Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość ekstern

Egzaminy eksternistyczne LO

Polecane posty

Gość DariaTrz
A gdzie najlepiej złożyć papiery? Mam w Zielonej Górze oddział, ale tutaj nie egzaminują. Czy któryś jest lepszy/gorszy czy to nieważne w którym się zapiszesz każdy jest taki sam? Kiedy zaczales sie uczyc i pierwszy raz zdawales w lutym i teraz druga sesje (cała reszczte egz) robisz w pazdzierniku?

Egzaminy przeprowadza OKE. Nie jakaś szkoła, która oferuje kursy eksternistyczne. Ty podlegasz pod OKE Poznań. Ja w lutym zdawałem 7 egzaminów a w październiku 4. Jak masz jakieś jeszcze pytania, to pisz?

Gość DariaTrz
jakie zdawałeś w lutym i ile przed zaczales sie uczyc? i jakie Ci zostaly i ile/od ile sie do nich uczysz? :) dzieki za informacje, teraz są dla mnie niezbędne !

Zdawałem: - matematyka - WOS - PP - Technologia Informacyjna - Geografia - Biologia - Historia Zostało: - fizyka - chemia - polski - angielski Jakieś pół roku, może trochę więcej przed sesją zimową. Oraz od końca sesji zimowej do sesji jesiennej. Do sesji zostało jeszcze ok. trzech miesięcy.

Gość DaiaTrz
i jak się uczysz? masz jakieś podręczniki lub strony arkusze cokolwiek? bo ja chcialabym się zapisać już jutro. moge robic w tym samym czasie liceum zaoczxne? i zeby sie zapisac musze jechac doslownie do Poznania? :)

Do poznania nie musisz jechać, wystarczy pocztą wysłać wniosek. Z załącznikami czyli z oryginalnym świadectwem oraz kserokopią dowodu osobistego. Teoretycznie możesz uczyć się w LO zaocznym, ale różnie z tym bywa. Jak dobrze pójdziesz, to za rok będziesz już po maturze i może przyjęta na studia. Arkusze oczywiście są na stronie CKE oraz OKE. Arkusze są z 2007 roku oraz 2010. Możesz też się posiłkować arkuszami maturalnymi(ale matura ma ok. 30% wyższy poziom). Ja głównie uczę się z internetu.

Gość DariaTrz
różnie z tym bywa, masz na myśli co dokładnie? :) ja właśnie chcę pójść na zaoczne, żeby w razie czego zrobić je w 1.5 roku i nie zaprzepaścić kolejnego :) bardzo zależy mi na zdaniu tych egzaminów, najlepiej wszystkich w październiku już..

Gość Wiolkaaa9393
Wlasnie! Egzaminowany, moge byc zapisana do LO zaocznego jesli juz dostalam decyzje, ze zostalam dopuszczona do egzaminow eksternistycznych?

Gość Anaaa123
egzaminowany dziękuję, zostałam zwolniona z opłat :)

Gość Wiolkaaa9393
Najlepiej uczy mi sie w taka pogode jak dzis-burza, deszcz i chlodno.

Gość DariaTrz
a co trzeba dołączyć do zwolnienia z opłat? na tym linku wyczytałam że oświadczenie o ilości osób mieszkajacych w gosp, a na forum coś było, że nie :)

Kto by płacił dwa tysiące za egzaminy. Z tego, co rozmawiałem z innymi zdającymi, to tan kto jest zarejestrowany w UP nie płaci. Fajna pogoda do uczenia. Aż chce się uczyć. Zaznaczyć podpunkt a i b oraz dołączyć zaświadczenie z UP. Oczywiście jeżeli taki jest stan faktyczny. Czyli ktoś prowadzi samotnie gospodarstwo domowe oraz jest zarejestrowana jako bezrobotna w UP.

Czy jest tu ktoś ,kto zdawała fizykę,bądź matmę,czy na egzaminach jest również dołączona karta ze wzorami?Jest tak na stronach oke z przykładowymi testami,ale chciałam się upewnić,czy na egzaminach też się takie pomoce dostaje... No i jak wam idzie nauka ,nad czym aktualnie siedzicie,ja przeglądam matmę ,fizykę i chemię na przemian ,nie narzekam ,taka pogoda jak dzisiaj ,to aż zachęca do nauki,(zimno i pada) a nie te skwary po 30stopni . Pozdrawiam i życzę owocnej nauki:)

Gość Wiolkaaa9393
W ogole jest tu ktos kto bedzie zdawal egzaminy w OKE Lodz ?

Gość mmikii
czyli nie trzeba wysyłać jakiegoś zaświadczenia że nie jest sie słuchaczem żadnej szkoły? Bo gdzie czytałam że trzeba. A jak wysłać to wszystko zwykłym czy poleconym? W końcu wysyłam świadectwo i ksero dowodu, nie chciałabym aby sie to gdzieś zagubiło.

Gość Wiolkaaa9393
Egzaminowany, mam pytanie o geografie. Tutaj jest informator o egz. eksternistycznym z geografii, http://www.cke.edu.pl/images/stories/informatory_eksterny/geografia_lo.pdf na stronach 8-12 sa wymagania egzaminacyjne. Czy uczyles sie duzo wiecej niz jest wpisane w tych wymaganiach? Czy jesli naucze sie tego co jest wpisane w wymaganiach to moge byc spokojna?

Wymagania wymaganiami a tak szczerze, to należy wiedzieć: - mapa konturowa Polski z podziałami na województwa. - co gdzie rośnie np.: ryż, pszenica, kukurydza itd. - ogólnie o rolnictwie - tereny gęsto i słabo zaludnione na świecie i Polsce - czas na świecie - półkule oraz w jakim punkcie słońce jest najwcześniej widoczne i gdzie najpóźniej - pory roku b. ważne - równonoc, kiedy jest najkrótszy i najdłuższy dzień w roku. - prądy morskie, nazwy mórz i oceanów - coś o ocieplaniu klimatu - obliczenia demograficzne urodzenia, zgony, imigracja oraz emigracja - czynniki lokalizacyjne tak jak w zadaniu 15 - obliczenia czasu na podstawie szerokości geograficzne - długość geograficzna - ukształtowanie ternu PL Jak starczy Ci czasu, to możesz przejrzeć jakąś książkę od geografii. Ogólnie, niema czym się przejmować, jedynie możesz być zła, że egzamin prosty a ty zielona. Ale aż tak żel chyba nie będzie.

Gość Ambitna.K.
egzaminowany mam pytanie ?? z tego co czytam to nie zapisywałeś się do żadnego liceum eksternistycznego?? patrzałam wiele teraz jest szkół rocznych:) :) około tysiaca złotych trzeba zapłacić za takie liceum + wtedy za egzaminy lub właśnie gdy ktoś bezrobotny to za darmo ale to nie chodzi o to , będę wyjeżdać za granice na 3 msc (we wrzesieniu najpóżniej pażdiernik oprócz pracy miałabym sporo czasu aby się uczyć i przystapić do sesji w w lutym :) czyli teraz bym musiała już składać papiery ,świadectwo gimn. itp??? a i czy cieżkie były egzaminy??? masz może gg ,miałabym jeszcze troche pytań

Na żaden kurs eksternistyczny się nie zapisywałem. Papiery na sesję zimową(w lutym ) składasz od 1 sierpnia do 30 listopada 2013 r. Czyli świadectwo gimnazjum lub zasadniczej szkoły zawodowej oraz kserokopie dowodu osobistego. Możesz przed wyjazdem złożyć wniosek o dopuszczenie do egzaminów oraz o zwolnienie z opłat(jeszcze dochodu wtedy nie osiągniesz) i po przyjeździe do kraju uczyć się do sesji. Przecież za granicą oryginału świadectwa nie potrzebujesz. Egzaminy nie są, aż tak ciężkie, ale jak bierzesz wszystko na jedną sesję, to masz 8 dni, w których są egzaminy. Jeszce jedno, w papierach podajesz numer dowodu osobistego. Jak wyjedziesz i wymeldujesz się, to po 30 dniach należy wymienić dowód osobisty i wtedy będzie inny numer dowodu. Ale przecież nie ma obowiązku wymeldowania się. A przed każdym egzaminem sprawdzają nr dowodu oraz pesel i podpisujesz się na liście obecności. Jak masz jakieś pytania, to pisz.

Gość Wiolkaaa9393
Egzaminowany, dziekuje za to, ze napisales na czym najlepiej skupic sie z geografii :) A jak z biologia i historia? Na czym najbardziej sie skupic?

Do tej geografii, to przejrzyj jeszcze sobie arkusz z 2010 roku arkusz jest na stronie OKE Łomża. Jeszcze ważne skala i mapy zapominałem napisać. Amplituda temperatury oraz skały. Z biologii dostałem trójkę a jak wyszłem z egzaminu, to byłem bardzo zły i zdenerwowany. Nie liczyłem, że zdam,a jednak zaskoczenie ale miłe. Tu Ci za dużo nie pomogę. Egzamin był dla mnie trudny a pytania są głównie z ciała człowieka(a jak wiesz, to temat szeroki). Choroby człowieka, organy wewnętrzne ogólnie wszystko o człowieku. I bardzo ważne na ostatnim egzaminie dużo punktów można było zdobyć, to przewód pokarmowy i trawienie(gdzie się odbywa, który organ za co odpowiada itd.). Ja byłem trochę zielony na tym egzaminie. A co do historii, to zakres jest od starożytności do XX w. Dużo punków można zdobyć na historii polski od potopu Szweckiego, poprzez rozbiory polski, powstanie Kościuszkowskie, listopadowe, styczniowe, pierwsza wojna światowa druga do niepodległości w 1989 roku.

Gość Ambitna.K.
Dziękuję ślicznie za odpowiedz :)mam jeszcze pytanie jaki to ma być wniosek ?? 2 wnioski o egzamin i o zwolnienie z opłat ?? co mają zawierać ?? piszesz że egzaminy nie są ciezkie , myslisz że pół roku wystarczy na naukę aby zdać wszystkie te egzaminy?? jak się skupie to chyba dam rade:D egzaminy są tylko pisemne ?? czy ustne też?? zadania otwarte czy zamkniete?? ile uczyłeś się przed egzaminami i czy codziennie ?? Bardzo mi na tym żależy:) a i na pewno od (1 sierpnia do 30 ) listopada to bardzo póżno na składanie papierów :/ Boję się ze mogę nie zaliczyć tego :/ z góry dziekuje za odpowiedz:D

Masz dwa wnioski, jeden o dopuszczenie do egzaminów a drugi o zwolnienie(jak spełniasz kryteria) z opłat. Do pierwszego dołączasz świadectwo(oryginał) oraz ksero dowodu osobistego. Do drugiego zaświadczenia o dochodach. Co do poziomu, jest to sprawa indywidualna i nie wypowiadam się tutaj. Ale z opinii osób, które zdawały(nie w internecie) osoby te mówiły, że jak ktoś jest po gimnazjum to jest spoko zdać te egzaminy. Rozmowy na korytarzu przed egzaminem. Egzaminy są tylko pisemne a zadania są otwarte i zamknięte taki mix. Jak na maturze. Nauka de egzaminów, jest to nauka codziennie. Na tych egzaminach wynagradzana jest systematyczność. Nie nauka tydzień prze egzaminem. Papiery możesz składać już od sierpnia do listopada. Jak późno? Na koniec, to uszy do góry. Jak coś chcesz widzieć jeszcze, to pisz.

Gość Ambitna.K.
wielkie dzieki za info :) A tobie jak poszło ? chciałabym zdawać na pół ,teraz w pażdzierniku i lutym , ale nie wiem czy będę w polsce :( dlatego wolę na luty :) myśle że jak zacznę się uczyć w wrześniu to dam rade na luty . największy nacisk będę musiała przyłożyć do fizyki i matematyki?? z resztą daję sobie radę ?? ciężki egzamin z fizyki i matmy??

Mi poszło dobrze, jedna trójka reszta to czwórki. Lepiej zacząć się uczyć jak najwcześniej, później może braknąć Ci tego miesiąca. Ja gdybym miał jeszcze z miesiąc, może dwa więcej to może już był bym po egzaminach i maturze. Ale też chciałem dobrze z angielskiego przygotować się do matury szczególnie ustnej. Też planuje wyjechać za granicę po maturze i tam pracować może nawet się uczyć(studia, kursy). Pisałem matmę i było dla mnie łatwe, łatwiejsze niż matura. Przejrzyj sobie też arkusze egz. eksternistycznych. link jest na stronie 178 tego forum przedostatni post.

Gość Ambitna.K.
zaczne nauke jak najwczesniej:) żeby w lutym wyjsc dobrze na egzaminach ,czy jesli w lutym zdam egzaminy to w ten czas jest możliwość podjecia matury w maju?? wiesz może?? dzieki za pomoc:)

Tak, ale do 31 grudnia należy złożyć deklarację maturalną. Nawet jak nie masz jeszcze zdanych wszystkich egzaminów, ale masz zadeklarowane i w razie zdania dyrektor OKE wyznacza Ci szkołę. Zdający egzaminy eksternistyczne nie mają macierzystej szkoły, wiec OKE musi im wyznaczyć. Ale terminy są krótkie. Egzaminy odbywają się do 1 do ostatniego dnia lutego. Wyniki są pod koniec marca, do 7 kwietnia (w tym roku) należało złożyć bibliografię Niektóre OKE wyznaczają tę szkołę wcześniej, ale i tak jest mało czasu. Jest to możliwe, ale wszystko dzieje się szybko.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się