Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już po ślubie jakiś czas

Do zmieniających zameldowanie...

Polecane posty

Po ślubie przeprowadziłam się do innego miasta. Żeby zmienić dowód muszę zmienić zameldowanie... I mam kilka pytań. Jak długo trwa wymeldowanie się, czy załatwię to od ręki? I jak wygląda zameldowanie się? Gdzie muszę iść na początku - do Urzędu Miasta czy do Spółdzielni?

Pierwsze musisz wymeldować się z dotychczasowego miejsca zamieszkania. Z potwierdzeniem wymeldowania idziesz do urzędu miasta/gminy gdzie teraz chcesz być teraz zameldowana. Musi być z Tobą osoba która ma tytuł własności do miejsca gdzie teraz będziesz mieszkać. I tam Cię zameldują. Później w tym samym urzędzie wyrobisz nowy dowód.

Dzięki Miarka! Czytałam wczoraj na ten temat i już jestem zorientowana w temacie :) Nie wiem jeszcze do końca co ze spółdzielnią bo tam też będę musiała się zameldować. Zawsze mieszkałam w domu, a teraz przeprowadzam się do bloku i nie wiem dokładnie jak to wszystko funkcjonuje. PO zameldowaniu w Urzędzie mam to zgłosić w spółdzielni? Dziś już wymeldowałam się i chcę jak najszybciej załatwić te sprawy z zameldowaniem i wymianą dowodu.

Gość ja też już po
Ja się zameldowałam już - potzrebny był akt wlaśności domu (akt notarialny). Zameldowanie trwało chwilę, w jeden dzień to załatwiliśmy. Ale Pani nie przyjęła ode mnie wniosku o wydanie dowodu osobistego, tłumacząc, że najpierw musi dostac potwierdzenie (teraz nie wiem czy z Urzędu Wojewódzkiego czy z innego źródła - nie dociekałam). Wniosek o wydanie nowego dowodu mogłam złożyc dopiero po dwóch tygodniach. Nie wiem, czy wszędzie tak jest, czy tylko u nas (małe miasto). A jak jest ze spółdzielnią nie wiem, bowiem meldowałam się do domu nie mieszkania w bloku. Pozdrawiam:)

Gość up upupp
Może ktoś wie jak to jest ze spółdzielnią?