egzaminowany 0 Napisano Lipiec 4, 2013 Każda komisja wyznacza ośrodki egzaminowania, na daną sesję. Link do ośrodków OKE Jaworzno w lutym: http://www.oke.jaworzno.pl/images/stories/File/Eksterny/131/osrodki131.pdf @bebebe111 Odpowiedzi: 1) Tak masz na to aż 6 sesji i możesz wystąpić o dodatkowe dwie. 2) Chcesz to zdajesz, nie chcesz to nie zdajesz. Ale dziś bez studiów trudno o pracę. 3) Normalnie, nie musisz zakładać nic odświętnego. Ja chodzę w swetrze i polarze. Decyzję podejmiesz sama. Nikt nie może Ci nic nakazywać, jesteś dorosła i ty podejmujesz decyzję. A tak swoją drogą, to do "fast food-a" składają podania też ludzie z większym wykształceniem niż podstawowe(sorki gimnazjalne). I raczej majątku w fast food-zie nie zarobisz. Na mieszkanie nie starczy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Wiolkaaa9393 Napisano Lipiec 4, 2013 Egzaminowany, a jest gdzies lista osrodkow z jakiejs ostatniej sesji egzaminacyjnej OKE Lodz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 4, 2013 Znalazłem coś takiego: http://www.oke.lodz.pl/info.php?i=193 Ale trochę dziwne, u nas informatyka była przeprowadzana w jednej szkole, a nie w innym ośrodku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Wiolkaaa9393 Napisano Lipiec 4, 2013 Czyli pewnie jednak bede musiala do Lodzi jechac. Chociaz zobaczymy jak przysla mi we wrzesniu list. Bo mialaM taka cicha nadzieje, ze gdzies blizej bede miala egzaminy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 4, 2013 W twoim przypadku zachodzi jeszcze to, że egzamin z TI masz w innym miejscu niż wszystkie inne. I całe województwo ma tam egzamin(wszyscy, którzy zdają egz. eksternistyczne). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Wiolkaaa9393 Napisano Lipiec 4, 2013 Moze to jest kwestia taka, ze po prostu jest malo chetnych w tym wojewodztwie na egz. eksternistyczne i dlatego wszyscy maja w Lodzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ostrawanilia 0 Napisano Lipiec 4, 2013 w Krakowie tez jest TI w innej szkole:/ tez mam kolo 60 kilosów boje sie tylko zebym na wszystkie zdążyła bo jak utkne na zakopiance to amen.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 4, 2013 Szkoły i tak podają przed każdą sesją. Także coś się może jeszcze zmienić. Ale to prawda, że trzeba być punktualnie nie wpuszczą jak się przyjdzie po czasie. Ja jestem od godziny do nawet półtorej przed egzaminem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość altanka671 Napisano Lipiec 5, 2013 słuchajcie mam pytanie w 2009r zdałam wszystkie przedmioty oprócz matmy 3 x nie zdałam,potem zapisałam się do Lo i zaliczyłam 2 semestry z matmy...i widze że ciężko będzie je zdać.dlatego piszę tu...czy ktoś wie co mogę zrobić? by nie zdawać w oke bo tam tylko kłopoty robią i pod górę...i raczej już mnie nie przyjmą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 5, 2013 Napisz to trochę jaśniej. Czy chcesz zdawać egzaminy eksternistyczne czy uczyć w LO dla dorosłych. Ogólne rzecz biorąc, to egzaminy eksternistyczne są ważne trzy lata, od zdawania, ale egzaminy eksternistyczne są to egzaminy, których nie można poprawiać i ocena z nich jest ostateczna. Więc, można złożyć wniosek o zaliczenie zdanych egzaminów i przystąpić tylko do matmy. Ja matmę zdałem na dobry (32 punkty), więc się da zdać. A, co do LO, to uczysz się tylko matmy. Z innych przedmiotów jesteś zwolniona. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość altanka671 Napisano Lipiec 5, 2013 no tak zdałąm wszystko oprócz matmy, potem zaliczono mi wszystkie przedmioty w lo zaocznym,bo tak trzeba było zrobić z powodu terminu,tylko w tym liceum zdawałam semestry z matmy zaliczyłam do 2 semestru i chcę zmienić tę szkołę na inną bo ciężko widzę zaliczenie tych pozostałych semestrów.i tu pytanie bo oke już mnie nie przyjmie....utrudniają na maxa...ktoś może polecić lo lub inne rozwiązanie. bo z 11 przedmiotów tylko tej matmy nie zdałam w oke 3x. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 5, 2013 Co, OKE będzie Ci utrudniać. Składasz wniosek o dopuszczenie do egzaminów eksternistycznych. Następnie wniosek o zaliczenie zdanych egzaminów. Później deklaracja przedmiotów. A jak spełniasz kryteria, to jeszcze wniosek o zwolnienie z opłat. I, to wszystko. Egzaminów eksternistycznych nie możemy poprawiać. Oceny uzyskane są ocenami ostatecznymi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Wiolkaaa9393 Napisano Lipiec 6, 2013 Jak wam idzie nauka w te sloneczne dni ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 7, 2013 Wiesz, do egzaminów zostało coraz mniej czasu więc i motywacja do nauki większa(bez względu na pogodę). Jeszcze taka informacja dla osób, które wybrali wszystkie przedmioty na tą sesję(jesienną). Według moich obliczeń i analizy poprzednich sesji, to najwięcej przedmiotów przypadnie na 18.19 i 20 października. Praktyczne te trzy dni będziecie mieć wyjęte z życiorysu. Niektóre osoby mają od 40 - 60 km do szkoły wyznaczonej przez OKE. Co, znaczy , że nie mogą wyjść ze szkoły i w 15 minut dojść/dojechać do domu. Więc tak jak ja miałem w sesji zimowej. Najpierw matma, ale na 15- stą, więc spoko. Ale później sobota i niedziela, to było wyzwanie w dwa dni cztery przedmioty oraz wczesne wstawanie. Jak przyjedziecie np. z matmy, lub innego przedmiotu w piątek, to już praktyczne niczego się nie nauczycie, po prosu jest duże zmęczenie. Sobota wczas wstać i gnać do szkoły. Dwa przedmioty pierwszy zaczyna się od 9 a drugi od 12:30 dwie godziny do 14:30 maksymalnie. I w niedzielę to samo. Nic praktycznie nic nie da się nauczyć. Jak wrócicie w sobotę około 16 do domu, to jest takie zmęczenie, że nie da się już uczyć. Ja w niedzielę na PP mało, co nie usnułem. Chociaż wypiłem w szkole kawę z automatu. Jeszce minuta i spałbym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Wiolkaaa9393 Napisano Lipiec 7, 2013 Czyli egzaminy zaczynaja sie najwczesniej od 9, tak? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 7, 2013 Z analizy poprzednich terminów sesji, zaczynają się w drugi piątek miesiąca. Np. jeśli pierzy piątek wypada pierwszego,. to egzaminy zaczynają się ósmego. I trwają piątek - sobota -niedziela, piątek - sobota - niedziela, piątek - sobota. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Wiolkaaa9393 Napisano Lipiec 8, 2013 Kurcze, jak patrze na przykladowe arkusze egzaminow eksternistycznych to sa duuuzo latwiejsze niz matura z danego przedmiotu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 8, 2013 Nic, tylko zdawać i podnosić sobie wykształcenie. Świadectwo ukończenia LO na podstawie egzaminów eksternistycznych daje możliwość: - przestąpienia do matury - kształcenia się w szkole policealnej - posługiwania się wykształceniem średnim Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Wiolkaaa9393 Napisano Lipiec 8, 2013 Ja wlasnie po zdaniu egzaminow planuje zapisac sie do szkoly policealnej. Jeszcze nie wiem na jaki kierunek, ale cos na pewno wybiore. Ale nawet o prace latwiej majac wyksztalcenie srednie. Bo ogolnie jestem w trakcie poszukiwania pracy i naprawde ciezko znalezc cokolwiek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mmikii Napisano Lipiec 9, 2013 egzaminowy mam do ciebie pytanie. Ty zdajesz w oke Jaworzno, to orientujesz sie może gdzie odbywały sie egzaminy w poprzednich sesjach? Wiem że w tej ostatniej były w 4 miastach ale jak było w poprzednich? Myślałam że tak jest cały czas że są już wybrane miejsca jakby na zawsze, a ty gdzieś tu napisałeś że na każdą sesje wybierane są inne miejsca. Troche sie wystraszyłam bo jeśli to bedzie gdzieś daleko ode mnie to ja nie wiem czy ja sie w ogóle zjawie na tych egzaminach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 9, 2013 Przed każdą sesją są podawane ośrodki egzaminowania. Mogą ale nie muszą być gdzie indziej. Ja też mam kawał drogi do szkoły i jakoś daję radę. Tu masz link do wszystkich poprzednich sesji egzaminacyjnych organizowanych przez OKE Jaworzno: http://www.oke.jaworzno.pl/index.php/content/category/8/71/153/ Ja liczę, ze w tej sesji jesiennej nic się nie zmieni, jeśli chodzi o mój ośrodek zdawania. A później już tylko matura. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Wiolkaaa9393 Napisano Lipiec 9, 2013 egzaminowany, czy przed egzaminami rozwiazujesz jakies matury z konkretnych przedmiotow jako forme sprawdzenia wiadomosci? Bo tych arkuszow egz. eksternistycznych to chyba prawie nie ma w internecie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 9, 2013 Arkusze egz. eksternistycznych są z 2007 i 2010 roku. Innych brak. A co do arkuszów maturalnych, to raczej wzoruje się na nich. Ale np. arkusz maturalny z historii. Przed sesją rozwiązywałem go i moje wyniki to od 10 - 31 p. Na maturze z historii możesz zdobyć 100p . Na egzaminie eksternistycznym 50. Ale poziom historii na maturze jest wyższy niż na egz. eksternistyczny,. więc jest mało miarodajny. Także, jeśli jesteś w stanie rozwiązać maturę na 20%(próg 30%), to i z egz. eksternistycznymi sobie poradzisz. Podobnie jest z maturą z WOS. A już całkiem inny przedmiot to informatyka na maturze a TI na egzaminach eksternistycznych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Wiolkaaa9393 Napisano Lipiec 9, 2013 No wlasnie tak spojrzalam na matury przykladowe i troche sie przerazilam. A na jakiej stronie sa te 2 arkusze egz. eksternistycznych? Bo ja znalazlam tylko jakis 1 przykladowy arkusz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 9, 2013 Link: 2010: http://www.oke.lomza.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=86 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Wiolkaaa9393 Napisano Lipiec 9, 2013 Dzieki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość DariaTrz Napisano Lipiec 9, 2013 Witam. Jestem w dość dziwnej sytuacji, a widzę że tutaj na bieżąco mogę się dowiedzieć co i jak. Tak więc przyszedł ponad tydzień temu koniec drugiej klasy LO (powinnam być w 3, w gimnazjum podwinęła mi się noga) i zostałam nieklasyfikowana z religii i wychowania fizycznego :) nie obliczyłam tego tak jak powinnam, i się nie udało a całe 2 lata byłam cwana. Pech nadszedł i nie dostałam promocji do maturalnej klasy, a moja sytuacja zmusza mnie do zdania matury w przyszłym roku tak jak powinnam. Postanowiłam przystąpić do liceum eksternistycznego, i chciałam zorientować jak to dokładnie jest. Mam oddział PSKK (liceum zaoczne i opcja na to eksternistyczne) w Zielonej Górze czyli tu gdzie mieszkam, "dyrektor" tej szkoły bo chyba tak można go nazwać powiedział mi, że zdawalność jest tragiczna i że przez 14 lat działalności tego w Zielonej Górze w jeden rok zdały tylko 2 osoby. Tutaj czytam i nie wydaje się to takie straszne jak mówił. Jak to jest? Jak muszę się zapisać, co mieć i gdzie? Mogę chodzić na jakieś kursy żeby douczyli mnie nauczyciele prócz tego że sama się uczę? Organizują takie dla osób które próbują w tych liceach? Dwa lata liceum myślę że wystarczą mi na zdanie tych egzaminów skoro trzeba z każdego mieć to 15pkt. Jeszcze jedno, czy w każdym mieście jest taka sama zdawalność? Bo slyszałam że np. dobrze jest zapisać się w Poznaniu, bo w tym samym mieście robią egzaminy. Jak to jest kochani ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 9, 2013 Zapewne rozmawiałaś z dyrektorem centrum kształcenia ustawicznego. Oni jedynie mogą zaproponować Ci kurs eksternistyczny. Zapewne płatny. Świadectwo a, co za tym idzie możliwość przystąpienia do matury 2014, daje Ci tylko OKE. Zdawalność jest jaka jest, na moim przykładzie mogę powiedzieć, że daje radę i zdaje te egzaminy. Do niektórych przedmiotów "prawie" się nie przygotowywałem a do innych ostro się uczyłem. Do końca tego miesiąca, można składać wnioski o dopuszczenie do egzaminów eksternistycznych na sesję jesienną. Potrzebne są: - oryginalne świadectwo z gimnazjum - kserokopia dowodu osobistego - oraz wypełniony wniosek Każdy egzamin kosztuje 171zł * 11 egzaminów. Można ubiegać się o zwolnienie z całości lub części opłat. Wniosek o zwolnienie z opłat można składać do końca sierpnia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość DariaTrz Napisano Lipiec 10, 2013 ale Ty zdajesz w ciągu jednego roku? bo ja chciałabym zacząć właśnie teraz i pierwsze egzaminy zdawać już w jesiennej. jestem na tyle madra ze udaloby mi sie to zrobic tak sadze :) ile moge wtedy zdawać egz? tyle ile chce? i czy są te kursy jakieś takie "wyklady" dla osob ktore zapisaly sie do takiego liceum a nie chca uczyc sie tylko same w domu :) ? i jak u Ciebie wyglada z nauka? kiedy ja przerwales na ile?:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
egzaminowany 0 Napisano Lipiec 10, 2013 Na zdanie wszystkich egzaminów masz 6 sesji oraz, możesz ubiegać się o dodatkowe 2. Ja zaplanowałem zdać wszystkie egzaminy w dwie sesje. Są kursy, ale są płatne i raczej nie mają dobrej opinii. Są podobno mało skuteczne i dość drogie. Ty jesteś w trakcie nauki w LO więc myślę, że zdasz wszystko bez dodatkowych kursów. Jeśli chcesz zdawać wszystko w sesji jesiennej, to papiery składasz do końca tego miesiąca. Ja mam dość dużą przerwę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach