Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość izka_w88

stopy - wystająca kość...

Polecane posty

Gość izka_w88

od strony dużego palca stopy mam z boku taką wystającą kość... boli to przy mocniejszym dotyku i przez to nie mogę chodzić w niektórych butach, typu szpilki itp.. nie wiem, nazywa się to szósty palec czy jakoś tak... co poradzicie na tą kość, słyszałam, że są na to jakieś maści ?

Gość izka_w88
no dokładnie. halluksy ! poza operacją nie ma jakiś innych sposobów usunięcia / zmniejszenia tego ??

Gość szalonakrowka
to inczej paluch koślawy. niestety bardzo nieprzyjemne. jest to znieksztalcenie stop, najczesciej spotykaneu kobiet z tego wzledu ze nosimy buty na obcasie, buty z waskimi przodami. obuwiem uciaskajac na tą okolicę sprawiasz, ze skora staje sie ciensza, podatna na zapalenia, pozniej rogowacieje i wytraza sie kaletka maziowa, w zachadza zmiany zapalne, ktora objawiaja sie wlasie silnymi bolanum . chorobe poglebiasz poprzez dalsze chodzenie w niewlasciwym obuwiu. najlepiej udac sie do lekarza ktory okresli stadium choroby. w przypadku stadium pierwszego nastepuje leczenie fizykalne - nagrzewane kapiele solankowe, ruchy palca, czyli zginanie, odwodzenie. w sklepach kosmetycznych mozesz kupic specjalne wkladki do butow. radze ci naparwde takowe kupic. jesli to wszystko nie poskutkuje pozostaje leczneie operacyjne. wyciecie kaletki badz naciecie kosci palca. wiele slyszalam o tym, ze operacje sa niewystarczalne, to znaczy ze dolegliwosc po jakims zasie wroci. moze to trwac nawet dlugi czas, ale i tk wroci. mowi sie, ze najleoej od razu zadbac o palucha, niz poddawac sie operacjom. takze kupuj wkldki, zmien buty! zzmiana butow jest najwazniejsza.

Gość szalonakrowka
*chodzilo, ze powstaje kaletka maziowa i w niej powstaja stany zapalne

Gość izka_w88
najlepsze w tym wszystkim jest to, że ja w takim obuwiu (szpilki, buty na obcasie, wąskie buty) w ogóle nie chodzę! zakładam jedynie adidasy bądź japonki.... mam to już bardzo długo ale jakoś nigdy szczególnie mi nie przeszkadzało. tylko od niedawna zaczyna mnie to boleć jak się dotknę za mocno. a jak się uderzę w to niechcący to ból jak nie wiem! to co to wkładki mówisz są? gdzie takie kupić? dzięki za info ;)

Gość szalonakrowka
są to wkładki ortopedyczne - korygują wade oraz chronią palca przed urazami, uciskiem. http://www.adlatus.pl/haluksy/index.php/content/view/3/31/ poczytaj troche tutaj o tym. radze wybrac sie z tym do lekarza, który okresli przyczynę i zaproponuje leczenie. jesli chcesz uniknac operacji, to sprobuj juz teraz o to zadbac. bo operacje to juz naprawde ostatecznosc i ta kosc musialaby bardzo odstwac. mama mojej kolezanki ma taki problem, gdy wraca z pracy, sciaga buty i juz nie moze sie ruszac z bolu, a niestety nic z tym nie robi.

Gość szalonakrowka
a takie wkladki kupisz na pewno w rossmanie! jestem pewna, bo widzialam je tam kiedys i sama ogladalam :)

Gość izka_w88
aż takiego bólu żeby się nie móc ruszać to jeszcze nie mam... odpukać !!! kupię te wkładki bo operacja to nawet nie wchodzi w grę, potrzebne mi sprawne nogi do biegania, grania w tenisa i piłkę a nie gips... nawet nie ma mowy ;) dzięki wszystkim za informacje, buźki ;*

Moim zdaniem z haluksami najlepiej jest sobie poradzić poprzez zabieg. Z tego co się dowiadywałam w IQ Medica zabieg jest bezbolesny i wykonywany w znieczuleniu ogólnym. Co jednak najważniejsze efekty są wyjątkowo trwałe.

Idź do ortopedy,nie kupuj lepiej wkładek sama,bo takie ze sklepu niewiele dają.

Gość LAMPARCICA7
Ja też uważam, że na to pomoże ci tylko zabieg. Prędzej czy później i tak to cię czeka, a jak niemasz jeszcze dużych to lepiej zniesiesz zabieg. W Halluxmed w Przeźmierowie robią taką metodą, że szybko dochodzisz do siebie i niemasz żadnego gipsu.

Gość gość
Zabieg nic ci na dłuższą mete nie da. Wiele słyszałm historii gdzie dziewczynom po paru miesiącach od operacji wracały haluksy, dlatego przede wszystkim idz do ortopedy, niech przepisze ci korygującą wkładke na haluksa i powie jak ćwiczyć stope.

Tak to najprawdopodobniej początki haluksów. Śpij w takich specjalnych separatorach albo używaj zwykłych separatorów do malowania paznokci. Też pomaga.