Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość armando12

Trądzik-co dalej ???

Polecane posty

Gość armando12

Witam, otóż tak od 6 lat męczę się z trądzikiem młodzieńczym stosując przy tym masę różnych kosmetyków aby zapobiec temu rozwojowi.Na początku to był jeden wielki dramat gdyż nigdy nie miałem trądzika i przez swoją głupotę zainfekowałem sobie twarz (wyciskając gołymi rękoma) pryszcze poczynając od tej pierwszej kończąc na tej ostatniej.Miałem różne etapy kuracji na twarzy(kosmetyczka,dermatolog).W końcu po jakimś czasie zniknęły mi już pryszcze ale nie chciałbym na tym poprzestać ponieważ ogólny problem polega na tym iż w tej chwili na całej twarzy mam jakby takie dziurki(nie są aż tak widoczne><chociaż twarz mi oszpecają) bardziej przypominają wągry.Skóra strasznie mi się przy tym przetłuszcza i nie mam pojęcia co zrobić dalej aby pozbyć się tych dziurek.Od wyciskania twarz mam czerwoną i po 1 dniu znika mi to lecz za nim mi to zniknie pojawiają się nowe i tak w kółko.Czasami czuję,że jest to daremna walka.Po stosowaniu różnych preparatów mam strasznie podrażnioną skórę na twarzy.Zastanawiam się jakbym wyglądał gdybym nie musiał męczyć się z tą plagą ;x (na pewno 2 razy lepiej) Teraz będę miał 3 pytania do Państwa a mianowicie: -Czy mam wyciskać dalej wągry czy zostawić je na twarzy i pozwolić aby skóra obyła się bez tego używając przy tym jakichś kosmetyków? -jakie byłyby najlepsze kosmetyki jak dla mnie(na podrażnioną i przetłuszczającą się skórę)? -Oddać sprawę ponownie w ręce kosmetyczki ? Z góry dziękuję za jakiekolwiek rady i mam nadzieję,że kiedyś odetchnę z ulgą patrząc na siebie i widząc iż w końcu to wszystko znalazło swoje jakieś pozytywne zakończenie.

Gość kilcia
Błędem jest wyciskanie czegokolwiek. Radziłabym udać się do dermatologa, a na razie używaj kosmetyków do cery wrażliwej.Kosmetyczka to nie wiem, raczej dermatolog.A co do wągrów to sprawdziłabym zakażenie nużeńcem.Możesz nie mieć trądziku a skórę zarażona właśnie tym pasożytem. Często on jest mylony (również przez dermatologów) z różnymi postaciami trądzików. Pozdrawiam.

Piszesz że masz tłustą cerę. Spróbuj przetestować urt-oil z naftą oczyszczoną. To nie drogi preparat. Stosuje się go do skóry głowy i do twarzy. Zapobiega łojotokowi. Nalej trochę na wacik i przemywaj tym twarz. A jeśli masz problem z przetłuszczającymi się włosami albo łupieżem, to możesz też wcierać to w skórę głowy.

Też miałam przetłuszczającą się skórę, problemy z wągrami i pryszczami. Teraz mam śliczną cerę:) A to dlatego, że: 1. Odkryłam, że przetłuszczanie się skóry występuje w wyniku niedostatecznego nawilżenia (unikałam kremów nawilżających, żeby nie zatłuścić skóry jeszcze bardziej, zamiast tego stosowałam kosmetyki raczej osuszające) Dobre nawilżenie daje (przynajmniej dla mnie) maseczka Eris, Under Twenty, Fall in Love Skin, Maseczka głęboko nawilżająca stosowana jako krem na noc po zastosowaniu wcześniej pillingu (np clear&clear przeciw wągrom.) 2. Ja używam codziennie żelu do mycia twarzy z pillingiem matującego z clear&clear i toniku z tej samej serii, dodatkowo rano nakładam krem matujący, antybakteryjny i jest spoko. 3. Mi pomogło kiedy zaczęłam stosować antykoncepcję hormonalną, ale ponieważ jako chłopak, nie możesz tak sobie pomóc:) polecam tabletki z bratkiem, przeciw trądzikowi, dostępne w aptece bez recepty za około 20 zł:) 4.No i polecam stosowanie od czasu do czasu maseczki Dax Cosmetics, Perfecta No Problem, Antytrądzikowa maseczka głęboko oczyszczająca gruszka + krzem + glinka termalna , wg mnie jest bardzo dobra. 5. Jeżeli chodzi o twoje blizny, te dołki, pomoga Ci kładzione u kosmetyczki kwasy, które redukują blizny. Można je kłaść tylko wiosną lub jesienią, bo zimą i latem nie ma odpowiedniej temperatury. Powodzenia w walce z trądzikiem!

Gość armando12
Jestem trochę skołowany ponieważ sam już nie wiem czy to trądzik czy nużeniec.Nie mam pryszczy ale mam ,,papkę'' na twarzy i na ramionach to są jakieś białe małe kulki nie wiem jak to określić grunt,że jest ich strasznie dużo i za każdym razem gdy wyciskam syfy one pojawiają mi się bez końca.Bez wyciskania czuję się jakbym miał co raz bardziej zapchane gruczoły łojowe twarz jest przetłuszczona a ja sam już nie wiem co mam zrobić czy zastosować się do porad i walczyć z tym czymś za pomocą kosmetyków czy rzeczywiście udać się do dermatologa i zidentyfikować pasożyta ;x