Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majkkaa

endometrioza a posiadanie dzieci??? komu sie udalo???

Polecane posty

Gość majkkaa

Hej kochane kobitki...jesyem po usunieciu cysty i lewego jajnika a takze wyrostka robaczkwego. Okazalo sie ze to cysta endometriozalna byla i wyrostek tez juz byl zaatakowny. Poprostu stwierdzono u mnie endometrioze...lekrza powiedzial ze b. ciezko bedzie mi zajsc w cioze i prawdopodobnie nie bede mogla naturalnie zajsc w cioze....poleca sztuczne zapolodnienie. Narazie nie mam faceta - patnera a bardzo bym chcial miec dziecko!!!! czy ktoraz z was ma dzieci mimo ze choruje na endometrioze???prosze odpiszcie

Gość upssss
dziwie sie ze nie probowal Cie leczyc hormonalnie ,tylko najprosciej zaraz operacja.

dla mnie, endometrioza 2 stopnia zostala wypalona podczas laparoskopii, w drugi miesiac po zabiegu zaszlam w ciaze, obecnie 22 tydzien ciazy, wiem ze dziewczyny rownierz przyjmuja leki wyciszajace ktore powoduja zanik miesiaczki przez okolo 6 miesiecy, co ''wysusza'' powstale ogniska, niestety endometrioza odnawia sie co jakis czas,

Gość majkkaa
otoz lekarz wykryl u mnie cyste duza kolo 10 cm wiec trzbea bylo usonow i w czase operacjo okazalo sie ze mam endometrioze i tyle....miala wczesniej robione usg oraz badanie tomograficzne i cysta okazala sie na tyle duza ze trzeba bylo jo usonoc razem z jajnikiem i tyle... chce miec dzieci ale obawiam sie ze bedzie ciezko...mam 28 lat

usuniety jajnik niczemu nie przeszkadza, poniewaz ten drugi przejmuje wszystkie funkcje, ja tez mialam endometrioze wykryta przez przypadek podczas badania droznosci jajowodow,

Gość majkkaa
laporushi24 - moje gratulacje i trzyma kciuki Ja dopiero dzis wyszlam z szpitala....jestem za granico i tutaj bylam operowana...troche ciezko bylo mi sie dogadac z lekarzami ale wiem co jest grane. Pod koniec tygodnia ide z wypisem i wynikami do mojego ginekologa i mysle ze zaczneimy dzilac...jak bede w polsce chce tez jeszcze skonsultowac to z innym lekarzem( mysle ze to da mi wiecej pewnosci) Moj problem to to ze oakualnie jestem sama...chce rodzine meza dzieci a wiem ze jako kogos spotkam poznam i bede chcial z nim byc a on z mno to nie moge tego ukryc ze moze byc problem z dzieckie!!! chce dzidzisua miec....od paru dni ma wrazenie ze moj zegar zaczol dzis byc szybciej o 100 razy :(

Gość majkkaa
teraz jak przeszukalam internet i fora to wiem ze so szanse na dziecko.....bdzie ciezko ale bede walczyc innym problem bedzie to ze nigdy nie bralam zadnych hormonow i tabletek ajestem pewna ze lekarz mi takowe przepisze....boje sie ze bede rozdrazniona.... zla......zienie sie na gorsze....przytyje za bardzo...itd

tez mialam laparoskopie przeprowadzana za granica, w UK, i tutaj niestety lekarze olewaja sprawe i nie daja hormonow na wyciszenie, dobrze robisz idac na konsultacje w Polsce, tam na pewno cos ci przepisza, pol roku brania hormonow , jakies ziolka i powinno byc ok na jakis czas, a przed zajsciem w ciaze najwyzej pojdziesz jeszcze raz na laparoskopie, dziewczyny zachodza z 3 i 4 stopniem takze glowa do gory, endometrioza moze ale nie musi byc przeszkoda w zajsciu w ciaze, oj naczytalam sie artykulow na ten temat:D

Gość majkkaa
oj ja tes siedze i czytam i czytam....artykuly jak artykuly ale malo informacji moge nzlaesc na forum czy jakies stowrzyszneie kobiet co ma endo i majo dzieci....ta lekarka i lekarz powiedzial ze bedzie ciezko z dzieckiem....nie mam pojecia ktory stopieni mam endo ale pewnie 3 albo i wyzyje ze usuneli i jajnik i wyrostek .... poznalam kogos ale boje sie ze przez endo i problemy nie uloze sobie zycia :( kazdy che miec dzieci

hej.... Z tym wyciszaniem to roznie bywa. Mieszkam w Usa i tu juz odbiega sie od podawania czekolowiek po laparoskopii, bo analogi jednak nie pomagaja z zajsciem w ciaze. Trzeba byc silnym i isc do przodu, nie myslec o najgorszym. Mialam laparoskopie podczas, ktorej wycieto mi torbiel , stwierdzono endo III i udalo sie uratowac jajnik. Po roku staran i inseminacji zero ciazy. Poddano mnie zabiegowi sprawdzenia droznosci jajowodow: drozne, znowu zielone swiatlo. Endoemtrioza czesto powoduje syndrom luf i to u mnie bylo duzym problemem. Pecherzyki rosly, testy pokazywaly owulacje ale niestety nie pekaly po zadnych lekach. Skazano mnie na in vitro. Psychike mialam doszczetnie zrujnowana plus 30 kg wiecej na karku. Powiedzialam sobie, dosyc musze odnalesc siebie na nowo, bo nie moge dalej tak zyc . Wywalilam wszytskie leki do kosza, pojechalam na wakacje i ...zaszlam w ciaze, po trzech latach walki. Teraz mam cudownego trzylatka. Powodzenia dziewczyny...nie dajcie sie zwariowac od poczatku...

Dodam jeszcze, ze w owych czasach stalam sie totalnym specem od tego chorobska. Mam w domu pelno profesjonalnej literatury, z ktorej dowiedzialam sie bardzo duzo na temat endo. Udzielalam sie na forum nasz bocian. Polecam i nie polecam. Mozna sie tam totalnie dobic po tym co niektore dziewczyny przechodza ale i wiele nauczyc. Dac sobie troche czasu i jak sie nie uda to znalesc dobrego lekarza, bo malo jest ich niestety w naszej Polsce, jezeli chodzi o endometrioze. Teraz jestem na Yaz...to polecaja dziewczyna z endo po porodzie albo kiedy nie chce miec jeszcze dzieci.

Gość majkkaa
mpalka6 - dzieki i bardzo sie ciesze ze masz dzidziusia:) podnoslyscie mnie na duchu....ja swiezo po operacji wiec odpoczywam ale pod koniec tygodnia biegen do mojego ginekologa :)

Gość upssssssss
co to endometrioza?

Gość gość
Ja mam endometriozę i przed zajściem w ciąże miałam leczoną ją chirurgicznie w Klinice Galena. Cały czas byłam pod opieką tamtejszych lekarzy i na szczęście udało się. Dziś mam rocznego synka :) Nie jest to niemożliwe, ale na pewno znacznie trudniejsze, dobrze jest trafić na doświadczonego lekarza i mogę tu polecić tę Klinikę.

Gość gość
Ja mam cyste ok 5 cm prawdopodobnie Endo i w ciążę zaszlam naturalnie w 2 cyklu starań. Teraz 30 tydzień. Nie martwcie się brałam wcześniej antykoncepcję 6 m-cy na wyciszenie - cysta taka sama była ale się nie powiększyła. Dziewczyny nie ma co się załamywać. Jestem wierząca i modlilam się o dziecko mimo endo również za pośrednictwemśw Dominika i czuje że to też bardzo pomogło.

Gość czerwonamiska
A co mówi lekarz?

Gość Karii88
Witam, jestem 2 miesiące po laparoskopii. Usunieto mi torbiel z jajnika i pojedyncze ogniska endo. Diagnoza to endometrioza 1 stopnia. Ponieważ mieszkań w UK nie dostalam zadnego leczenia. Kazano od razu starac się o dziecko. Mija 3 cykl. niestety ból odbiera mi nadzieję.... Sadzilam ze po laparoskopii będzie poprawa, niestety...