Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaa..aa

Blok z wielkiej płyty i malowanie ścian - potrzebny grunt itp.?

Polecane posty

Gość aaaaaaaaaa..aa

Hej, od września będę wynajmować mieszkanie. Jest tam brudno i brzydko, chcę je odmalować. Koszty są ważne, to nie moje mieszkanie, dlatego pytam - czy na nierówne, chropowate ściany w blokach z wielkiej płyty trzeba stosować grunt, czy wystarczy zwykła farba lateksowa? Mam umyć ściany jakims detergentem? Nie wiem nawet, jak teraz są pomalowane. Trudno mi określić, co to za farba:(

lepiej zagruntowac, inaczej moga byc odparzenia albo farba bedzie odchodzic

Gość aaaaaaaaaa..aa
Jeśli nie chcę zrywać tej poprzedniej farby, nie powinnam jej moczyć i myć całych ścian? Właściciele tego mieszkania palili:( Czy to utrudnia malowanie ścian?

mozesz ale nie musisz jesli bedzie uzywac gruntu, zreszta grunt jest tani

Gość aaaaaaaaaa..aa
A farba na tych ścianach jest mocno trzymająca się, taka dobrze przyklejona, nic nie odchodzi i nie brudzi, Ściany są białe. Nie chce ich gruntować i robić cyrków, może pomieszkam tam max. rok, chce po prostu, żeby było czysto i ładnie.

Gość aaaaaaaaaa..aa
no ok, a taki grunt na pewno się będzie trzymał?:) On jest biały? Mogę nim pomalować sufit i już nie poprawiać białą farbą?

Gość aaaaaaaaaa..aa
aha, no i czytam, że te grunty na starych farbach nie sprawdzają się, potrafią rozmazać tłuszcz i tyle. że się je stosuje na tynk, płyty kartonowo-gipsowe itp. a tam jest taka dobrze trzymająca się, ale kostropata biała farba. Stara, nie wiem, jaki rodzaj:/

grunt jest przerozczysty- maluje sie po to, zeby zwiazal pylki itp, koszt ok 20zl za 5 litrow starczy na pokoj jeslis ciany sa calkiem brudne, tluste to wiadomo, ze najpierw tzreba to umyc, potem grunt i farba

Gość aaaaaaaaaa..aa
Kurcze, nie wiem, jak to wytłumaczyć.. tam nie ma pyłków. Te ściany nie brudzą, są teą bardziej "wytarte" od takich pomalowanych gipsowych ścian, takie bardziej "śliskie" w dotyku (ale to nie jest farba olejna) Zanim to zagruntuje i pomaluję, mina wieki w takim razie:/

gruntowanie idzie szybko, maluje sie byle jak- zeby tylko pokryc i szybko schnie, w ciagu jednego dnia (w zalenosci od farby) da sie zagruntowac i pomalowac 2 warstwy a to ze sciana nie pyli to jedno, jeszcze jest kurz i inne osiadajace pylki

Gość nie mylisz przypadkiem
gruntu z gładzią?

Gość aaaaaaaaaa..aa
Ja? Nie, chyba nie;) Hm, mój znajomy oglądał to mieszkanie ze mną, napisałam do niego na gg, czy jego zdaniem trzeba myć ściany czy tylko uzyć gruntu, a on na to, żebym sie nie wygłupiała i chyba widziałam te ściany - jeśli coś jest brudne mozna umyć delikatnie, ale że od razu mogę malować. To juz nic nie wiem. A on sobie w domu malował ściany kilka razy i u znajomych i nic im nie odpadło

Gość fioletowefrugo
witam was ! mam pytanei do tych ktorzy sie na tym troche znaja a mianowicie mam na scianach polozona farbe strukturalna ale efekt jest straszny bo pan ktory mi sprzedawal farbe powiedzial ze nie musze juz jej mieszac bo jest gotowa juz wymieszana.. no coz okazalo sie ze jednak powinnam ja jeszcze 20 minut mieszac.. i teraz moje pytanie chcialam kupic gladz i gladzia zrobic sobie "pomazance" na scianie na tej farbie i potem zagruntowac i pomalowac na ladny kolor,co pwinnam zrobic ?