laii 0 Napisano Lipiec 8, 2012 Madzia, musisz sobie przekalkulowa膰, na jakim poziomie stoisz z wiedz膮, kt贸r膮 pami臋tasz ze szko艂y (a tu masz plus, bo "zaliczy艂a艣" wi臋kszo艣膰 liceum :)). Wypisz sobie przedmioty, przejrzyj informatory na stronie CKE do egzamin贸w eksternistycznych, 偶eby zobaczy膰, co jest wymagane. Poziom jest mniej-wi臋cej jak na maturze. Pomy艣l, z kt贸rymi przedmiotami b臋dzie Ci 艂atwiej, bo mo偶e co艣 pami臋tasz albo by艂a艣 z nich dobra; a z kt贸rymi trudniej i trzeba b臋dzie po艣wi臋ci膰 wi臋cej uwagi. Ja przygotowuj膮c si臋 do egzamin贸w (a mia艂am przerwy 4 lata) musz臋 cofn膮膰 si臋 do poziomu gimnazjum z chemii, bo kompletnie nic nie pami臋tam. My艣l臋, 偶e wyb贸r zale偶y od tego, czy jeste艣 z stanie si臋 uczy膰 sama (ewentualnie wzi膮膰 korki raz na jaki艣 czas z jakigo艣 przedmiotu, 偶eby rozja艣ni膰 w膮tpliwo艣ci), czy musisz sobie jeszcze raz materia艂 "przerobi膰" z pomoc膮 nauczycieli. Jednak ze swojego do艣wiadczenia powiem, 偶e wyb贸r LO dla doros艂ych jest jak loteria - mo偶esz trafi膰 na dobrych nauczycieli i czego艣 si臋 tam nauczysz, albo ca艂kowicie odwrotnie, aby tylko odb臋bni膰 weekendowy zjazd i niewiele poza tym. By艂am na takich zjazach ponad p贸艂 roku i zrezygnowa艂am, bo marnowa艂am czas i pieni膮dz臋. Ale jak m贸wi臋, zale偶y od tego, czy jeste艣 si臋 w stanie uczy膰 sama, czy nie. Je艣li masz jakie艣 pytania, pisz. :):) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Jasio1215 0 Napisano Lipiec 8, 2012 Jak si臋 przygotowa膰 do technologii informacyjnej? Wczoraj zam贸wi艂em 10 repetytori贸w maturalnych Grega. Na dobry pocz膮tek przeczytam je, a p贸藕niej si臋 zobaczy ;p Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Przemu艣 0 Napisano Lipiec 9, 2012 Przede wszystkim musisz ogarn膮膰 pakied M$ Office lub linuksowski Open Office. Egzamin z technologii sk艂ada si臋 zazwyczaj z trzech zada艅 zwi膮zanych redagowaniem tekstu, pracy w Exelu, tworzeniu prezentacji itp.(mo偶na uzyska膰 40 pkt.), oraz kilku pyta艅 typu 'podkre艣l prawid艂ow膮 odpowied藕 z podanych A, B, C i D'(mo偶na uciu艂a膰 10 pkt.). Reasumuj膮c, je偶eli dobrze przyswoisz sobie obs艂ug臋 w/w program贸w biurowych, a z poj臋膰 informatycznych jeste艣 kompletnym laikiem to i tak mo偶esz doci膮gn膮膰 do pi膮tki na 艣wiadectwie. ;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Przemu艣 0 Napisano Lipiec 9, 2012 Ajjjj, "pakieT" oczywi艣cie! :D Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Jasio1215 0 Napisano Lipiec 10, 2012 siedz臋 ca艂ymi dniami przy kompie, ale excel czy powerpoint to dla mnie wielka niewiadoma, bo na sprawdzianach zawsze 艣ci膮ga艂em i by艂o 4-5, no ale my艣l臋, 偶e i tak sobie poradze mam jeszcze pare pyta艅, mimo 偶e przeczyta艂em ca艂y ten temat: 1. Jak to jest z tym zwolnienie z op艂at. Mmam teraz 17 lat, a w listopadzie b臋d臋 mie膰 18. Mieszkam u rodzic贸w i jestem bezrobotny. Czy mog臋 sk艂ada膰 wniosek o zwolnienie, a je偶eli tak i go odrzuc膮 to p贸藕niej b臋d臋 m贸g艂 jeszcze za egzaminy zap艂aci膰? Mo偶e si臋 kwalifikuj臋 na inn膮 ulg臋? 2. Dajmy na to zdam wszystkie egzaminy i w maju b臋d臋 pisa膰 matur臋. Zdam jakie艣 tam rozszerzenie na 40%. Czy b臋d臋 m贸g艂 j膮 poprawia膰 w maju 2014? 3. Czy wiedza z repetytori贸w Grega i zrobienie zada艅 maturalnych wystarczy na powiedzmy 4 wzwy偶 czy korzysta膰 z czego艣 wi臋cej? z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedzi Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
sesiii 0 Napisano Lipiec 12, 2012 1. Ja mia艂am w takiej samej sytuacji. 2. Mo偶esz. 3. Raczej tak. Chocia偶 z matmy/fizy lepiej wi臋cej zada艅. A ja si臋 znowu chwal臋. Dosta艂am si臋 na Uniwersytet Warszawski! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Jasio1215 0 Napisano Lipiec 12, 2012 czyli na 100% dostan臋 zwolnienie z op艂at? czytam w艂a艣nie biologi臋 i tam jest pe艂no bezsensownych rzeczy, kt贸rych zupe艂nie nie rozumiem, powiedzcie jak to ogarn膮膰 by pewnie zda膰 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
sesiii 0 Napisano Lipiec 12, 2012 Nie wiem. Ja dosta艂am, ale to nie oznacza, 偶e na 100% tez dostaniesz. Zale偶y od oke. Z biologii hm no po prostu musisz si臋 nauczy膰;p. Je艣li nie rozumiesz to poczytaj z czego艣 innego bo w gregu nie jest wyt艂umaczone. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Jasio1215 0 Napisano Lipiec 14, 2012 z biologia sobie poradzi艂em, ale jak z chemia? te repetytorium grega sie nadaje dla kogo艣 kto siedzi po uszy w chemii, macie jaki艣 pomys艂? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
sesiii 0 Napisano Lipiec 14, 2012 Ja korzysta艂am z repetytorium z Zielonej Sowy do chemii. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
laii 0 Napisano Lipiec 18, 2012 No dobra, to zadam teraz bardzo g艂upie pytanie. :) Op艂aca mi si臋 uczy膰 teraz, skoro egzaminy zdaj臋 dopiero w lutym? Czy mi to wszystko nie wywieje z g艂owy? Oczywi艣cie nie m贸wi臋 o takich przedmiotach jak matma czy fizyka, gdzie trzeba robi膰 zadania, robi臋 je systematycznie. Ale np. taka geografia, historia, polski... Ile wam czasu zaj臋艂a nauka? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
sesiii 0 Napisano Lipiec 19, 2012 Oczywi艣cie, 偶e Ci si臋 op艂aca. Potem b臋dziesz na ostatni膮 chwil臋 wszystko robi膰 i ci si臋 pogmatwa. Po prostu z tych przedmiot贸w nie ucz si臋 w dos艂ownym tego s艂owa znaczeniu. Czytaj tematy, ale bez kucia. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marcoooo111 Napisano Lipiec 21, 2012 Witam. Czy kto艣 zwalnia艂 si臋 z op艂at za egzaminy eksternistyczne? Ja ju偶 wniosek wys艂a艂em ponad miesi膮c temu, nie otrzyma艂em jeszcze 偶adnej odpowiedzi. Czy OKE przysy艂a jakie艣 rozstrzygni臋cie pisemne? Mo偶e wydaj膮 jak膮艣 decyzje? Jak kto艣 co艣 wi臋cej wie, prosi艂 bym o odpowied藕. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
sesiii 0 Napisano Lipiec 22, 2012 Tak. przysy艂aj膮 decyzj臋 na pi艣mie. Co do czasu oczekiwania to maksimum 14 dni ROBOCZYCH do wys艂ania decyzji. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marcooooo11 Napisano Lipiec 22, 2012 Min臋艂o ju偶 45 dni. Dzi臋ki za odpowied藕, chyba zadzwoni臋 do OKE. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 derperp Napisano Lipiec 24, 2012 Czy wnioski mo偶na sk艂ada膰 listownie? Czy koniecznie trzeba pojecha膰 do OKE i z艂o偶y膰 osobi艣cie? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
sesiii 0 Napisano Lipiec 24, 2012 Listownie mo偶na, zero problem贸w;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marcoo11111 Napisano Lipiec 24, 2012 Oczywi艣cie wniosek si臋 odnalaz艂艂. Ale, co najwa偶niejsze, to OKE zwolni艂a mnie z ca艂o艣ci op艂at za egzaminy eksternistyczne. Wystarczy艂 jeden telefon. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zagubiona_dziewczynka Napisano Sierpie艅 1, 2012 Witam, w tym roku skonczylam 18 lat i przerwalam nauke w 2 klasie liceum z powodow dosc osobistych. Zastanawiam sie teraz co robic od wrzesnia... Zawalilam rok. Czy istnieje szansa by zdawac mature tak jak reszta moich rowiesnikow, czyli w maju 2013 roku ? Jesli tak to jak ? Czy dalabym rade zdac egzaminy eksternistyczne do tego czasu ? Pomocy, wyjasnijcie mi jak to jest, bo kompletnie sie nie orientuje, a czas leci. Nie wiem czy zapisywac sie do jakiejs innej szkoly, bo do tego LO juz na pewno nie wroce. A moze przyjeliby 18-latke do 2 klasy liceum w jakiejs innej szkole publicznej ? A moze juz tylko dla doroslych ? Albo zeby faktycznie nie stracic roku zdawac teraz te egzaminy i mature normalnie, tak jak powinnam ... :) Nie wiem co robic, licze na jakies rady :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 daaaaaaaaaaaaaaaaa Napisano Sierpie艅 1, 2012 Lepiej , radz臋 dobrze poniewa偶 wiele moich znajomych tego do艣wiadczy艂o , a wi臋c 偶eby i艣膰 do liceum zaocznego nie ekster..polecam Indeks lub CKU, Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
sesiii 0 Napisano Sierpie艅 2, 2012 zagubiona_dziewczynka- Ja tak zrobi艂am i nadrobi艂am rok. Wysy艂aj papiery i do nauki ! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zagubiona_dziewczynka Napisano Sierpie艅 3, 2012 Z nieba mi spadlas! :) A moglabys mi mniej wiecej napisac jak to wszystko wyglada w praktyce ? Ile przedmiotow trzeba zdawac na takim egzaminie, czy wszystkie jakie sa normalnych liceach? I jak jest z terminami ? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 moochild109 Napisano Sierpie艅 4, 2012 je艣li zosta艂am ju偶 raz dopuszczona do egzamin贸w eksternistycznych (zdawa艂am kilka przedm w lutym tego roku) to nie musz臋 wysy艂a膰 kolejnego wniosku 2 mies przed sesj膮? wystarczy tylko deklaracja (z list膮 przedm kt贸re chce zdawa膰) miesi膮c przed + dow贸d wniesienia op艂aty? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 moochild109 Napisano Sierpie艅 4, 2012 przecie偶 wys艂a艂am im ju偶 orygina艂 艣wiadectwa to jak mia艂abym jeszcze raz potwierdzi膰, 偶e uko艅czy艂am gimnazjum? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
sesiii 0 Napisano Sierpie艅 5, 2012 Zagubiona;)- Ju偶 odpowiadam. Co do ilo艣ci przedmiot贸w to jest ich 11. Polski, j臋zyk obcy, matematyka, historia, wos, pp, technologia informacyjna, fizyka, chemia, biologia i geografia. Na stronie cke s膮 informatory i tam masz wymagania z ka偶dego z przedmiot贸w plus przyk艂adowe testy. Co do termin贸w to tylko pa藕dziernik i luty. Je艣li chcesz co艣 zda膰 w pa藕dzierniku to musisz szybko wysy艂a膰 dokumenty, albo wr臋cz ju偶 si臋 sp贸藕ni艂a艣. Pisz臋 si臋 w 3 weekendy, od pt-nied. \ Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Przemu艣 0 Napisano Sierpie艅 5, 2012 Chyba ju偶 faktycznie jest za p贸藕no, osoby rozpoczynaj膮ce przygod臋 z egzaminami eksternistycznymi powinny z艂o偶y膰 stosowne papiery do 31/VII, a potem deklaracj臋 wyboru zdawanych egzamin贸w i 艣wistek o przelewie do ko艅ca sierpnia. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marco1111111111111 Napisano Sierpie艅 10, 2012 Jak wygl膮daj膮 sprawy organizacyjno-techniczne? 1. Miejsce przeprowadzania egzaminu. (jest tam jakie艣 miejsce gdzie mo偶na poczeka膰 na egzamin) (ew. jakie艣 oznaczenia. No od kt贸rej godziny wpuszczaj膮 do szko艂y. Szczeg贸lne chodzi mi w pi膮tek kiedy jeszcze w szkole s膮 uczniowie do 15-stej.) 2. Zaznaczanie odpowiedzi. (Jak to zaznacza膰? Sam膮 literk臋 w k贸艂eczko, czy ca艂膮 odpowied藕 w k贸艂eczko, ew. podkre艣li膰 odpowied藕.) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 gyuitui Napisano Sierpie艅 10, 2012 Normalnie przychodzisz do miejsca gdzie odbywa si臋 egzamin i zazwyczaj w portierni wiedz膮 jak zapytasz to Ci臋 skieruj膮 albo wisz膮 na drzwiach kartki z salami gdzie przeprowadzane s膮 egzaminy eksternistyczne.Do tego godzin臋 przed egzaminem egzaminatorzy wieszaj膮 na drzwiach sali kartk臋 z nazwiskami os贸b przyst臋puj膮cych do egzaminu.Ja jak zdawa艂em teraz co ostatniej zimowej sesji pierwszy raz to mia艂em jeden egzamin o 9 rano i normalnie uczniowie danej szko艂y mieli zaj臋cia.Reszt臋 egzamin贸w mia艂em na 15 to ju偶 uczni贸w nie by艂o za bardzo. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 alabamaaligator Napisano Sierpie艅 13, 2012 Witam, przyst臋puj臋 do ekstera teraz w pa藕. Zastanawiam si臋 jak trudne s膮 te egzaminy bior膮c pod uwag臋 ile czasu mi zosta艂o, a jest go niewiele. Ciekaw jestem czy porywam si臋 z motyk膮 na ksi臋偶yc z tymi 11 przedmiotami i praktycznie 1,5miecha na nauk臋. Jeszcze jedno z jakich repetytori贸w i vademecum korzystacie/korzystali艣cie, kt贸re najlepiej przygotuj膮 mnie w powiedzmy ekspresowym tempie? Pozdrawiam i 偶ycz臋 Wszystkim POWODZENIA!!! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kiraaa89 Napisano Sierpie艅 13, 2012 alabamaaligator- a kiedy zacz膮艂e艣 si臋 uczy膰? No 11 to hardcore;) ja mam w tej sesji 4 i ju偶 mi ci臋偶ko.Jak nie zdasz ,zawsze mo偶esz podej艣膰 w nast臋pnej sesji ,ale sporo kasy wtedy i tak w b艂oto...Ja si臋 ucz臋 z ksi膮偶ek i platformy.Jak chcesz wi臋cej si臋 dowiedzie膰 to zostawiam gadulca:) -> 44170803 Pozdrawiam. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach