Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poaula

skaza białkowa- pytanie do mam

Polecane posty

Gość poaula

Czym i od kiedy można dokarmiać dziecko ze skazą białkową? Jest jakaś różnica? Czy można dokarmiać tak samo jak dzieci zdrowe, pomijając jedynie pokarmy zawierające białko mleka krowiego? Pomóżcie, moja malutka ma skończone 3 miesiące. A, i jeszcze jedno pytanie- dziecko można dokarmiać od czwartego miesiąca- czyli po skończonym trzecim czy skończonym czwartym miesiącu? Będę wdzięczna za pomoc.

mój ma już rok ale około 5 miesiąca okazało się że ma skazę, jest na diecie bezmlecznej (krowie) i bezglutenowej (często jest to powiązane) aha i od urodzenia jest na sztucznym

jak będzie mieć pełne 3 miesiące możesz zacząć dawać np jabłko, pojedyncze produkty by wykluczyć łatwo w razie czego alergizujące pokarmy

Autorko, Jeśli karmisz piersią to najczęściej wprowadza się nowe pokarmy nieco później niż jak u dziecka karmionego mlekiem modyfikowanym... Generalnie pokarmy wprowadzasz tak samo jak u dziecka bez alergii, bo u każdego może takowa wystąpić... Wprowadzasz zatem pokarmy pojedynczo, obserwując, sprawdzając, czy nie dzieje się nic niepokojącego i w zasadzie tyle... Uważaj na gluten, choć to nie zawsze tak jest, poza tym pokarmy glutenowe wprowadza się i tak później. Mój Mały miał skazę białkową, ale uczulenia na gluten nie miał.... Powodzenia i trzymam kciuki za to, żeby skaza przeszła. U mnie ku naszej uciesze przeszła jak Mały miał prawie 2 latka:) Pozdrawiam

Gość poaula
Dzięki za odpowiedź. Czyli mam rozumieć, że ryzyko alergii u dzieci ze skazą jest dużo większe? Ale chyba te wszystkie słoiczki, kaszki deserki itp. są przygotowane w ten sposób, że nie zaszkodzą, prawda?

fakt :) o jakiś miesiąc później podaje się dzieciom na piersi dodatkowe jedzonko :) zapomniałam jedzenie w słoikach jest dobre dla "zdrowych" dla alergików jest np za dużo marchwi (to bardzo uczulające warzywo) dla skazy trzeba uważać czy jest dodawane mleko i masło ale owoce śmiało dawaj ale zawsze czytaj etykiety, czasem dodają cukier a niektóre są bez cukru i innych dodatków :)

Paula, Coś innego miałam na myśli.... To, że dziecko nie ma alergii na białko mleka krowiego, nie oznacza, ze np. dobrze zareaguje na brokuły itd... U każdego dziecka trzeba zachować ostrożność... A co do słoików to dokładnie tak jak napisała Franka, odpadają wszelkie deserki z jogurtem, rozmaite gotowe kaszki, bo są robione w oparciu o mleko modyfikowane, ale nie "bezmleczne" - czyli takie jak Bebilon Pepti lub Nutramigen, unikać zawartości masła itp. Nie ma się co martwić na zapas... Spokojnie, zacznij od jabłka, będzie dobrze:)

Nie martw się jednak... Ogólnie zawsze z takim małym dzieckiem trzeba ostrożnie, bo np. coś może nie uczulać, ale powoduje wzdęcia itp. ... A co do kaszek to mój mały cały czas jadł kleik ryżowy lub kukurydziany mieszany z mlekiem Nutramigen, a póxniej Bebilon, bo akurat te kaszki bez mleka, ale z owocami, w ogóle mu nie smakowały... Trzymamuy kciuki:)

Ja kupuję soki Gerber i kupowałam słoiki Gerbera, (teraz już nie bo mały już od dawna ma 20 zębów i pałaszuje normalne jedzonko:), a kleiki Nestle. Sprawdzaj soki, bo np. Bobo - fruty są fajne i smaczne, ale zawierają cukier, a po co tym dziecko dodatkowo faszerować

no to mój jest na bebilonie pepti i kaszkach ryżowych owocowych ale ponieważ ma rok i je już wiele innych rzeczy to zaczyna wprowadzać bunt i nie chce mleka, zresztą co się dziwić ;) jak ja ugotuję coś dobrego to ma w nosie modyfikowane mleko ;)

co do soków to moje alergolog powiedziała żeby tylko soki klarowne i z owoców takich jak :jabłko, gruszka i śliwka więc jest to gerber i hipp ja jeszcze dolewam wody ok 120 ml wody i 30 soku

A moje piją raczej tylko wode. Nigdy nie piły ani Nutramigenu ani Bebilonu Pepti bo obrzydłe w smaku a karmiłam piersią obie do roku. Teraz piją mleko sojowe i jedzą serki sojowe (nie mają alergii na soje ani na gluten)

Gość poaula
Dzięki dziewczynki:)

Gość PP123
Jeszcze mam pytanie- gdzie kupuje się te kaszki SINLAC? Takich zwykłych kaszek jakich jest pełno w marketach (po 4 miesiącu) nie można dawać przy skazie białkowej? A kleik ryżowy można? Karmię piersią ale raz dziennie mała dostaje butelkę- bebilon pepti. Chciałabym to jakąś kaszką zagęścić tylko się zastanawiam jaką.

Gość IKLZSKJDHFLSK
Jana------------> lepiej tak nie szalej z ta soją bo im cycki urosną!!!

Gość PP123
Można te normalne kaszki czy nie?

Gość kijevna
a jesteś pewna, że to uczulenie na białko krowie, czy może tylko nietolerancja laktozy? bo jeśli to drugie to Twoje życie byłoby dużo lżejsze, tyko mimo wszystko im później zaczniesz wprowadzać kaszki i inne takie tym lepiej dla alergika - później mam na myśli zacząć jak dziecko ma ok. pół roku