Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kredkaxdooczu

CZY CHRZESTNY PŁACI ZA CHRZEST?

Polecane posty

Gość bvdbdfbvdf
nie:D cherzestny nie placi za chrzest:D

Gość pierwsze słyszę
u mas jest tradycja że chrzesty kupuje świecę a matka chrzestna szatkę do chrztu.

ostatnio był taki temat. Poszukaj może znajdziesz jeszcze Nie, chrzestni kupują świecę i ubranko

Gość pierwsze słyszę
u nas ubranko kupują rodzice dziecka a nie chrzestni ( bo niby dlaczego? )co innego szatka i świeca - to są symbole

to pewnie kwestia dogadania. Akurat w moich stronach tak jest przyjęte, tylko nie pamiętam, kto kupuje co. Wiem tylko, że jest przesąd, jeśli jedno kupuje ubranko, to drugie buciki :) taki zabobon nigdy nie słyszałam o płaceniu za chrzest

Gość to zalezy od zwyczajow
u mnie chrzesni nic nie kupuja ...

tak.a chrzestna urządza imprezę;) nigdy nie spotkałam się z czymś podobnym. to rodzice chcą ochrzcić dziecko i to oni wszystko załatwiają i sponsorują. jeśli chrzestni mają ochotę się dołożyć to ich sprawa. ale nie ma takiego obowiązku

Gość ...///...
gdyby tak bylo to nikt nie chcialby byc chrzestnym hehe

Gość panda.manda1
ja mam takich znajomych co własnie tak staraja sie do wszystkiego wykorzystać chrzestnych ( kasa i kasa) to dla nich najważniejsze a nie sam fakt że ktoś sie zgodzi nim być bo wcale nie musi rodzice jesli maja ochotę robić chrzest i uroczystość to niech płacą a nie zwalają wszystkiego na chrzestnych. chrzestnemu i tak wypada kupić prezent więc dla niego to i tak jest wydatek , tak powiedz swojemu męzowi

Gość fasolka po bretońsku
a u mnie własnie jest taki zwyczaj , akurat mam byc za chrzestną kupiłam już ubranko, szatke, prezent no i jeszcze dodatkowo upiekę tort , chrzestny właśnie płaci za chrzest i kupuje swiece

moja mama tez mówi ze za kazdym razem sama placila za chrzest (jest nas 3) a mój mąż pytał kolegów i podobno u nich chrzestny płacił i teraz mąż wymaga od mojego brata. osobiscie uwazam ze to nie kulturalne tym bardziej ze chlopak nie pracuje.

nawet jeśli istnieje taki zwyczaj a chrzestny sam się do tego nie pali- nie wymagałabym pokrycia kosztów. tym bardziej , ze chrzestny sam jest jeszcze dzieckiem:O

Gość u nas to
chrzestny szatke i świece a chrzestna niby ubiera ... ale my powiedzielismy ze jak chca to symbolicznie szatka chrzestna swiece chrzestny ubralismy sami mała

Gość cosik mi się wydaje
ze twój maz chce wykorzystac gimnazjaliste albo twoich rodziców No cóz niektórzy widza w chrzestnych tylko sponsorów :-0 Nie daj sie i wytłumacz męzowi ,ze chrzestny nie musi płacić za chrzest

Gość Starsza kobieta ;)
Pierwsze słyszę, żeby chrzestni płaci za cokolwiek. Nie u nas :P Jak byłam chrzestną, to kupiłam tylko szatkę no i coś tam na prezent. A chrzestny świecę.

Gość Hagneta
Fasolko a skąd jesteś, ze u Was taki zwyczaj? A do autorki, chrzestny nie prosi o chrzest, tylko rodzice i oni przynoszą dziecko ,by ochrzcić, zatem do nich należą płatności. A czy mąż wspomina jedynie o płatnościach w kościele - czyli co łaska, czy też życzy sobie ,by chrzestny zapłacił za obiad dla gości i rodziny? hihi. Dobre! A chrzestna ufunduje pokoje dla przyjezdnych z dalszych stron i bedzie super! Przepraszam,ale rozbawiło mnie to. ;-) A rodzice łaskawie przyjdą i będą uczestniczyc w całości.