Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość antymlekaaa

mleko i przetwory mleczne

Polecane posty

Gość antymlekaaa

Jestem w 9 tyg ciąży i nigdy nie cierpiałam mleka. Teraz nawet od jogurtów i serków mnie odrzuca; smietany itp....czy zmuszałyscie sie do mleka w ciazy??

Mhy ja bym na twoim miejscu jadla w postaci budyniu czy twarozku czy jakis deserow mlecznych..A dlatego zeby nie poszly Tobie zeby tak jak mi po ciazy..8 do robienia i jeden pekl..ciaza to wielka demineralizacja i nawwet dbajac o zeby z zzewnatrz trzaba dostarczyc im wapna:)

Gość antymlekaaa
Postaram się ale czy te budynie to tak codziennie?? Może minie mi ta okropna niecheć do mleka

Wiesz to poczatek ciazy a smaki zazwyczaj w 2 trymestrze przychodza...Moze probuj jesc mleczne kanapki dla dzieci..Albo chcociaz duszkiem wypijac jednego aktiimela dziennie :)Budyn bym polecala co 2 dzien jesc zawsze mozna polac go sokiem itd..Naprawde warto ..Moj dentysta mi radzil zebym pila i jadla mleko a ja nie moglam i teraz mam :(

Gość antymlekaaa
od jutra mleko:) błeeee

Gość jhgbcvcftt
ja nie cierpię mleka. Przestałam pić mleko jak miałam 8 miesięcy. Musisz jeść produkty które zawierają wapno. Ja jem jogurty i ser. Biorę też witaminy. Do samego mleka się nie zmuszę bo mam odruch wymiotny. To jest moja 2-ga ciąża.

ser żółty ma dużo wapnia. A np. kakao nie lubisz czy kawy na mleku do śniadania? Ja od małego kocham mleko, a nienawidzę czerwonego mięsa, toleruję tylko kurczaka raz na tydzień. Teraz się zmuszam do kotlecika czy wędliny, ale mam wielkie opory

ja nie lubie i w ciazy tez nie jadlam :) no chyba, ze w postaci bitej smietany :)

Nie musisz żadnego nabiału ani mleka! Wystarczy ze jesz dużo warzyw - brokułów i strączkowych oraz rybki szprotki takie z kregosłupikami(tez mają wapń). Ja w drugiej ciąży i przez cały rok karmienia piersią byłam na diecie bezmlecznej z powodu skazy białkowej moich córek. Włosów na głowie mam sporo a zębów mogą mi zazdrościć. Ale na kontrole do dentysty chodze równiutko co pół roku. Moje córki od urodzenia (starsza miała rok z kawałkiem) są na diecie bezmlecznej i SĄ ZDROWE!

Gość antymlekaaa
Postaram sie wmusić do siebie cos mlecznego ale nawet o śmietany mnie odrzuca:(

Gość tak, oboje rodzice musza
mozesz ser zolty bo to jest bogate zrodlo wapnia,ryby,ananas...

Gość antymlekaaa
ryby jem

Po co wmuszać mleko jak nei lubisz? Przecież dziewczyny napisały, co można w zamian. Ja nigdy mleka nie piłam, bo po 1 nie lubie, a po 2 popieram tezę, ze dorośli nie powinni pic mleka, ze im nawet szkodzi - czytałam sporo ksiażek na temat zdrowego odżywiania. Poza tym wapń w mleku wcale nie jest ponoc przyswajany w całosci przez dorosłego człowieka. A jesli chodzi o jogurty, to nic co zawiera biały cukier nie jest zdrowe. Biały cukier dodatkowo wypłukuje wapń z organizmu. Ja pije zwykłe kefiry, maślanki, robie sałatki typu - pomidor+rzodkiewka+sałąta+ jogurt naturalny; jem żółte sery (wybieram te niespulchniane azotem - zdrowsze), czasem skubne twarogu, jem straczkowe. Dużym "dostawca" wapnia jest tez łupinka od jajka (po ugotowaniu, nie surowa). WIęc zbieram łupinki, mielę i raz dziennie zjadam pół łyzeczki.