ślubem.

Gość nfjhfjnjfhkdfn
mi się wydaje, że tam gdzie bierzmowana byłaś bo pewnie Cię jeszcze nie wykreślili stamtąd, jak będziesz brała zaświadczenie to się spytaj

Gość wioletta_to ja_
dzieki, troche mi sie rozjasniło w głowie

Ja tez brałam slub w "obcej " parafii,nie należeliśmy do niej ani ja ani mąż i pozwolenie na ślub mogliśmy wziąć tylko z jednej parafii.Wziął mój mąż bo u siebie zapłacił za to 50 zł a mój chciał 500:(

Gość sporysz w maku
Rozgladaj sie po okolicy za kosciolem (taki dom z dzwonem i krzyzem na dachu) - to jest najprawdopodobniej Twoja parafia.

Gość KMF
Ten dom z krzyżem na dachu to plebania, a nie parafia. Parafia to wspólnota ludzi, z centralnym ośrodkiem kościołem. Ostatnio ksiądz mi powiedział, że parafia jest tam, gdzie się mieszka dłuże niż 3 miesiące. Zameldowanie nie ma tu nic do rzeczy.