Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ilekros ot tym mysle

początki choroby psychicznej?

Polecane posty

Gość ilekros ot tym mysle

po pierwsze mam jestem dosc niestabilna emocjonalnie - sa dni, że jest mi dobrze, a zaraz potem źle, pogrążam się w myślach, nie mam ochoty rozmawiać z ludzmi, życie, praca wydaje mi sę beznadziejne i bez sensu. po drugie mam problem z podejmowaniem decyzji, miewam pewne natrętne myśli, ilekroc mam jakis problem to zamist robić coś konkretnego, żeby go rozwiazac ja o tym myślę, myślę i myślę - przyklad muszę iść na studia, na które nie bardzo mam ochotę i zamiast podjąć jakąś decyzję (albo zmienić prace na taką gdzie te studia nie są wymagane albo zapisać siena te studia) ja decyzję odwlekam w nieskończonosć i jednocześnie obawiam się, że może być za późno żeby juz na te studia się załapać. po trzecie potrafię sobie wkręcić jakiś problem, który urasta w mojej głowie do rozmiarów góry lodowej; ostatnio jak sobie taki problem wkręciłam to popadłam w pewnego rodzaju apatię na 24h. Z nikim nie rozmawialam, bo wydawało mi isę, że w domu są do mnie wrogo nastawieni, że mnie obgadują, że źle o mnie myslą itp Plątałam się tylko po pokoju, w nocy ne mogłam spać i rozmyślałam o swojej sytuacji. Ogólnie, kiedy zrobię cos co wiem ze inni mogą odbierać jako coś złego, wtedy sama siebie źle oceniam iwydaje mi się, ze wszyscy mnie potępiają.

Gość neurotyczka ;-)
Podejrzewam, że możesz mieć nerwicę, depresję lub coś w tym rodzaju, raczej stawiam na nerwicę, a to są problemy z emocjami. Nie martw się, może poszukaj psychologa. Z tym da się żyć, ale nie dopuść do ostrych objawów, bo później ciężko z tego wyjść. Ja też miałam różne myśli, wkręcałam sobie różne rzeczy, wyolbrzymiałam, bałam się, a się okazało, że to problemy z emocjami, z nierozwiązanymi konfliktami wewnątrzpsychicznymi. Wiem, że to jest duży problem z tym wkręcaniem sobie różnych rzeczy i wpadanie w lęki z tego powodu, ale można się z tym uporać poprzez psychoterapię. Życzę powodzenia!