Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anka mijanka

Wizyta u logopedy

Polecane posty

Gość anka mijanka

Gość anka mijanka
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z wizytami u logopedy, ale w wieku dorosłym? Ile kosztuje wizyta i ile wizyt trzeba "zaliczyć" ? Oraz czy możecie polecić kogoś dobrego na górnym śląsku?

Gość anka mijanka
tak dokładnie :(

Gość ja mam to samo.........
i też mnie interesuje ten temat.Kiedyś pisałam tu z dziewczyną,której koleżanka nauczyła sie mówić poprawnie chodząc do logopedy publicznie

Gość anka mijanka
W sumie wolałabym nie płacić, ale nie wiadomo jak wygląda wtedy taka wizyta, czy lekarz daje z siebie wszystko, no i ile czeka się na termin. A Ty już próbowałaś kiedyś leczyć swoją wadę?

Gość .Logopeda.
ja mam doświadczenie, bo na co dzień w tym siedzę ;-) nikt Ci wirtualnie nie powie ile czasu będziesz musiała na to poświęcić, bo to zależy od wielu czynników. Musisz iść osobiście do logopedy i on/a Ci wszystko wyjaśni. Terapia rotacyzmu nie jest najłatwiejsza u dorosłych ale o tyle dobra, ze dorosły wie, czego chce i stara się zrobić wszystko, zeby sobie pomóc (w przeciwieństwie do dzieci) acha ja pracuję prywatnie i na NFZ i nie ma to dla mnie znaczenia, każdego traktuję tak samo.

Gość moze dziwnie to zabrzmi
ale cholernie podniecaja mnie laski, jak nie moga wymowic 'r'. tydzien temu jechalem autobusem, za mna siedziala laska i gadala przez telefon, miala wlasnie lekka wade wymowy i az mi stanal.

Gość .Logopeda.
Masz rację, problemem są odległe terminy na NFZ i jest to duży problem. Ja, np. mam bardzo dużo pacjentów, ale niewiele punktów, więc często zapisuję osoby na co drugi tydzień, a jak ktoś ma życzenie to w tygodniu, kiedy nie przychodzi na NFZ przychodzi prywatnie. Możesz też tak zrobić, albo po prostu zapisac się w dwóch róznych poradniach :-) Pozdrawiam!

Gość anka mijanka
a cena wizyty to mniej więcej jaka kwota? Wśród ludzi, którzy mnie znają to ok, mogę gadać, ale przedstawić się komuś, czy podać adres to mi wstyd jak mam tą wadę :/

Jeszcze nie próbowałam tego leczyć i właściwie boję się tego,że okaże sie,że nic nie da sie zrobić,bo tak to cały czas mam nadzieję... A ja mam takie pytanie:czy jak będę sie zapisywać do logopedy,to mam zapytać,czy on pracuje z dorosłymi?Czy są tacy,co leczą tylko dzieci?? Ja też sie wstydzę odezwać,zatruwa mi to życie :O

Gość .Logopeda.
to zalezy od miasta, im większe tym ceny prywatnych wizyt sa większe. U mnie w mieście to za pół godziny terapii jest ok. 30-45zł (60 tys. mieszkańców), ale wiem, ze np. we Wrocławiu logopedzi biora nawet po 60-80 a czasem nawet 120

Gość anka mijanka
aha no ja mieszkam koło Katowic w mieście co ma ok.75 tys. mieszkańców, to nie powinno być zbyt droga

Gość .Logopeda.
No to dziewczyny zapisujcie się do poradnii i zróbcie coś dla siebie. Czemu pozwalacie, zeby Wam to zatruwało życie? Albo zawalczcie o swoje r ;-) albo polubcie je, bez sensu się tym stresować :-) Możesz zapytać czy pracuje tez z dorosłymi, bo to różnie bywa. Przeważnie powinni przyjmować wszystkich, ale nawet u mnie w przychodni jest tak, ze ta druga logopedka oddaje mi wszystkich dorosłych, zwłaszcza z afazją, bo ona się po prostu nie czuje na siłach by prowadzić ich terapię.

Ja chyba wolałabym iść do logopedy publicznie,bo teraz leczę sie u ortodonty i widzę,że skandalicznie mnie naciąga,np każe mi przyjśc na wizytę tylko po to,żeby mi cos powiedzieć i za to bierze kasę :O Jakby było coś nie tak,to wtedy zapisałabym się prywatnie.Ale czy dorośli w ogóle mogą na NFZ?Bo do ortodonty nie,tylko dzieci

Gość anka mijanka
zaraz kogoś poszukam i jutro zadzwonię, żeby się umówić na wizytę ;) a może być tak, że danej wady nie da się wyleczyć w żaden sposób?

Gość .Logopeda.
dorośli tez chodzą na NFZ Jesli ktoś ma czas i ochotę to moze przejść się po wszystkich logopedach w miescie (zapisać się chociaż na jedną wizytę), zeby sprawdzić czy ten człowiek wam odpowiada i czy dobrze się z nim czujecie, bo to bardzo wazne w terapii. Kazda wada wymowy jest do skorygowania chyba,ze istnieją jakies anomalie w budowie anatomicznej narządów artykulacyjnych, więc wtedy może być ciężko, ale raczej wszystkie wady dyslaliczne da się skorygować :-)

Ja muszę jeszcze trochę poczekać,bo noszę łuk podniebienny,zdejmą mi go za jakies 2 tygodnie. Dla mnie to że miałabym pozbyć sie tej wady wydaje sie tak piękne,że aż nierealne... :(

Gość .Logopeda.
Zapomniałam Wam napisać, ze żeby zarejestrować się do logopedy na NFZ potrzebne jest skierowanie od lekarza rodzinnego/pediatry/ogólnego czy kogo tam znajdziecie :-)

Gość gość
Ja również podzielę się z wami moimi doświadczeniami, byłam tu: http://www.centrumvitamed.com/ u logopedy i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona. Wiktor robi postępy, mam wrażenie, że z każdą wizytą jest lepiej.

Gość gość
Ja z córką chodzę na terapię logopedyczną do http://actireh.pl/ leczą ją tam metodą Castillo Morales , jesteśmy bardzo zadowoleni z męzem, bo terapeuci mają rewelacyjne podjescie do dzieciaków!

Gość gość
ja moge polecic Logopeda Wrocław

Gość aabuenaa
Terminy na wizyty w ramach NFZ są zazwyczaj bardzo odległe ( u nas było to prawie 2 lata ) dlatego nie dziwię się, że większość osób szuka specjalistów prywatnie. W Warszawie mogę śmiało polecić ośrodek LOGS DTR na Targówku ( na osiedlu Zielone Zacisze ). Doświadczeni specjaliści, przystępne ceny i bardzo skuteczne terapie.

Prywatnie czy na fundusz? Sama z córką chodziłam prywatnie bo denerwowało mnie to, ze na fundusz wizyty są nieregularne. A przy terapii logopedycznej regularnosć wizyt to podstawa. Jeśli jednak bierzesz pod uwagę wizyty prywatnie, polecam zapisanie sie do logopedy Kohutnickiej Anny:

http://balumed.pl/specjalizacje/logopeda-neurologopeda/

Duże doświadczenie oraz świetne podejście do małych pacjentów.