Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lorenz

stypendium socjalne- jak dostać?

Polecane posty

Gość lorenz

witam mam 20 lat, studiuje dziennie, pracuje dorywczo kiedy mogę(a nie mogę często niestety i to raczej dlatego że u mnie nie ma zbyt wielu ofert dla młodych) czyli jakieś tam pieniążki na swoje potrzeby mam. niestety nie są to potrzeby typu kosmetyki, piwo z koleżanką itp. Zazwyczaj to coś do ubrania, książka do szkoły. Mój tata pracuje, około 1400 netto, mama renta 500 też chyba netto. Dochód na osobę wyszedł nam za tamten rok chyba 660 zlotych, ale nie wiem czy to brutto czy netto. Tak czy siak stypendium socjalne mi się nie należało. Niestety ale możecie wierzyć lub nie ale pieniędzy ledwo nam wystarcza. Tata na same dojazdy do pracy miesięcznie wydaje prawie 300 złotych, do tego dochodzą leki mojej siostry i mamy. Wiele na życie nie zostaje. Ja bardzo chciałabym wynająć pokój żeby nie musieć dojeżdżać, ale nie mam takiej możliwości, bo rodziców nie stać. Stąd moje pytanie czy jeśli pracuje dorywczo, jakieś swoje małe dochody mam to mogę dostać stypendium socjalne? Jak się o nie starać? Z góry dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi

Gość nie wiem czy warto
nawet jeśli dostaniesz to stypendium, to nie wystarczy ono na wynajem pokoju i utrzymanie się poza domem rodzinnym. Musiałabyś jednocześnie pobierać stypendium naukowe. Może lepiej poszukaj jakiejś pracy w mieście, gdzie jest Twoja uczelnia.

zebys mogla byc uznana za samodzielna finansowo- bo tylko wtedy nie rozliczalabys sie z rodzicami- musialabys zarabiac min najnizsza krajowa (brutto) na reke, ale i tak nie dostalabys stypendium ( przeczytaj ustawe o szkolnictwie wyzszym) mozesz zawze ubiegac sie o akademik albo jakas burse w miescie w ktorym studiujesz

Gość ifoweufncujncoiehf
Jeżeli masz siostrę i ona jest na Waszym utrzymaniu to jakim cudem 1900/4 wyszło 660zł? Popytaj u siebie w komisji stypendialnej, może mogłabyś przedstawić jakieś zaświadczenie, że mama i siostra są chore itd. Do tego na niektórych uczelniach są stypendia na wyżywienie i zakwaterowanie(marne grosze, ale zawsze coś).

stypendium na wyzywienie ma jeszcze nizszy prog, na zakwaterowanie dostaje sie wtedy gdy mieszkasz w akademiku/stancji/mieszkaniu a nie z rodzicami i prog jest podobny do socjalnego.

Gość lorenz
jeśli dostałabym stypendium socjalne 300 złotych to dostałabym jeszcze na mieszkanie 150, w moim mieście to prawie by wystarczyło. Resztę mogłabym dorobić. U nas nie ma akademika, to mała szkoła, jest bursa kosztuje tyle co pokój prawie bursa 260(3 osoby w pokoju), pokój za 300 się znajdzie, dlatego takie stypendium byłoby dla mnie wybawieniem.

Gość lorenz
ifoweufncujncoiehf bo do tego doszło jeszcze rodzinne, które rok wcześniej nam się należało i oczywiście zwrot podatku(bo do dochodu wliczane jest wszystko) stąd taka kwota

Gość To nie jest tylko głos
A nie ma na twojej uczelni jeszcze stypendium na mieszkanie i wyżywienie? Może zamiast mieszkania pomyśl o akademiku, albo jeśli już to mieszkanie to na spółkę z koleżanką lub dwiema! Nie masz rodzeństwa? Bo my też mamy taki dochód ale dzielimy go na 4...

Gość nie wiem czy warto
Np. u nas nie ma żadnego progu do stypendium mieszkaniowego - wystarczy mieszkać w akademiku lub na stancji, gdy rodzina mieszka w innej miejscowości (należy mieć jednak tymczasowe zameldowanie w tym mieście - a to będzie Ci trudniej załatwić w pokoju za 300 zł).

u mnie prog wynosi 550, wysokosc oblicza sie ze wzoru 550-(kwota na osobe netto miesiecznie) ale nie mniej niz 50zl, zakladam ze na wiekszosci uczelni jest podobnie takze, przy takim dochodzie raczej na stypendium 300zl masz male szanse

Gość lorenz
mam rodzeństwo, ale próg u mnie wynosi 572 złote, my go przekroczyliśmy. Niestety, ale biedni ludzie nie mają łatwo w życiu.

Gość nie wiem czy warto
Nie powiem która, bo boję się, że mnie zidentyfikujecie ;) W każdym razie to stypendium nie jest żadną pomocą dla kogoś, kto naprawdę go potrzebuje tj. nie dostaje pieniędzy od rodziny i nie pracuje. Zawsze musisz mieć drugie źródło gotówki. Postaraj się lepiej o w miarę stały dochód z jakiejś pracy, na którą pozwalają Ci studia lub o stypendium naukowe - też nie takie znowu wysokie, ale przynajmniej nie zależy od Twojego stanu finansowego - np. możesz zacząć pracę bez obawy, że ją utracisz. A tak w ogóle, to idź tam i się spytaj, co możesz od uczelni uzyskać - panie są chyba lepiej zorientowane w przepisach własnej uczelni.

tia, na pewno pewnie jako jedyna z forum studiujesz na tej uczelni :o

Gość lorenz
jak nie dostanę stypendium to będę dojeżdżać, trudno przemęczę się jakoś 2 lata jeszcze. Jednak myślę o tym, żeby zameldować się u babci. Ona ma mała rentę, czy wtedy dochód byłby brany pod uwagę babci i mój czy mój i rodziców?

Gość Olga

Zależy też dużo od uczelni, mi nie wytarcza stypednium socjalne, musiałam jeszcze wziąć pożyczkę, a że nie znam się na milionach formalności to wzięłam po prostu przez Sprint Casha, nie widziałam innej opcji